Gıdada haksız kazanca sıkı takip başlatan Ticaret Bakanlığı, gübre ve ilaç fiyatlarını mercek altına aldı. Bakan Pekcan, “Tarımda girdi maliyetleri düşecek” dedi.
Hükümet, gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında dövizdeki artış bahanesiyle fiyat artışı kontrol edilemeyen gübre ve tarım ilaçlarını mercek altına aldı. Tarımsal üretimin önemli girdisi olan tohum, ilaç ve gübredeki olağanüstü fiyat artışlarını indirmek için tanzim satış da dâhil önemli adımlar atılacak. Antalya mitinginde çiftçileri, üreticileri fırsatçılara karşı korumak için denetimlerin artacağı mesajını veren Başkan Recep Tayyip Erdoğan,”İster gübre, ister ilaç olsun, ister domates, patates üzerinden haksız kazanç sağlamaya çalışanlara izin vermeyeceğiz. Stokçuluk yapanlara göz yummayacağız” derken, Ticaret Bakanlığı da harekete geçti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Gübre ve ilaç denetimine başladık. Üretici firmalarla ilgili şikâyetler var” dedi. Rekabet Kurulu da geçen hafta gübre sektördeki fiyat artışlarına yönelik yürütülen ön araştırma kapsamında 6 şirket hakkında soruşturma açtı.
92 BİN ÜRÜN DENETLENDİ
İncelemeler perakende satış noktalarında gübre ve tarım fiyatlarının alış fiyatlarını da içerecek. Son döneme ilişkin bilgi ve belgeler temel alınarak denetim ve inceleme yapılacak. Pekcan, üretici örgütlerinin pazarlama altyapılarını destekleyeceklerini belirterek, “Bu kapsamda vergisel avantaj konusunda çalışma yapıyoruz. Maliyetleri düşürecek, sebze ve meyve fiyatlarında istikrarın korunmasına katkı sağlayacak” dedi. Bakan Pekcan, bugüne kadar 7 bin 500 firmanın yaklaşık 92 bin ürününü denetlediklerini belirtti. Denetimlerde referans fiyatların bulunduğunu anlatan Pekcan, “Haftalık olarak da Bakanlık bünyesinden takip ediyoruz. Bence fiyatlarda aşağıya doğru bir gelme var” diye konuştu.
KDV SIFIRLANDI FİYAT DÜŞMEDİ
Gübrede ve ilaçta KDV’nin sıfırlanması, doların düşmesine karşın bazı fırsatçılar ilaç ve gübrede fiyatı düşürmedi. Çiftçiler ilaç, gübre ve tohumda da tanzim satış talep etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde Antalya’da yaptığı açıklamada gübre, tohumda tanzim satışın başlayacağını söylemişti.
6 MİLYON TON GÜBRE TÜKETİLDİ
Son 30 yılda tarımda kullanılan gübre tüketim miktarında en çok gübre kullanılan yıl 6.7 milyon ton ile (KDV’sinin sıfırlanması nedeniyle) 2016’da gerçekleşti. Önceki yıl 6.3 milyon ton, 2018’de yaklaşık 6 milyon ton gübre tüketildi. Hollanda’da 1 hektar tarım alanında 554 kg, Almanya’da 238 kg, Yunanistan’da 190 kg saf NPK, Türkiye’de ise 96 kg saf NPK kullanılıyor.