Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından 25-26 Nisan 2019 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek olan 2. Ulusal Sütçülük Kongresi özel sektör ve bilim insanlarından yoğun ilgi görüyor.
İlki 2017 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından organize edilen kongrenin organizasyonunu bu yıl Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü üstlendi. İki yılda bir düzenlenen ve geleneksel hale getirilen kongreye Türkiye’nin pek çok üniversitesinden ve özel sektörden katılım olacak.
Yabancı bilim insanları sunum yapacak
Kongre konularında tecrübeli olduklarını belirten 2. Ulusal Sütçülük Kongresi Düzenleme Kurulu ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Vekili Prof. Dr Harun Raşit Uysal: “Kongremizde Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Genel Direktörü Caroline Emond da bir sunum yapacaktır. Kongremiz bu yıl Eylül ayında İstanbul’da yapılacak olan Dünya Sütçülük Zirvesi öncesi önemli bir buluşma olacaktır. Polonya’dan gelecek bilim insanları da sunum yaparak Türk bilim dünyası ile fikir alışverişinde bulunacaklardır.”dedi.
.
Süt bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmeler konuşulacak
2. Ulusal Sütçülük Kongresi’nin süt bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmelerin, ülkemiz süt sektörünün küresel rekabette başarılı olabilmesi için izlemesi gereken stratejilerin tartışılacağı bir platform olacağını söyleyen Prof. Dr Harun Raşit Uysal: “İnsanlar için vazgeçilmez olan gıda ve gıdanın önemli bir bölümünü oluşturan süt üretiminin sürdürülebilirliği toplumların sağlığı ve geleceği açısından büyük önem arz etmektedir.
Diğerlerine nazaran üretim risklerinin daha fazla olduğu süt ve süt ürünleri sektörü; hava koşulları, küresel iklim değişikliği, çevre, enerji, tüketici tercihleri, hammadde maliyetleri, piyasa koşulları ve teknoloji düzeyi gibi parametrelerin etkisinde kalan dinamik bir yapıdır. Bu nedenle sektöre yönelik politika ve stratejilerin yapılacak olan kongre, sempozyum, çalıştay gibi organizasyonlarla kısa ve uzun vadede oluşturulması ve güncellenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla düzenlenen “2. Ulusal Sütçülük Kongresi” süt bilimi ve teknolojisindeki yeni gelişmelerin ve ülkemiz süt sektörünün küresel rekabette ve sürdürülebilirlikte başarılı olabilmesi için izlenmesi gereken stratejilerin tartışılacağı bir platform olacaktır” şeklinde konuştu.
2. Ulusal Sütçülük Kongresi’nin ana düzenleyicileri Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Tarım ve Orman Bakanlığı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Süt, Et ve Gıda Üreticileri ve Sanayicileri Birliği (SETBİR) Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), Ulusal Süt Konseyi (USK) ve Zootekni Federasyonu’dur.
Organizasyon kısmını Sidas Medya’nın üstlendiği kongreye yüz otuzun üzerinde bildiri geldi. Kongre ulusal olmasına rağmen Avrupa, Polonya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de katılımcılar olacaktır.