EĞİTİMİN AMACI
HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi ile güvenli gıda üretiminin tüm aşamalarında oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve/veya mikrobiyolojik tehlikeleri ortadan kaldırmayı veya kabul edilebilir asgari seviyelere indirmeyi hedefleyen bir gıda güvenliği yönetim sisteminin temel prensiplerini örnek vaka çalışmalarıyla oluşturulması sağlanılır. Tüm Gıda Zincirinde yer alan işletmelerde “Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi” ni kurmak isteyen katılımcılara bilgi sunmak, sistem kurma konusunda beceri kazandırmak ve kurulmuş sistemi geliştirmek için gerekli becerileri kazandırmak.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ
- Gıda Güvenliğinin Tarihçesi
- Gıda Güvenliğinin Genel Tanıtımı
- HACCP’den ISO 22000 GGY Sistemine Geçiş
- Gıda Güvenliği Zincirinde yer alan işletmelerin tanıtımı
- HACCP terimleri ve tanımları
- HACCP Sisteminin Prensipleri ve Uygulama Adımları
- GGYS destek prosedürleri
- Örnek dokümantasyon
- Dokümantasyon ve kayıt tutma prosedürleri
- Yönetimin sorumluluğu (politika, hedefler, iç iletişim,dış iletişim, acil durumlara hazırlık,yönetimin gözden geçirmesi)
- Kaynak Yönetimi
- Gıda Zincirinde Süreç Yaklaşımı
- Ön Gereklilik Programları ve Operasyonel Ön Gereklilik Programı ön aşamalar
- Grup çalışması:
- Ürünlerin Tanımlanması
- Grup Çalışması:
- Akış Şemalarının oluşturulması
- Grup Çalışması:
- Tehlikelerin belirlenmesi
- Grup Çalışması:
- Risk analizi
- Grup çalışması:
- HACCP planının oluşturulması
- Grup çalışması:
- Sistemin geçerli kılınması, doğrulanması ve geliştirilmesi
- Sınav