Bugün ve gelecek nesiller için sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin değişim ve dönüşümünü hızlandırmak için çalışan Sürdürülebilir Gıda Platformu, WRI (World Resource Institute) tarafından global gıda atığını perakendeci ve tüketici nezdinde yarıya indirmek amacıyla başlatılan 10x20x30 girişimini, Türkiye’de de yaygınlaştırma çalışmaları için işbirliği yaptı.
10x20x30, SDG Hedef 12.3’e ulaşmak için, WRI’ın 80’den fazla ülkede yürüttüğü ve 2030’a kadar perakende ve tüketici düzeyinde kişi başı global gıda atığını yarıya indirmeyi; üretim ve tedarik zincirleri boyunca gıda kayıplarını azaltmayı amaçlayan bir çalışma.
Sürdürülebilir Gıda Platformu ve WRI bu işbirliği kapsamında tüm perakende ve gıda üreticilerini 10x20x30 insiyatifine katılmaya davet ediyor.
İnsiyatife katılan tüm firmalar için Sürdürülebilir Gıda Platformu ve WRI işbirliği ile önümüzdeki günlerde başlayacak çevrimiçi eğitimler, gıda sektöründeki gıda israfının sistematik ve ölçülebilir bir şekilde önlenmesini amaçlıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Raporu’na göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu israfın yüzde 61’i hanelerde, geri kalanı ise gıda hizmetleri ve perakende aşamasında yaşanıyor. Her yıl 7,7 milyon ton yiyeceğin çöpe atıldığı Türkiye ise kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 10 ülke arasında 3. sırada yer alıyor.
Gıda israfı bir yana yine raporlar tarafından ortaya konulan, 2050 yılında dünyada 300 milyon insanın açlıkla mücadele etmek zorunda olacağı tahmini, bu gidişe artık bir dur demenin zamanının çoktan geldiğini gösteriyor.
Buradan hareketle WRI, gıda israfının önlenmesi hedefiyle 80’den fazla ülkede yürüttüğü 10x20x30 girişimini hayata geçirdi. Champions 12,3 olarak da isimlendirilen girişim, SKA’dan sorumlu üretim ve tüketim odağında 2030’a dek perakende ve tüketici düzeyinde kişi başı global gıda atığını yarıya indirmeyi; üretim ve tedarik zincirleri boyunca gıda kayıplarını azaltmayı amaçlıyor. Girişim, tedarik
zincirinin ‘üst segmentinde’ daha fazla gayret sarf edilmesini sağlayarak, küresel gıda kaybını ve israfını 2030’a kadar yüzde 50 azaltma hedefine özel sektör katkısını ciddi oranda artırma hedefiyle çalışıyor.
Türkiye’de ilk defa Migros tarafından uygulamaya başlanılan girişime önemli sayıda gıda tedarikçisi de dahil oldu.
SGP, uluslararası iş birlikleri ile gıda sektöründeki gıda israfına dur diyor!
Projenin ülkemizdeki öncülüğünü ise Sürdürülebilir Gıda Platformu üstleniyor. Ulusal ve uluslararası kuruluşlar, markalar, kâr amacı gütmeyen şirket ve girişimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, araştırma enstitüleri gibi tüm paydaşlarla iş birlikleri geliştiren Platform, ülkemizde gıda israfının azaltılmasına yönelik eğitim çalışmaları başlatıyor. Eğitimler, WRI iş birliği ve SGP üyelerinin de katılımıyla online olarak tüm gıda sektörüne açık gerçekleşecek.
Sürdürülebilir Gıda Platformu Hakkında:
Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TÜGİS) öncülüğünde 2015 yılında kurulan Sürdürülebilir Gıda Platformu, Birleşmiş Milletler ’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini ve Türkiye’nin On birinci Kalkınma Planını da sahiplenerek “Sürdürülebilir gelecek için sürdürülebilir gıda” ilkesi doğrultusunda sürdürülebilir gıda ile ilgili konularda bütüncül bir yaklaşımla çalışmalar yaparak, hızla endüstriyelleşen ve küreselleşen gıda sektörünün, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelişim modeli geliştirmesine yön vermek için çalışmalar yapmaktadır.
Platformun amacı, günümüz ve gelecek nesiller için sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir gıda sistemleri değişim ve dönüşümünü hızlandırmak için çalışmaktır.
https://www.surdurulebilirgidaplatformu.org/