Herkes için sağlıklı, güvenilir ve daha iyi gıda için bir araya gelmeye devam ediyoruz.
Gıdanın izlenebilirliğinde, gıdaların üretim öncesi ve sonrası tedarik zinciri boyunca veriye ve kayda dayalı sürekli ve detaylı bilgi sağlanması ve tüketiciler ile şeffaf bilgi paylaşımının önemini vurgulayan webinarda; Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Kalite Sistem Mérieux NutriSciences Genel Müdürü Sabahnur Demirci, Metro Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, Migros Ar-Ge Merkezi İş Geliştirme Müdürü Ayşegül Özkavukçu yer aldı.
Gerçekleşen webinarda değinilen konular arasında güvenli gıdaya olan talebin pandemi ile birlikte artması ve bu dönemde tüketicilerin izlenebilir gıdaya her zamankinden daha fazla önem vermesi ve izlenebilirliğin gıda güvenliğindeki önemi oldu.
İzlenebilirlik olmaz ise gıda güvenliğinden söz edemeyiz!
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, izlenebilirliğin en önemli noktası gıda kalitesinin, gıda güvenliğinin ve gıda özgünlüğünün en önemli aracı olmasıdır. Yasal denetimlerde üretim işleme ve dağıtım aşamalarında izlenebilirlik sistemini kullanmanın bir zorunluluk haline geldiğini konuşmasında aktaran Saner, tüketicilerin özellikle Covid19 sonrası bilincinin daha da arttığının altını çizerek, tüketicilerin gıda güvenilirliği olmayan gıdalara değil, denetlenebilir ürünlere yöneldiğini ve bu konuda geliştirdikleri “tedarik zincirinde güven rehberi” projesini aktardı.
İzlenebilirlik çok güçlü bir anahtardır!
Metro Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel izlenebilirliğin izleme ve takip olmak üzere iki bileşenden oluştuğunun altını çizerek; Metro Türkiye olarak özellikle protein açısından değerli olan et, balık ürünlerinde uygulanan izlenebilirlik sistemi ile ilgili çok önemli bilgilere yer verdi.
Çiftlikten ve ağdan rafa gelene kadar üretim aşamalarını barkod sistemiyle dijital olarak izleyerek yüzde yüz izlenebilirliği fatura ile müşterilerine sağladıklarını, gıdaların raflara gelene kadar izledikleri yolun hikayelerini tüketicilere aktardıklarını iletti.
Tedarik zinciri kavramı artık sürdürülebilir değer zinciri kavramına dönüştü
Migros Ar-Ge Merkezi İş Geliştirme Müdürü Ayşegül Özkavukçu Migros olarak meyve-sebze tedariğinde blockchain ile takip sistemleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Migros mobil uygulamasında taze meyve, sebze ve et yolculuğunun blockchain ile müşterilere sunulduğunu, müşterilerin uygulamadan yararlanarak meyve sebze yolculuğunu QR kod ile görebildiklerini iletti.
İzlenebilirliğin eksiksiz bir şekilde işleyebilmesi için zincirdeki tüm halkaların tam olması gerekmektedir.
Kalite Sistem Mérieux NutriSciences Genel Müdürü Sabahnur Demirci, verileri kayıt etmenin ve analizinin önemi ile sözlerine başladı.Bu noktada dijital çözüm olarak blockchain teknolojisi üzerine kurulu olan çözümlerinin olduğundan bahsetti. Dağınık kaynaklardan verinin girilmesi ve bu verinin son tüketiciye kadar ulaştırılması üzerine kurulu bir program kullanıldığı ve ürünün üzerindeki QR kodu okutulduğunda, ürünlerin hangi aşamalardan geçip rafa kadar geldiğinin bilgilerine erişilmesinin mümkün olduğundan bahsederek bu inovasyon sayesinde de ürünün kalitesi ile alakalı son tüketiciye mesaj vermenin mümkün olduğunu iletti.
Sürdürülebilir Gıda Platformu 24 Şubat tarihinde, Yeşil Mutabakat ve Gıda Sektörü Etkileri konusunda üçüncü webinarı için bir araya geliyor.
Ayrıntılı bilgi ve kayıt için; https://network.surdurulebilirlik.com.tr/
Sürdürülebilir Gıda Platformu Hakkında:
Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TÜGİS) öncülüğünde 2015 yılında kurulan Sürdürülebilir Gıda Platformu, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini ve Türkiye’nin Onbirinci Kalkınma Planını da sahiplenerek “Sürdürülebilir gelecek için sürdürülebilir gıda” ilkesi doğrultusunda sürdürülebilir gıda ile ilgili konularda bütüncül bir yaklaşımla çalışmalar yaparak, hızla endüstriyelleşen ve küreselleşen gıda sektörünün, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelişim modeli geliştirmesine yön vermek için çalışmalar yapmaktadır. Platformun amacı, günümüz ve gelecek nesiller için sağlıklı, güvenilir ve daha iyi gıda hedefi doğrultusunda değişim ve dönüşümünü hızlandırmak için çalışmaktır. https://www.surdurulebilirgidaplatformu.org/
Sürdürülebilir Gıda Platformu’na üye markalar arasında Aromsa, Balparmak, Chep Türkiye, Danfoss, Eker, G&T Enerji, Hayat,İntertek,La Lorraine,Lesaffre Leroy, Kalite Sistem Mérieux NutriSciences, Metro, Migros, Murat Bey,Pınar, Reis, Sütaş, Uludağ İçecek, Ülker gibi güçlü değişim lideri markalar yer alıyor.
Sürdürülebilirlik Akademisi Hakkında:
Sürdürülebilirlik Akademisi, sürdürülebilir gelecek ve kalkınma için iş dünyasında sürdürülebilirlik dönüşümünü hızlandırmada öncü olmak misyonu ile ekonomik, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak amacı ile kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir sosyal girişimdir. Türkiye’de, iş dünyasında sürdürülebilir iş modellerinin yerleşimi, gelişimi ve toplumda sürdürülebilir yaşam şeklinin gelişimi için global yaklaşımla sürdürülebilirlik çalışmaları yapan Sürdürülebilirlik Akademisi; güçlü sürdürülebilirlik platformları yaratarak bu alanda önderlik yapmaktadır. Bu kapsamda Sürdürülebilirlik Akademisi, sürdürülebilir gelecek için çalışan ve iş süreçlerine sürdürülebilirliği yerleştiren ve yerleştirmeyi hedefleyen ulusal ve
uluslararası kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve devlet iş birliğiyle; araştırmalar, konferanslar, seminerler, workshoplar, kurumsal eğitim çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri ve üniversite gençliğine yönelik bilgilendirme çalışmalarını yürütmektedir. Sürdürülebilirlik Akademisi, gerçekleştirdiği tüm çalışmalarının karbon ayak izlerini silmektedir.