Gıda Aromaları ve Uçan Yağlar Sanayicileri Derneği (AREP), gıda sektörünün önemli bileşenlerinden olan aroma vericilerin hayatımızdaki yeri, gıda tercihimizdeki etkisinin konuşulacağı, aroma sektörü ve aroma üreticilerinin hakkında bilgilerin sunulacağı İstanbul Flavourday organizasyonuna ev sahipliğini üstlenecektir.
Aroma verici Nedir?
Aroma vericiler gıdaya lezzet ve çeşitlilik kazandıran önemli bileşenlerdir.
AREP kimdir?
1987 yılında kurulan “Gıda Aromaları ve Uçan Yağlar Sanayicileri Derneği – AREP“; yerli, yabancı ve yabancı ortaklı kuruluş olarak Türkiye’de aroma, esans ve uçucu yağlar konularında üretim, ithalat, ihracat, dağıtım, pazarlama ve mümessillik alanlarında faaliyet gösteren firmaları bünyesinde toplamaktadır.
EFFA kimdir?
EFFA (European Flavour Association), gıda aroma vericileri konusunda aroma sektörü için yasal, teknik, bilimsel açıdan fayda sağlayan faaliyetlerde bulunan ve Avrupa Birliği bünyesinde çalışmalarını sürdüren kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Uluslararası Aroma Sektörü Organizasyonu (IOFI-International Organisation of Flavour Industry) üyesidir.
İstanbul Flavourday Organizasyonu
EFFA’nın iletişim stratejisi doğrultusunda; üye ülkelerin sektörü tanıtması amacıyla ilki Haziran 2017’de Belçika’da gerçekleştirilen “Flavourday” adı altında organizasyonlar düzenlenmektedir. “İstanbul Flavourday” ismi ile düzenlenecek olan bu organizasyon Türkiye’de AREP tarafından gerçekleştirilecektir ve EFFA bünyesinde yapılan 5. Organizasyon olacaktır. Tüketicilerin gıda seçiminde aromaların etkisi, aroma nedir, aroma nasıl üretilir, Türkiye ve Dünyada aroma sektörünün durumu gibi soruların yanıtlanacağı, hayatımızın her anında yer alan, hayattan lezzet almamızı sağlayan bu önemli bileşenlerin aslında bizim için ne kadar önemli olduğunun farkındalığının kazanılacağı bir etkinlik olacaktır.
Katılımcı Profili
Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı aroma vericilerle ilgili sorumlular, EFFA yetkilileri, AREP derneği üyeleri, aroma verici üreticileri-ithalatçıları, Gıda Dernekleri, Gıda Dergileri, Basın, Üniversite öğretim üyeleri.
AROMA VERİCİLERİN GİZEMLİ DÜNYASI
Aroma vericiler gıdaya lezzet ve çeşitlilik kazandıran önemli bileşenlerdir. İlk çağlardan beri baharatlar ve esansiyel yağlar gıdalara aroma vermek amacıyla ilave edilmektedir. Günümüzde yeni ve çeşitli lezzetlere olan talebin artmasıyla, aroma vericiler hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Gıda Aromaları ve Uçan Yağlar Sanayicileri Derneği (AREP) olarak düzenlediğimiz bu etkinlikte, aroma dünyasının kapısı aralanacak, aroma sektörü, aromaların hayatımızdaki yeri, tüketim tercihlerimizdeki etkisi konuşulacaktır.
PROGRAM
09:30 – 10:00 Kayıt
10:00 – 10:20 Açılış Konuşması (AREP-Gıda Aromaları ve Uçan Yağlar Sanayicileri Derneği)
10:20 – 10:45 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konuşma
10:45 – 11:10 EFFA (European Flavour Association) ve Aroma Vericiler Mevzuatı
Dr. Jan Demyttenaere – EFFA Teknik Regülasyon Direktörü
11:10 – 11:25 Ara
11:25 – 11:50 Türkiye’nin Önemli Aromatik Bitkileri ve Uçucu Yağları
Prof. Dr. Hüsnü Can Başer – Yakın Doğu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı
11:50 – 12:15 Aroma Vericiler ve Üretim Yöntemleri
Yrd. Doç. Dr. Aslı CAN KARAÇA – İTÜ Gıda Mühendisliği
12:15 – 13:15 Öğle Yemeği
13:15 – 13:40 Tüketicilerin Gıda Seçimindeki Unsurlar
Emma SCHOFIELD – Mintel Global Gıda Analisti
13:40 – 14:00 Aroma Vericler Dünyası
Jimena Gómez de la Flor – EFFA İletişim Direktörü
14:00 – 14:10 Ara
14:10 – 15:10 Panel – Gıda Tercihinde Aromanın Yeri
Moderatör:
İlknur Menlik – Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri
Panelistler:
Murat YASA – AREP Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Aziz Ekşi – Lefke Avrupa Üniversitesi
Vedat OZAN – Yazar, Koku Uzmanı
15:10 – 15:50 Uygulamalar ve Tadım
15:50 – 16:00 Kapanış Konuşması