Türkiye’nin köklü meyve suyu üreticisi Aroma, bu yıl 30 bin ton elma, 13 bin ton şeftali, 4 bin ton vişne ve 6 bin ton kayısı alımı yaparak üreticiyi sevindirdi. Aroma Yönetim Kurulu Başkanvekili Mahmut Atom Duruk, “Yüzde 100 meyve suyunu ilk kez üreten, şeker yerine glisemik indeksi düşük elma ile meyve suyunu tatlandıran ilk şirket olarak hem tüketicimizin hem üreticimizin yanındayız. Ülkemizin tarımsal zenginliğini üretimle büyütmesi gerektiğine inanıyoruz. Meyve bahçeciliğini destekleyerek görevimizi yapıyoruz” dedi.
Türkiye’de 1968 yılından bu yana aralıksız meyve suyu üreten ve ilklere imza atan Aroma, hasat döneminde 30 bin ton elma, 13 bin ton şeftali, 4 bin ton vişne, 6 bin ton kayısı alımı gerçekleştirdi. Türkiye’nin verimli topraklarında yetişen meyveleri işleyerek ekonomik değer yarattıklarını belirten Aroma Yönetim Kurulu Başkanvekili Mahmut Atom Duruk, “Ülkemizin en köklü meyve suyu şirketi olarak hem tüketicimizin hem üreticimizin yanındayız” dedi.
Duruk, Türkiye’yi şeftali suyuyla tanıştıran,% 100 doğal,katkısız meyve suyunu ilk üreten, meyve suyunu glisemik indeksi düşük elma ile ilk kez tatlandıran Aroma’nın, bu yıl da hasat döneminde alımların büyük kısmını tamamladığını söyledi. Aroma’nın, Türkiye’nin en çok şeftali ve elma alımı gerçekleştiren meyve suyu şirketlerinden biri olduğunu belirten Duruk, “Bu yıl Ege ve İç Anadolu’dan yaklaşık 30 ton elma alımı yaptık. Yaklaşık 13 tonluk şeftali alımını Bursa ve Ege bölgesinden gerçekleştirdik. Eşsiz bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye’nin tarımsal zenginliğini daha çok konuşmalıyız. Üreterek büyümeliyiz. İklimi, arazileri ve tarıma elverişliliği açısından Türkiye dünyanın en önemli meyvecilik merkezlerinden biri olabilir. Türkiye’nin markası olarak meyve bahçeciliğini destekliyor, üretimin artmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. Elimiz hep taşın altında” diye konuştu.
Elma üretiminde ilk üçteyiz
Mahmut Atom Duruk, dünyada yılda 75 milyon ton elma üretildiğini bunun 33 milyon tonunun Çin’den geldiğini kaydetti. Yılda ortalama 4 milyon ton elma üreten ABD’nin ardından Türkiye’nin yaklaşık 3 milyon ton elma üretimiyle dünyada üçüncü sırada olduğunu belirten Duruk şöyle devam etti:
“Bu üretimi değere çevirmeli ve arttırmalıyız. Dünyada şimdi her şey sağlıklı beslenmeye odaklanıyor. Ar-Ge bizim için çok önemli. 12 yıl önce şeker ilavesiz meyve suyu üretmeye karar verip, kayısı, şeftali ve vişne sularımızı elma ile tatlandırmaya başladık. O zamana kadar yoğunlukları nedeniyle sadece nektar olarak kullanılan bu meyvelerle hem üretimi çeşitlendirdik hem şekerden uzak durmak isteyenlere alternatif sunduk. AB ülkelerinde tüketilen meyve suyunun üçte ikisi % 100 ürünler. Aroma’nın, Türkiye’de % 100 pazarının oluşmasında ve gelişmesinde büyük rolü var. Yıllardır % 100 ürünlerimizde tatlandırıcı olarak şeker yerine elma suyu kullanıyoruz. Tüketicimizin sağlığı bizim için değerli.”