ÇEVKO Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından sürdürülebilir hayata katkılarıyla öne çıkan ve Türkiye’de Yeşil Nokta markasını kullanan ulusal ve küresel sanayi kuruluşlarının katılımına açık olarak düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri için başvuru süreci 1 Mart 2022 tarihinde başlıyor. Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen ödüller için başvuru süreci, 27 Mayıs 2022 Cuma günü saat 17:00’a kadar devam edecek.
ÇEVKO Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri için başvuru süreci başladı. Türkiye’de Yeşil Nokta Marka Alt Lisans Sözleşmesi olan firmaların katılımına açık olarak düzenlenen ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, sanayi kuruluşlarının çevre sürdürülebilirliğine katkılarını teşvik etmeyi amaçlıyor.
ÇEVKO Vakfı’nın, Türkiye’deki tek temsilcisi olduğu ve çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede, 540 milyon tüketiciyi kapsayan Yeşil Nokta markasının, genişletilmiş üretici sorumluluğu modelinin en başarılı uygulama örnekleri arasında yer aldığını belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Yeşil Nokta, sorumlu üreticiyi ve tüketicinin sorumluluğa gösterdiği saygı ve beğeniyi simgeliyor. Çevre ile ilgili sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarında, belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan kuruluşlarının yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirmekte oldukları örnek çalışmaları ödüllendirirken aynı zamanda piyasaya süren konumda olan tüm firmaları benzer çalışmalara özendirmeyi ve teşvik etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Yeşil Nokta Marka Alt Lisans Sözleşmesi olan tüm firmaların katılımına açık olan Yeşil Nokta Ödülleri, Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları, Ambalajda Önleme Uygulamaları ve Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları kategorilerinde düzenleniyor.
ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri’nin 2022 yılı başvuruları 1 Mart – 27 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek; Küçük ve Orta Ölçekli İşletme ve Büyük Ölçekli İşletme olmak üzere 2 ayrı sınıfta ödüller verilecek.
ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri başvuruları, yesilnoktaoduller
Ödül sürecinde önceki yıllarda Yeşil Nokta Sanayi Ödülü’nü almaya hak kazanan firmalar şöyle sıralanıyor: Abdi İbrahim, Akçansa, Anadolu Efes, Bayer, Boyner, Coca-Cola, Eczacıbaşı Girişim, Danone Hayat, Frito Lay, Hidropar, Korozo Ambalaj, Kurtsan İlaçları, Mey/Diageo, Mondi Tire Kutsan, Nestle Waters, PepsiCo Türkiye, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sarten Ambalaj, Şişecam, Tat Gıda, Tetra Pak, Tofaş, Unilever ve Vestel Beyaz Eşya.
Yeşil Nokta Markasının Türkiye’deki Tek Temsilcisi ÇEVKO Vakfı
ÇEVKO Vakfı 2003 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme kapsamında uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkının tek sahibi konumunda bulunuyor. Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı ülkemizde de geri kazanım konusunda yasal sorumluluklarını yerine getiren ve ambalajlarında kullanmak isteyenler, ÇEVKO Vakfı ile alt lisans sözleşmesi yaparak “Yeşil Nokta” markasını kullanabiliyorlar.
Türkiye’de 1100’e yakın firma piyasaya sürdüğü ürünlerinin ambalajında Yeşil Nokta markasını kullanıyor ambalaj atıkları ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğini, geri dönüşüm sistemine mali katkı tüketicilerine sağladığını gösteriyor.
Tüketiciler Türkiye’de Yeşil Nokta Kullanan Şirketleri Önemsiyor
ÇEVKO Vakfı’nın “Yeşil Nokta” markası üzerine yaptırdığı araştırmanın sonuçları, Türkiye’de tüketicilerin Yeşil Nokta kullanan şirketleri önemsediğini ortaya koyuyor. İstanbul’da satış noktalarında yüz yüze görüşmeler ve Türkiye genelinde de internet yoluyla yapılan araştırmanın sonuçları, her 10 kişiden 7’sinin “Yeşil Nokta” işaretini tanıdığı; “Yeşil Nokta”yı tanıyan her 3 kişiden 1’nin de alışverişlerinde satın aldığı ürünlerin “Yeşil Nokta”lı olmasına dikkat ettiğini gösteriyor. Araştırmada “Yeşil Nokta” markasının şirketlere önemli bir değer kattığını ortaya koyuyor.
Araştırma kapsamında tüketiciler, “Yeşil Nokta” kullanan şirketleri;
- Çevreye saygı duyan,
- Sorumluluk bilinci yüksek,
- Geri dönüşüme destek veren şirketler olarak tanımladılar.
Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün büyüyen ve güçlenen Yeşil Nokta ailesi üyelerinin çevre ile ilgili sürdürülebilir çalışmalarını kamuoyuna duyurmayı hedefliyor. Ödül sürecine katılan ve belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan kuruluşların, yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirmekte oldukları örnek çalışmaları ödüllendirmek ve aynı zamanda piyasaya süren konumda olan tüm firmaları benzer çalışmalara özendirmek ve teşvik etmek de ödüllerin hedefleri arasında yer alıyor.
Bilgi için:
Tuğba Balıkçıoğlu, PRactice Communication Management / tugba@practicecomm.com
ÇEVKO Vakfı Hakkında
ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, Türkiye’de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla, 1 Kasım 1991’de ülkemizin 14 önde gelen sanayi kuruluşunun girişimleri ile kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir vakıftır. Kendi alanının ilk kuruluşu ve öncüsü olan ÇEVKO Vakfı, geri dönüşüm konusundaki çalışmalarının yanında son yıllarda Türkiye’de döngüsel ekonomiye geçişe ve iklim değişikliği ile mücadeleye odaklanmıştır. Döngüsel ekonominin sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir tüketim ve üst dönüşüm süreçlerini yaşama geçirmek için çalışmaktadır. İklim değişikliğine uyum ve azaltım konusunda toplumda farkındalığın arttırılması için çaba harcamaktadır. ÇEVKO Vakfı Üyelerimizle ve ilgili paydaşlarla birlikte geri dönüşüm, sürdürülebilirlik, sıfır atık yönetimi konularında projeler üretmekteyiz.
Yeşil Nokta Hakkında
Yeşil Nokta ilk olarak 1990 / 1991 yıllarında Almanya’da Yeşil Nokta Sistemi olarak adlandırılan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için kullanılmaya başlanmıştır.
Kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 1995 yılında “Packaging Recovery Organization Europe – PRO Europe” kurulmuştur. PRO Europe, kar amacı gütmeksizin, bu ülkelerin geri kazanım sistemlerine, her ülkeden bir sistem olmak üzere, Yeşil Nokta lisansı kullanım hakkını vermektedir. Yeşil Nokta; sanayi sorumluluğu simgeleyen, uluslararası bir model haline gelmiştir. Bir ambalajın üzerinde yer alan “Yeşil Nokta” işareti, o ambalajlı ürünü piyasaya süren ekonomik işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yeri getirdiği anlamına gelmektedir.
ÇEVKO Vakfı, 2003 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme ile uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde etmiştir. ÇEVKO, Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı ülkemizde de kullanmak isteyen piyasaya sürenlerle alt lisans sözleşmesi yaparak kullandırmaktadır.
Yeşil Nokta;
- Çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede geçerlidir,
- 150.000’den fazla kuruluş ambalajları üzerinde Yeşil Nokta markasını kullanmaktadır,
- Kullanıldığı ambalaj miktarı yıllık olarak 400 milyar adede ulaşmıştır,
- Yaklaşık 540 milyon tüketiciyi kapsayan bir sistemi ifade etmektedir,
- 140’dan fazla ülkede tescilli bir markadır.