Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Gıda Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji Araştırma ve Yayım Merkezini yerinde gördük.
Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Beştepe Kampüsü ziyaretimizde Prof. Dr. Remziye Yılmaz 2017 yılında Michigan Devlet Üniversitesi işbirliği ile Beytepe Kampüsünde açılan Hacettepe ÜniversitesiUluslararası Gıda Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji Araştırma ve Yayım Merkezi hakkında bilgiler verdi.
Uluslararası Gıda Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji Araştırma ve Yayım Merkezi (IFBBC), gıda biyogüvenliğini ve biyoteknolojiyi etkileyen gelecekteki kritik küresel eğilimlere etkili çözümler ve bilimsel kanıta dayalı yaklaşımlar oluşturmayı, test etmeyi ve etkinleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu merkez, 2017 yılının Ekim ayında, Ankara’da bulunan bir yükseköğretim kurumu olan Hacettepe Üniversitesi (https://www.hacettepe.edu.tr/) ile Michigan State Üniversitesi (https://msu.edu/) arasındaki akademik işbirliğinin bir sonucu olarak kuruldu.
2017 yılından bu yana birçok önemli faaliyete imza atan Uluslararası Gıda Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji Araştırma ve Yayım Merkez (IFBBC, http://foodbiotech.hacettepe.edu.tr/en/) misyonu, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile yakından bağlantılı olan Gıda Biyogüvenliği ile ilgilidir ; Hedef 2-Sıfır Açlık; Hedef 3-İyi Sağlık ve Mutluluk; Hedef 12-Sorumlu Üretim ve Tüketim ve Hedef 17-Hedefler için Ortaklık. IFBBC, Türkiye Biyoteknoloji Stratejik Eylem Planı doğrultusunda bir model geliştirmiştir. Bu plan çevre ve insan sağlığına yönelik riskleri göz önünde bulundurarak tarım ve gıda sektöründe biyoteknolojik teknikler ve uygulamalar geliştirmek için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına öncelik vermektedir. Ayrıca, bu plan uluslararası teknolojiler çerçevesinde ileri teknoloji kullanılarak üretilen ürünlere bilimsel temele dayalı olarak biyogüvenlik kriterlerini uygulayan bir ülke olmayı hedeflemektedir.
IFBBC ne yapıyor?
Uluslararası Gıda Biyogüvenliği ve Biyoteknoloji Araştırma ve Yayım Merkezi (IFBBC), sürdürülebilir küresel kalkınmayı teşvik etmek için araştırma, eğitim ve teknoloji transferi alanında bir mükemmellik merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Merkez çok disiplinli bir ağ oluşturur ve araştırma ortamını bir seminer dizisi aracılığıyla zenginleştirir, atölye çalışmaları ve kısa kurslar aracılığıyla fakülte, öğrenci ve personele eğitim verir ve öğrenci bursları ve ödülleri verir. Merkezde akademik işbirliği ile yapılan çalışmalar sayesinde gıda biyoteknolojisi ve biyogüvenlik alanında bilgiyi ve bilgi kaynaklarını doğrudan bireylere, topluma ve kurumlara aktarmak, kaynakları geliştirmek ve yerinde, gerçek zamanlı araştırma teknikleri geliştirmek mümkün kılmaya çalışır. Merkez, üniversitelerin, kamu ve özel kuruluşların ihtiyaç duyduğu gıda biyogüvenliği ve biyoteknoloji alanında uzmanlık, araştırma ve laboratuvar olanakları sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, kurumlar arası çalışmaları disiplinler arası, ulusal ve uluslararası düzeyde destekleyerek, üniversitelerimizin ve diğer kuruluşların uluslararası projelere katılma ve yürütme yeteneklerini arttırmayı ve bilimde yeni ufuklar açan araştırmaları hedeflemektedir.
IFBBC’nin genel amacı, gıda biyoteknolojisi ve biyogüvenlik inovasyonu alanında bilgi paylaşan, öğrenmeyi teşvik eden ve karşılıklı kapasite geliştiren çok disiplinli bir ağ oluşturmaktır. Türkiye’nin jeopolitik konumunu faydaya çevirmek ve bilimsel bilginin Türkiye, Balkan, Orta Doğu, Kafkasya ve AB’de paylaşılması ve yaygınlaştırılması uluslararsı ve çok disiplinli bir ağ oluşturmaya katkıda bulunacaktır. Merkez üç ana araştırma grubunu içerir:
- Bitki Biyoteknolojisi
- Mikrobiyal Biyoteknoloji Araştırmaları
- Biyogüvenlik Eğitimi ve İletişimi
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (HUNITEK) çatısı altında yapılandırdığı IFBBC, gerekli altyapı ve gelişmiş cihaz gereksinimlerini karşılayabilecek konumdadır. Aynı vizyon ve temeli paylaşarak, HUNITEK çatısı altında yer alan IFBBC kamu ve özel sektör araştırma ihtiyaçlarına cevap verecek ve çok disiplinli bilimsel araştırmalarda kullanılabilecek bir araştırma altyapısı ile yenilikçi teknolojiyi takip edecek bir bilim ve teknoloji merkezi olmayı hedeflemektedir.
IFBBC Bilimsel Yönetim Kurulu Üyeleri, Prof. Dr. Halil Vural, Prof. Dr. Ümran Uygun, Prof. Dr. Rebecca Grumet, Prof. Dr. Brad Day ve Prof. Dr. Remziye Yılmaz, Fotoğrafta yer almayan üyeler ise Prof. Dr. Karim Maredia ve Sean Colin Lawrie’dir.
IFBBC Uluslararası bir konsorsiyumun 112 üyesi arasında yerini aldı
Dünya, iklim değişikliği, çevresel bozulma ve nüfus dinamiklerinin artan baskıları altında sürdürülebilir bir şekilde gıda ve biyokütle tedarikinde büyük zorluklarla karşı karşıya. Buna ek olarak, Covid19, dünyanın bir sonraki pandeminin yanı sıra gıda kaynaklarını bozabilecek diğer felaketlere daha iyi hazırlanması gerektiğini hatırlattı. Bu hazırlığın bir kısmı, mevcut gıda sistemlerini sürdürülebilir yerel gıda sistemleriyle tamamlamak olacaktır. Vrije Universiteit Brussel (VUB), sürdürülebilir gıda ve biyokütle sistemleri üzerine çok disiplinli araştırma ve eğitim projelerinin hazırlanmasını ve yürütülmesini desteklemek için oluşturmuştur. Programın gücü, sürdürülebilir gıda ve biyokütle sistemleri üzerine üniversiteler ve kamu araştırma enstitülerindeki çok disiplinli araştırma ve eğitim projeleri geçekleştirmek üzere oluşturulan konsorsiyumdur ve IFBBC’de 2021 yılı başında 112 farklı Avrupa üniversitesinin ve kuruluşun yer aldığı konsorsiyum üyeliğine kabul edildi.