Mikro kredi, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve 22.Dönem Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül’ün öncülüğünde ilk defa Diyarbakır’da 2003 yılında başlatılmıştır. Her bir kadına 500 TL olmak üzere 6 kadına ilk çekleri dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alarak başlatılan Mikrokredi Programı Bugüne kadar 180.000 Kadın 780 Milyon Lira Mikrokredi alarak Türkiye Ekonomisine güç kattılar.
Mikro Girişimcilerin evlerinde bayramdan bayrama yaptıkları meşhur ev ÇÖREĞİNİ Mikrokredi’nin “Gelir Getirici İş Yapma Fikri ve teşvikiyle” bir adım ileri götürerek şimdi de evlerinde yaptıkları çörek ile geçimlerini sağlıyorlar.
Diyarbakır’ın kaybolmaya yüz tutmuş çörek kültürünü damak tadıyla bütünleştirerek canlandırmaya çalışıyorlar. Ahşaptan Diyarbakır’ın şire üzümünü, Surlarını ve On gözlü köprü figürlerini Çöreklere nakşedip sofralarımızı süslüyorlar.
Diyarbakır’a has Çörek malzemeleri ile hazırlanan Mikro Girişimciler Çöreklerini aşağıda belirtilen özel bir karışım ile hazırlamaktadırlar.
İçindekiler:
Un, Süt, Yağ, Yaş Maya, Mahlep, Mayana(Rezene), Çörek otu, Karbonat, Kaya Tuzu.
Hazırlanışı:
Yaş Maya, Ilık Su ve az şekerle ıslatılır. Una kuru malzemeler , Ilık süt ve maya ve yağ eklenir. Yoğrulup en az 3 saat mayalanmaya bırakılır. Kıvamını alan hamuru özel tasarlanmış ahşap kalıplar ile baskı uygulayarak şekil verilir ve tepsilere dizilip fırına atılır. Yarım saat sonra afiyetle yenilir.
Not: Dolaba konulmadan yaklaşık bir hafta özeliğini kaybetmeden yenilebilir. Derin dondurucuya bırakıldığında 3 Ay’a kadar yenilebilir. Afiyet Olsun.
Ankara’da 6-9 Eylül 2018 Tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezinde “Diyarbakır Günleri” Programında Mikrokredi standında gelir amaçlı satışı yapılan ÇÖREKLERİN, başta Türkiye’nin son Başbakanı ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Önceki dönem İç İşleri Bakanlarından Abdulkadir Aksu ile birçok Bakan, Milletvekilleri ve iş adamları ziyaret ederek Mikrokredi’nin dar gelirli kadınlarına destek verdiler.