“Marka Kent Efeler” için hayata geçirdiği projelerle anılan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın ilçeye özgü tatları yurt ve dünya çapında tanıtmak amacıyla düzenlediği Efeler Gastronomi Festivali Pınarbaşı Mesire Alanı’nında gerçekleşti.
Festivale Usta Şef Hazer Amani, duayen tiyatro sanatçıları Haldun Dormen, Mustafa Alabora, başarılı iş insanı Banu Zeytinoğlu, Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan ile gastronomi dünyasının önemli isimleri, bilim insanları, mutfak yazarları da katıldı.
FESTİVALDE NELER OLDU?
Festivalin ilk gününde Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Bozkurt Biçer, yaptığı söyleşide zeytinyağındaki yeni trendleri anlattı. Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın festival boyunca devam eden “Mitolojiden Günümüze Zeytin Ağacı” adlı fotoğraf sergisi ziyarete açıldı. Moderatörlüğünü Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın yaptığı; Atay Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Enis, Değirmen Eko Yatırım A.Ş. kurucusu Gürsel Tonbul ve Zetay A.Ş. Fabrika Müdürü Dursun Ertürk’ün konuk olduğu “Batı Anadolu’da Zeytinyağı Kültürü” konulu panel, Aydın Profesyonel Aşçılar Derneği’nin Mutfak Atölyesi çalışmaları, Gastroarkeolog Doç. Dr. Ahmet Uhrî’nin “Uygarlık Yaratan Bitki Zeytin-Yağı” adlı söyleşisi düzenlendi. İlk günün son etkinliğinde ise festivale katılanlar, Arem Özgüç ve Arman Aydın’ın sergilediği dj performansıyla eğlenceye doydu.
İkinci gün Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın modere ettiği, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Kurucu Üyesi Pınar Nacak’ın konuşmacı olarak katıldığı “Coğrafi İşaretler ve Marka Olma” isimli söyleşiyle devam etti. Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in moderatörlüğünü yaptığı, Mutfak Dostları Derneği Başkanı ve Milliyet Gazetesi köşe yazarı Zeynep Kakınç’ın konuk olduğu söyleşide ise gastronomi şehri olmanın incelikleri konuşuldu.
İlk günün son etkinlikleri ise jimnastik-zumba gösterisi ve efelerin zeybek oyunu oldu. Binlerce vatandaşın izlediği gösteriler büyük beğeni aldı.
HAZER ŞEF YEMEK YAPTI ADINI ‘EFE PİLAVI’ KOYDU
Festivalin ilk gününde başlayan mutfak atölyesi çalışmalarının ikinci gün aşçısı usta şef Hazer Amani oldu Amani, hazırladığı yemeklerdeki malzemeleri cumartesi pazarından temin etti. Efeler Belediyesi’nin %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda üretilen konserve enginar ürünleri de usta şefin tabağına tat kattı. Hazer Amani, tamamen ilçenin yerli ürünlerini kullanarak hazırladığı pilava ise “Efe Pilav” adını verdi. Mutfak atölyesi çalışmasında hünerlerini sergilerken lezzet sırlarını da paylaşan usta şefin yemekleri, festivalin minik konuklarına ikram edildi.
DORMEN VE ALABORA’DAN ÖVGÜLER
Türk tiyatrosunun dev isimleri Haldun Dormen ve Mustafa Alabora’nın konuk olduğu “Sağlıklı Uzun Yaşam” söyleşisinin moderatörlüğünü, aynı zamanda Alabora’nın hayat arkadaşı olan iş insanı Banu Zeytinoğlu yaptı. Söyleşide usta sanatçılar, vatandaşların sorularını da yanıtladı. Başkan Atay’ın çalışmalarından övgüyle bahseden Haldun Dormen ve Mustafa Alabora, özellikle kadınlara uygulanan pozitif ayrımcılığa dikkat çekti. Sanatçılar, sadece kadınların çalıştığı Tarımsal Ürün Fabrikası’nı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
BAŞROLÜ ENGİNAR ALDI
Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in modere ettiği, enginar üreticisi genç girişimci Dilayda Bilge ve ADÜ Didim Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Taş’ın konuk olduğu “Efeler’de Şimdi Enginar Zamanı” isimli söyleşide Efeler’inenginarı konuşuldu.
ATAY: “BAŞKAN OLUNCA FABRİKASINI KURDUM”
ADÜ Didim Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri de söyleşi devam ederken Mutfak Atölyesi çalışmalarında birbirinden lezzetli enginar yemekleri yaptı. Öğretim Görevlisi Mehmet Taş, söyleşinin sonunda Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ile birlikte yanan ocağın başına geçti. “Yemeklerde benim de katkım bulunsun” diyen Başkan Atay’ın, değirmen çekerek tuz döktüğü anlar renkli görüntüler oluşturdu. Hazırlanan tabakların tadına da bakan Efeler Belediye Başkanı Atay’ın “Ben enginarı çocukluğumdan beri çok severim. Annemden özellikle yapmasını istediğim yemeklerdendi. Belediye Başkanı olunca da Efeler enginarının tanınması ve değer görmesi için fabrikasını kurdum” sözleri izleyicilerden büyük alkış aldı.
SON GÜN BİLGİ ŞÖLENLERİYLE GEÇTİ
Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın moderatörlüğünü üstlendiği, Citta Slow Türkiye Koordinatörü Bülent Köstem’in konuşmacı olarak bilgiler verdiği “Slow Food Nedir?-Citta Slow Nedir?” adlı söyleşide ise son yıllarda iyice yayılan “sakin şehir” kavramı ve fast food tüketimine karşı başlatılan slow food hareketi anlatıldı.
“Antik Çağda Yeme – İçme” isimli söyleşiyi ise Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk modere etti, Profesyonel Turist Rehberi Müjde Tönbekici konuk oldu. Çalışmalarında arkeolojiyi, gastronomi yönüyle anlatmaya çalıştığını söyleyen Tönbekici, Ege bölgesi mutfağının tarihsel gelişimini ve zenginliğini mitolojik hikâyelerden ve tarih kayıtlarından örnekler vererek anlattı. Soru-cevap şeklinde geçen söyleşi boyunca izleyiciler Tönbekici’den eşsiz bilgiler edindi.
Son günü 27 Mart’a denk gelen Efeler Gastronomi Festivali’nde tiyatro da unutulmadı. Öncesinde kısa bir oyun sahnelenen “Dünya Tiyatro Günü’nde Antik Çağ Dionysos Şenlikleri” isimli söyleşide Prof. Dr. Semih Çelenk Efeler halkıyla buluştu. Antik dönemdeki şenliklerden bahseden Prof. Dr. Çelenk, o dönemden bugüne taşınmış kültürel öğelerden de bahsetti. Çelenk’in anlatımı izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.
YEMEK YARIŞMALARININ KAZANANLARINA ÖDÜLLER VERİLDİ
Festival boyunca düzenlenen “Yemekler Yarışıyor” isimli yarışmanın dereceye giren katılımcıları ödüllerine kavuştu. Enginar yemekleri ve zeytinyağlılarda Fatma Kızıltepe 1’inci olurken Berna Toyran 2’nciliğe, Mehmet Aydın 3’üncülüğe layık görüldü. Aydın yöresi et yemeklerinde Emine Kurşun’un tabağı en iyi tabak seçilirken 2’nci sıraya yerleşen aynı zamanda Farkındalık Ödülü alan Esma Yetişkin, ödülünü Aydın Glütensiz Beslenme Derneği adına aldığını söyledi. Necla Dolay ise Aydın yöresi et yemeklerinde 3’üncü oldu. Tatlılarda ise 1’inci Figen Beşdemir oldu, Kevser Ulusay 2’ncilik ve Farkındalık Ödülü’ne layık görüldü. Tatlılarda 3’üncülüğü elde eden isim ise Dilan Akyol oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödül, başarı belgesi ve hediyelerini Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay takdim etti.