Metro Toptancı Market Türkiye, kaynak israfını önleyecek ticari değer yaratan çalışmaları bir araya getirdiği Metro Gıda Hareketi ile Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl 4.sü düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde ‘İşbirliği’ kategorisinde ödülün sahibi oldu.
Metro Toptancı Market Türkiye, meyve sebzede yaşanan gıda kayıp ve atıklarını azaltmak üzere hayata geçirdiği ve ‘Metro Gıda Hareketi’ çatısı altında topladığı projesi ile Sürdürülebilir İş Ödülleri işbirliği kategorisinde büyük ödülün sahibi oldu.
Meyve ve sebzede yaşanan kayıp ve atıkların nedenlerini bilimsel bir yaklaşımla ortaya koymak üzere TÜBİTAK ile birlikte marul, domates ve şeftali ürünlerini baz alan bir araştırma gerçekleştiren Metro Toptancı Market, araştırma sonucunda gıda kayıp ve atıklarına sebep olan durumları en aza indirgemek üzere farklı çalışmalar ortaya çıkartarak üreticiden tabağa uzanan süreçte tüm paydaşlar ile bir araya geldi.
Üreticiden mağazaya uzanan süreçte iyi tedarik zinciri uygulamaları ve ambalaj uygulamaları ile önemli miktarda ürün kaybının önüne geçilirken, mağazadan sofraya olan süreçte de profesyonellerin projeye dahiliyeti ile gıda kayıp ve atıklarının azaltılması sağlandı. 2017 Restoran Haftası kapsamında sektörün öncü restoranlarının ve şefleri ile güçlerini birleştiren Metro Toptancı Market, ‘Metro Gıda Hareketi’ni başlatarak gıda kayıp ve atıklarında yaşanan durumu ve araştırma sonuçlarını daha geniş kitlelerle buluşturarak konuyla ilgili son tüketici nezdinde farkındalık yarattı.
Ödülü almak üzere sahneye çıkan Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Türüng, Metro Gıda Hareketi’ne gönüllü olarak katılan ve destek veren tüm şeflere teşekkür ederken, Türkiye’nin önde gelen 50 şefi ve restoran işletmecisi ile 100’den fazla noktada güçlerini birleştirdiklerini ifade etti. Türüng sözlerine şöyle devam etti: “Kamuoyunda ve sektörde gıda kayıp ve atıkları konusunda duyarlılık yaratmayı amaçlayan Metro Gıda Hareketi kapsamında şeflerimizle çektiğimiz videolar ve tadımlar ile gıda israfının önüne geçmek için tavsiyeleri ve önerileri farklı kanallardan on binlerce tüketiciyle paylaştık.”
Metro Gıda Hareketi’nin sonraki ayağında son tüketicilerin restoranlarda yaptıkları gıda israfını azaltmak için hazırlanan ve sipariş verdikleri yemeklerden artanları yanlarında götürmeleri için tasarlanan ‘Metro Gurme Kutusu’ uygulamasının hayata geçirildiğini belirten Sinem Türüng; “İstanbul’dan başlayan uygulamamıza 20’den fazla restoran gönüllü olarak dahil oldu. Bu restoranlarda müşteriler, siparişlerinden artan yemekleri Metro Gurme Kutuları ile yanlarına alarak gıda israfının azaltılmasına katkıda bulunmaya başladılar.” şeklinde konuştu.