TÜRKAS 2016 Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Sempozyumu
“Sebze & Meyve”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü ile ortak yürüttüğü TÜRKAS 2016; Sebze ve Meyvelerin kap ve ambalaj standartların belirlenmesi amacıyla bu yıl ilk kez, infoloji danışmanlığında ve infair’in organizasyon desteğiyle gerçekleştirildi.
5 – 6 Ekim tarihlerinde Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen, İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık
Daire Başkanı Sayın Bayram Ali Çakıroğlu’nun açılış konuşması ile başlayan TÜRKAS’da; Sebze ve Meyvenin tarladan sofraya gelene kadar geçen süreçte yaşadığı kayıpların ciddi boyutlara ulaşmasıyla yaşadığımız ekonomik ve zirai kaybın giderilmesi için yapılabilecekler ve bu konuda uygulanabilecek standartlar konuşuldu. Açılış oturumu; Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreteri Sayın Mehmet Bozdemir, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın İsmail Yücel ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Dr. Hayri Baraçlı’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Sebze ve Meyvelerin doğru şekilde ambalajlanması, hijyenik ve uygun ortamlarda nakledilerek saklanması ile muhafaza ömrünü uzatmanın oldukça önemli olduğu vurgulandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Sayın Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Prof. Dr. Umut Rıfat Tuzkaya, Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sayın Osman Acun, HAVI Logistics Genel Müdürü Sayın Deniz Kızılkan, TÜSEMKOM Başkanı Sayın Yüksel Tavşan ve sektör temsilcileri konuşmacı olarak katıldılar.
Ürünlerin tarlaya ekilmesi sürecinde başlayan koruma, ürünlerin toplanması, yüklenmesi, taşınması, depolanması ve arz edilmesine kadar geçen zamanda yapılabilecekler adına çeşitli üniversitelerden katılan akademisyenlerimiz sunumlarını gerçekleştirdi. Ayrıca panellerde sektörün önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri de sorunlar ve bunlarla ilgili yapılmasını bekledikleri çözümleri paylaştılar. Standartların belirlenmesine ışık tutacak çalışmalar, sektörün önde gelenleri ve katılımcıların görüşleri ile desteklendi.
Sempozyum boyunca tartışılan; tarlaya ekimden sonra yapılabilecek işlemler, ürün toplandıktan sonra ilk taşınma ile başlayan ve halka ulaşana kadarki lojistik sürecinde ihtiyaç duyulan ambalajlama – paketleme ve uygun ortam koşullarının sağlanması için uygulanacak prosedürler, ürün depolama alanlarında uyulması gereken kurallar ile ‘Sebze ve Meyve Ürün Kap ve Ambalaj Standartları’nın belirlenmesi sağlanacak ve bununla ilgili bir rehber oluşturulacaktır.