Ordu’nun iki başarılı iş adamı ŞinasiTuncer ve Abdullah Kalafat Karadenizin en büyük modern serasını Samsuna kurdular.Or-Sam Yönetim kurulu başkanı Şinasi Tuncer ve Or-Sam yönetim kurulu üyesi Abdullah Kalafat bu büyük başarı hakkında şu açıklamaları yaptılar:
Or-Sam Tarım A.Ş, 2007 yılında alanında uzman 6 Ziraat Mühendisi (Şinasi Tunçer, Abdullah Kalafat ,Ali Fera Yanılmaz, Mustafa Kargı, İbrahim Süzen, , Ahmet Coşar) tarafından kuruldu. Tuncer, Şirket ortaklarımızın hepsi sektörde uzun yıllar hizmet vermiş ve bu hizmeti ilk etapta bölgesel sonra ulusal ve daha sonrada uluslararası düzeye taşıyabilmek amacıyla, önce tarımsal girdilerin tedarik edilmesi ve bunu çiftçilerimizin hizmetine sunma noktasıyla işe başlamıştır. Bu girdi temininde Bayer, Basf, Hektaş, Agrinova, Agrıscıence, Entosav, Pioner Tohum, Tofida Tohum, İstanbul Tarım, İstanbul Tohum, Unitec Genetic Tohum, Elit Tarım, Altıntar, Sacom gibi ülkemizde ve dünyada söz sahibi firmaların bölge distribütörlüğünü yapmaktadır. Kuruluş amacımızın ana konusu olan sözleşmeli üretimin de dahil olduğu iyi tarım uygulamalarını yapıp ve yaptırıp bu ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaştırmaktır. Buradan yola çıkarak. Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Melik Köyünde geçen yıl ilk deneme üretimini yapan şirket, bu yıl 42 bin 500 metrekare alanda domates, 23 bin metrekare alanda biber, 5 bin 500 metrekare alanda patlıcan, 4 bin metrekare alanda ise salatalık yetiştiriyor. Şirket, black sea markasıyla dış pazara açılmayı planlıyor.
12 MİLYON TL’YE MAL OLDU
Karadeniz’in en büyük sebze serasında kurulan güneş enerjisi santrali şirkete ek kazanç getirdi
Samsun’da 75 bin metrekare alanda sebze üretilen Karadeniz’in en büyük serasında elektrik giderini karşılamak için kurulan güneş enerjisi santralinde üretilen elektriğin fazlası şirkete ek kazanç getirdi.
Samsun’da toplam 96 bin metrekare alan üzerinde Karadeniz’in en büyük serası kuruldu. Or-Sam Tarım A.Ş şirketi tarafından 12 milyon TL’ye mal edilen seranın 75 bin metrekarelik ekili alanında domates, salatalık, biber ve patlıcan yetiştiriliyor. Seraya ek kurulan otomasyon tesisinde meteoroloji istasyonundan alınan verilere göre hava ve zemin kontrolü yapılarak, hastalıklara karşı minimum düzeyde kimyasal salınımı sağlanıyor. İyi tarım uygulamasının yapıldığı sera ayrıca, kendi elektriğini de üretiyor. Kurulu gücü 100 kVA olan santral için 440 adet güneş paneli kullanılırken, yaz mevsiminde günde 700kWh, kış aylarında ise günde 300kWh elektrik üretiliyor. Günlük elektrik tüketimi 205 kWh saat olan serada üretilen elektriğin fazlası TEDAŞ’a (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş) satılarak şirkete ek kazanç sağlıyor.
Tarım şehrine yapılan tarım yatırımı şaşırttı
Karadeniz’in iki ovasından biri olan Çarşamba ovası üzerinde böyle büyük bir tarım yatırımı yaptıkları için şaşkınlıkla karşılandıklarını söyleyen Or-Sam Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Tunçer, ‘’Biz ‘sizin için ürettik’ sloganıyla yola çıkarak sebzenin en doğal halini sofranızda buluşturmayı hedefliyoruz. Samsun’da toplam arazinin yüzde 40’ını tarım alanı oluşturuyor. Ancak son yıllarda özellikle bu bölgede sanayi yatırımları yapılıyor. Biz bu yatırımı geçen yıl yaptığımızda şaşıranlar oldu. Bu kadar büyük bir sermayeyi tarım alanına yapmamız insanları şaşırttı. Oysa ilimiz fasulye, soya mısır, pırasa, lahana, biber, kıvırcık, pancar, ıspanak, çeltik, domates, karpuz, kavun, fındık, şeftali ve kivi üretiminde ilk sıralarda yer alırken, ekolojik yapısı sebebiyle de iyi tarıma oldukça elverişli’’ dedi.
‘’Hedefimiz dış pazara açılmak’’
Yatırımı yapmalarındaki öncelikli amacın sözleşmeli ve sertifikalı üretim yapıp ürünleri dış pazara satmak olduğunu belirten Tuncer, Türkiye’de yetiştirilen tarım ürünlerinin pazarlanması noktasında önemli eksikliklerin yaşadığının altını çizdi. Özellikle ihracat desteklemelerinden üreticinin bilgisiz olduğunu savunan Tunçer, Bakanlığın koordinasyonunda eğitim seminerlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Tuncer, ‘’Özellikle toplulaştırma bir an önce hızlandırılmalıdır. Çünkü mevcut birim alanlarımız çok küçük. Üretim desenimizin çok iyi oluşturulması ve üreticinin ürettiği üründen ne kazanacağını bilmesi gerekiyor. Biz Or-Sam olarak şirketimizin dünyaya açılacak yüzü olacak olan Or-sam Bilgi Teknolojileri ve Danışmanlık A.Ş. yi kurduk. Bünyemizdeki bu şirket dış pazardan pay alabilmemiz için araştırmalar yapacak ve internet sipariş hattımızın da kurulmasını sağlayacak’’ diye konuştu.
Otomasyon sistemi kimyasal kullanımını azaltıyor
Şirkette 8 Ziraat Mühendisi olmak üzere toplam 45 kişiye daimi istihdam sağladıklarını ifade eden Tuncer, geçici olarak ise 20 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Geçen yıl ilk deneme ekimiyle birlikte iyi tarım uygulamasına başladıklarını aktaran Tuncer, serada aynı zamanda biyolojik ve biyo-teknik mücadele yapıldığını belirtti. Serada gerçekleştirilen iyi tarım uygulamasıyla insan sağlığına ve çevre karşı duyarlı olduklarını, güneş enerjisinden elektrik üreterek de şirketin duyarlı kimliğini açıkça sergilediklerini dile getiren Şinasi Tuncer, ‘’Sebzelerde döllenmeyi sağlamak için Bambus arası kullanımı ve kalıntısı kullanıyoruz. Üretim ve güvenli gıda için de zararlılara karşı doğal düşmanları salınarak üretim yapıyoruz. Ayrıca metroloji istasyonumuzdan aldığımız verilere göre sera havalandırması, sansür sistemleri, sirkülasyon ve eksoz fanları, bilgisayar otomosyonu tarafından otomatik olarak ayarlanıyor. Bu da bize sera içerisinde hava ve zemin kontrolünü sağlayarak, hastalıklara karşı minimum kimyasal kullanımı yapmamızı sağlıyor’’ bilgisini paylaştı.
Santral yatırımı 8 yılda kendini karşılayacak
Seranın tükettiği enerjiyi üretebilmek için yine tesis bünyesinde Güneş Enerji Santrali kurduklarını söyleyen Tuncer, seranın üstüne monteli 440 adet güneş panelinin yer aldığını aktardı. Santralin fazladan elektrik ürettiğini de belirten Tuncer, TEDAŞ’a satılan elektriğin şirkete ek gelir sağladığını kaydetti. 100 kVA kurulu güce sahip santralde yazın 700 kWh, kışın ise 300 kWh elektrik üretildiğini söyleyen Tuncer, ‘’Üretimimiz sürekli olarak izlenmektedir. Yatırımımızı 7-8 yıl içinde geri dönüşümünün sağlanacağını düşünmekteyiz. Üretilen enerji günlük tüketimimizi karşıladığı gibi arz fazlasını TEDAŞ’a satıyoruz’’ dedi.
Paketleme ve soğuk hava deposu da kuruyor
Diğer taraftan paketleme ve soğutma tesisinin de önümüzdeki yıl faaliyete geçeceğini bildiren Tuncer, buranın elektrik tüketimini karşılamak için santral kapasitesini artıracaklarını söyledi. Tuncer, ‘’Bunun için tüm altyapı çalışmalarımızı şimdiden hazırlamış durumdayız. Ek panel alanımız hazır, kablolama ve panolarımız ihtiyacımıza cevap verebilecek durumdadır. 2017 yılında paketleme ve soğuk hava tesisinin devreye girmesiyle bölgemizdeki çiftçilerimizin danışmanlığı ve girdileri, tamamen bizim tarafımızdan karşılanacak ve sözleşmeli üretim yaptırmaya başlayacağız.
ORDULU BAŞARILI İKİ İŞ ADAMI SAMSUNA KARADENİZİN EN BÜYÜK MODERN SERASINI KURDULAR
-
Sonraki
OLAM PROGIDA EN BÜYÜK İLK 500’E ÜRETİMDEN SATIŞLARA 1.102.419,971 TL CİRO İLE DAMGASINI VURDU.OLAM PROGIDA TÜRKİYE BAŞKANI UFUK ÖZONFUN FINDIKTA TÜM EZEBELER BOZULMUŞ BÜYÜK BİR DEĞİŞİM YAŞANMAKTADIR.HERKES KENDİNİ YENİLEMEK VE DEĞİŞİME AYAK UDURMAK ZORUNDA.ÇOK BÜYÜK YATIRIMLAR YAPTIL,YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ.