İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İFMİB) seçimli olağan genel kurulu tamamlandı. Tek liste ile girilen ve mevcut yönetimde değişikliğin olmadığı seçimde Ali Haydar Gören oybirliği ile yeniden İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.
Genel kurulda konuşan İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, serbest pazar ekonomisinin sektörün temel dinamiği olduğunu hatırlattı.
OLMAZSA OLMAZ İLKEMİZ
Gören, şunları söyledi: “Sosyal devlet ilkesi ise devletimizin olmazsa olmaz niteliklerinden biri. Bu çerçevede, gerek mevcut fındık stratejisinin temelini oluşturan Hükümetimizin 2009 yılında çıkardığı Bakanlar Kurulu Kararnameleri ve gerekse sonrasında sosyal devlet gereği yapılan uygulamaları sektörümüzün temel taşları olarak yerinde buluyor ve destekliyoruz. Devletimizden beklentimiz serbest piyasa ekonomisi sınırları içerisinde ve sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bu stratejiye devam etmesidir. Bu temel, lisanslı depoculuk, alan bazlı destekleme, ihracatın teşvik edilmesi gibi yerinde ve doğru hamlelerle süreç içerisinde güçlendirildi. Sosyal devlet ilkesinin ihmal edilmediği, doğru tarım ve ihracat politikaları ile ileride daha iyi noktalara geleceğimize olan inancımız tamdır.”
YENİDEN ELE ALALIM
İhracatçılar olarak hükümetin son dönemde ihracatı, yatırımı ve istihdamı artırmaya yönelik teşvik paketlerinden büyük memnuniyet duyduklarını belirten Gören, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başta yatırım teşvikleri ve istihdamdaki sigorta destekleri olmak üzere devletimizin desteklerinin devamını talep ediyoruz. Bununla birlikte, tarımsal üretim altyapımızın geliştirilmesini teminen, başta alan bazlı destek olmak üzere teşvik araçlarının verimlilikle ilişkili biçimde yeniden ele alınması yararlı bir yaklaşım olacağını düşünüyoruz.”
YÜZDE 70’İ BİZDE
Dünya fındık üretiminin ve ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini yapan Türkiye’nin dünyada lider konumda olmasına rağmen, ivedi çözüm bekleyen birtakım yapısal sorunların da olduğunu kaydeden Gören, yaşlanan ve verimi düşen fındık bahçelerinin gençleştirilmesi, külleme ve diğer zirai hastalıklarla mücadele, tarımda mekanizasyonun artırılması, arazi bölünmelerinin önlenerek etkin tarımsal işletmelere ulaşılması ve başta AB olmak üzere ihraç pazarlarımızda yaşanan sorunların giderilmesine kadar pek çok alanda ciddi çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
HEDEF 4 MİLYAR DOLAR
Ali Haydar Gören, dünya ekonomisi için bir toparlanma dönemi olan 2017 yılında ülkemiz ekonomisinin adeta sıçrama yaptığını ve yüze 7.4 gibi hayran bırakıcı bir yüksek büyüme oranına ulaştığını belirterek, “Kuşkusuz bu başarıda ekonomideki karar alıcıların uyguladığı teşvik ve destek paketlerinin büyük katkısı oldu. Sektör olarak baktığımızda ise Türkiye geneli Fındık ve Mamulleri sektörü olarak 2017 yılında yaklaşık 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Hedefimiz fiyat tartışmalarının kısır döngüsüne girmeksizin, dünyanın en kaliteli fındıklarını üreten ve işleyen bu ülkedeki sektörel paydaşlar olarak hem miktar hem de değer bazında ihracatımızı artırmak, 2023 Yılı hedefimiz olan 4 milyar dolar düzeyine ulaşmaktır” diye konuştu.
İFMİB’de Yönetim Kurulu şu firmalardan oluştu:
Ali Haydar Gören (NUTEKS ZIRAİ ÜRÜNLER GIDA PAZ. SAN. VE TİC. A.Ş.)
ASİL ÜYELER
BALSU GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
PROGIDA TARIM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
FUTEM GIDA TİC. LTD. ŞTİ.
GÜÇLÜ FINDIK GIDA SAN. TİC. AŞ.
ALPER FINDIK VE GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
SARILAR DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
İSTANBUL FINDIK SANAYİ VE TİC. A.Ş.
YILMAZ KARDEŞLER GIDA SAN. TİC. A.Ş
ERÇAL FINDIK OTOMOTİV. SAN. VE TİC. AŞ.
ÖZSAM TARIM ÜRÜNLERİ OTO VE DAY. TÜK. MAL. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.