TÜGİS ve TGDF ortaklığı ile 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelecek olan yeni iş mahkemeleri yasası doğrultusunda işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde arabuluculuk sistemine ilişkin bir bilgilendirme konferansı düzenleNdi. Konferans’ta Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü ve Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk ve yeni iş mahkemeleri yasası doğrultusunda zorunlu arabuluculuk konusunda bilgiler verdi.
TUGİS Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş gerçekleştirilen toplantıyı çok önemsediğini kaydederken, “Güçlü ve katılımcı, farklı ve özgün, ilkeli ve kararlı, sorumlu davranış sergileyen, uzlaşmacı fakat teslimiyetçi olmayan, sosyal ortaklığa önem veren ilkelerimizle, gıda sanayini değişim ve gelişim yönünde en üst noktalara taşıyacağımıza inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Konferansın açılışında konuşan TGDF Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Kopuz TGDF’nin kurulduğu günden bu yana temel ilkesini KOBİ’lerin güçlendirilmesi” olarak belirlediğini söyledi. Kopuz, “Hem ülke tarımımın hem de gıda sanayinin göz bebeği olan KOBİ’lerimiz aslında görünmez kahramanların elinde her geçen gün standartlarını yükseltmekte ve dünya skalasında daha üst seviyelere gelmektedir. Bu hepimiz için büyük bir gurur ve motivasyon kaynağıdır.” dedi.
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü ve Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, “Bir davayı ancak 200-400 gün arasında sonuçlandırabiliriz. Neden? Çünkü dava süreci bir usuller zincirine aittir. Oysa biz 23 bin 500 uyuşmazlık çözdük, bunların yüzde 93’ünü bir günde ve bir günden daha az bir zamanda çözdük. Arabuluculuk sizin adalete hızlı şekilde erişmenizi sağlayan bir süreç oluyor.” dedi.
Yeni iş mahkemeleri yasası doğrultusunda işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde arabuluculuk sisteminin yasal zorunluluk haline geldiğini anımsatan Öztatar, dünya genelinde arabuluculuğun 160 ülkede faaliyet gösterdiğini, Türkiye’nin 161. ülke olduğunu kaydetti.
Amerika’da 1970 yılında arabuluculuk sisteminin devreye girdiğini hatırlatan Öztatar, Türkiye’de söz konusu sisteme geç kalındığını ancak 47 yıllık kaybı hızlıca gidermek için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Öztatar ayrıca, dünyadan farklı olarak hukukçuların arabuluculuk yaptığı tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.
Şu ana kadar çözüme kavuşan uyuşmazlığın 23 bin 500 civarında olduğunu bildiren Öztatar, bu oranların yüzde 91’inin işçi-işveren uyuşmazlığı olduğunu vurguladı.
Arabuluculuk sisteminin önemine değinen Öztatar, “Arabuluculukta taraflar kendi kararlarını kendileri veriyorlar. Kesinlikle arabulucu karar veren bir mekanizma değil. Neyi sağlıyor bu? Bir kere şirketlerimiz ne ister? Kontrol ister. Sürpriz bir kararla karşılaşmak istemezler. İşte arabuluculuk sisteminde kontrol tamamen sizde, kararı siz vereceksiniz. Bu anlamda baktığımızda arabuluculuk, mahkemeden ve tahkimden farklı bir müessese olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
Arabuluculuk sisteminin her türlü uyuşmazlığın çözümüne katkı sağlayacağına dikkati çeken Öztatar, arabuluculuğu “dostane çözüm yöntemi” olarak yorumladı.