Gıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde STK’ların katılımı ve Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle dört sektör için hazırlanan Covid-19 ile mücadele ve Hijyen Rehberleri işyerlerine yol gösteriyor.
Gıda Güvenliği Derneği üzerine düşen sorumluluk çerçevesinde Gıda Üretim Tesisleri, Lojistik ve Satış Noktaları, Toplu Tüketim Yerleri ve AVM’ler için ayrı ayrı dört rehber hazırlayarak; gıda işyerlerinin çalışanlarına ve yöneticilerine yönelik olarak Covid-19 ile mücadele ve Hijyen kapsamında alınması gereken önlemleri aktarıyor. İşyerleri bu önlemleri ne kadar doğru ve etkin bir şekilde uygularsa, COVID-19 normalizasyon süreci o kadar sorunsuz geçecek ve bu pandeminin yeni dalgalar oluşturması engellenmiş olacak.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, içinde bulunduğumuz COVID-19 pandemi sürecinin iyi hijyen uygulamalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüp fark etmemize vesile olduğunu bildirerek, üreticisinden tüketicisine hepimizin hijyen farkındalığının arttırılmasının gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması açısından vazgeçilmez olduğunu bildirdi.
Tüketicilere yönelik restoran ve kafe kurallarını hatırlatan afiş de hazırladık
Normalleşmenin başlamasıyla birlikte, insanların bir araya geldikleri başta toplu tüketim noktaları olmak üzere, çeşitli mekanlarda ne yazık ki kuralları ihlal eden durumlarla da sık sık karşılaşmaya başladık. Bu ihlallerin sonucunda vakalarda tekrar bir artış ile karşı karşıyayız. Yeni dalgaları önlemek ve tekrar sokağa çıkma yasaklarını yaşamamak için Gıda Güvenliği Derneği olarak tüketicilere kuralları hatırlatmak amaçlı bir afiş de hazırladık.
Güvenilir gıda tüketmek her insanın en temel hakkıdır
İnsanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için yeterli ve güvenilir gıdaya sürdürülebilir biçimde erişimi temel bir haktır. Tüketicinin sağlıklı ve kaliteli gıda tüketiyor olması, özetle gıdalarda oluşabilecek tüm zararlıların kabul edilebilir seviyelerde olması, yani gıda güvenliğinin sağlanması, toplumların sağlığı açısından gıdaya erişim kadar büyük önem taşımaktadır. Gıda kaynaklı risklerin önlenmesi için temel yaklaşım, ham maddeden başlayarak gıdanın tüketimine kadar olan sürecin her aşamasının izlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasını gerektirir. Bu da ancak tarladan/çiftlikten sofraya olarak tanımlanan gıda zincirinde rol alan tüm aktörlerin üzerine düşeni yapması ile mümkündür.