Marketler ve tedarikçi denetimleri günümüz ticaretinde en çok konuşulan konuların başında gelir. Zincir marketler ile ticarette, marketlerin üreticiden talebini doğru analiz etmek önemlidir. Ürün satışı öncesi ve sonrası süre gelen tedarikçi denetimleri ile ürünün rafa çıkışından, müşterinin taze ürüne ulaşması ile iade sürecine kadar devam eden bir süreç vardır. Üretici firmanın gelen istekleri yönetmesi ise ayrı bir iş olarak karşımıza çıkmaktadır. Satış ekibinizin gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir.
Marketlerin Taleplerini Nasıl Yöneteceğiz ?
GFSI nedir ? Market tarafından hangi sertifika ve yönetim sistemi, kabul görür gibi sorular karşınıza çıkar. Firmanız market denetiminden geçmek için ne yapmalıdır ? GFSI onaylı tüm gıda güvenliği yönetim sistemleri aynı amaca hizmet etmekte olup yaşayan bir sistem kurmak, her üretici için ilk temel kural olmalıdır. Perakende sektörü şirket politikası gereği farklı belgeler isteyebilir. Talebin değişmeyen ana teması gıda güvenliği ve sürdürülebilirliktir. Bu nedenle asıl soruya geri dönerek zincir marketlerin taleplerini nasıl yöneteceğinize yardımcı olmaya çalışalım.
Öncelikle GFS tarafından tanınan gıda güvenliği yönetim sistemleri hangileridir ve hangisi tercih edilmelidir?
FSSC 22000 , IFS ve BRC belgeleri, GFSI onaylı olup gene de tüm üreticiler risk grubuna göre market tarafından ayrı bir denetime tabii tutulur. Sertifikanız markete ürün satışı garantisi sağlamaz, sistem kurmanız ve kurulu sistemi onaylatıp yaşatmanız gerekir.
Mevcut bir yönetim sisteminiz bulunmuyorsa hedeflediğiniz market zincirinin tercih ettiği GFSI onaylı belgeyi sormanız ve sisteminizi bu yönde kurmanız sizin için tedarikçi denetiminde kolaylık sağlayacaktır. GFSI onaylı BRC , IFS yada FSSC 22000 denetimi geçirmek için tek yapmanız gereken bir sertifikasyon firmasına başvurmak ve denetim tarihi almaktır. Ancak sürdürülebilir ve başarılı bir denetim geçirerek ürününüzü rafta görebileceğiniz bir sistem kurmanın yolu biraz daha uzundur.
GFSI onaylı standartlar tüketici güvenini sağlamanızı ve güvenli gıda üretmenizi talep eder. Bu aşamada durum değerlendirmesi için biraz zaman ayırmalısınız. Öncelikle bir ön denetim ile mevcut durum tespiti yapın. Denetim sonuçlarını sadece kalite yönetimi ile sınırlandırmayın. Sistemin temel gerekliliklerini karşılamak için gerekli alt yapısal eksiklerinizi ve tesis yatırımlarını da eş zamanlı tamamlamanız gerekecektir. Kalitenin dokümantasyon hazırlığından ibaret olmadığını unutmayın. Ayrıca tüm gıda güvenliği sistemleri için GMP/GHP temel gerekliliktir, ekibinizin GMP bilgisinin güncel olduğundan emin olun. Kalite süreçlerinin doğru kurgulanması, temel bilgilerin güncel olması ile mümkündür.
Bir perakende zinciri ile uzlaşmaya varmanın ilk yolu talep edilen kalite standartlarını satış ekibinizin de anlamasıdır. Bu nedenle gıda güvenliği eğitimlerine satış ekibini de dahil etmelisiniz.
Zincir marketlerin talep ettiğini tüm yönetim sistemleri gıda güvenliği esaslı olup bu sistemi kısa sürede denetimden geçmek için kurmaya odaklanmayın. Yaşayan, firmanız tarafından içselleştirilmiş ve sürdürülebilir bir sistem, zincir market taleplerini yönetmenizi kolaylaşacaktır.
Detaylı bilgi ve destek için info@karmalt.com dan bizlere ulaşabilirsiniz.