Yerli üretimi ve çiftçiyi destekleyen Yudum Egemden ve Tohum Derneği, delice diye bilinen yabani zeytin ağaçlarını aşılama yaparak ekonomiye kazandırıyor.
Yaklaşık 8.000 yıldan beri bilinen zeytinin kültüre alınması M.Ö. 4.000’de Samiler döneminde gerçekleşti. Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor. Türkiye’deki halihazırda mevcut delice türü ağaçların aşılanarak ekonomiye kazandırılması, çiftçimize ve ülkemize en az 20 milyon dolar katkı sağlayacağı tahmin edilmektedir.
Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi için İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteği ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik konularda katkısıyla yürütülen projenin tanıtımı Manisa Davutlar Köyü’nde yapıldı. Aşılanacak toplam 4500 adet delice zeytin tarımsal kalkınma kooperatifleri aracılığı ile çiftçilerin kullanımına verilecek.
Projenin tanıtımı, Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh’in ev sahipliğinde Manisa Davutlar Köyü’nde çiftçilerin de katılımıyla yapıldı.
Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, projede sürdürülebilirliği esas aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Her zaman doğayı, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler ortaya koymaya çalışıyoruz. Savola Gıda Türkiye ile geçen yıl başlattığımız Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi sektörde bir ilk olmuştu. Bu yıl da Savola Gıda Türkiye’nin desteği ile delice zeytinlerin ekonomiye kazandırılması için yeni bir iş birliğine imza attık. Toplam 4500 zeytin ağacını ekonomiye kazandırarak Manisa, Aydın ve Balıkesir’deki yaklaşık 150 çiftçimize destek sağlayacağız. Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, orman bölge müdürlükleri ve araştırma enstitüsü aracılığıyla bu projenin sürdürülebilirliğini sağlayacağız. Ayrıca proje kapsamında çiftçilerimize eğitimler de vereceğiz. Ülke ekonomimize ve çiftçilerimize katkı sağlayacak projelerimizde sektör lideri Savola Gıda Türkiye’nin yanımızda olması bizler için çok değerli.”
“Savola Gıda Türkiye olarak amacımız yerli üretimi artırmak ve çiftçilerimizi desteklemek.”
Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh de Tohum Derneği iş birliği ve İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlükleri destekleri ile yeni bir projeye imza atmanın heyecanı içinde olduklarını belirtti: “Zeytinyağı üretiminde yarım asıra yakın bilgi ve tecrübeye sahibiz. 2013’ten bu yana Türkiye’nin lider ambalajlı zeytinyağı ihracatçısı olmanın gururunu yaşıyoruz. Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’nde Yudum Egemden markamız ve Tohum Derneği ile zeytin, zeytinyağı üretimine katkıda bulunmak için önemli bir adım attık. Manisa’da başlattığımız projeyi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütmekteyiz. Bu proje ile eğitim programları da dahil olmak üzere çiftçilerimizi her anlamda desteklemeyi hedefliyoruz. Bu seneden itibaren aşılanan delice ağaçlarından elde edilen zeytinleri çiftçilerimizden alıp sıkacağız ve Yudum Egemden markamızla şişeleyerek tüketicilerimizle buluşturacağız. Bu sayede kıymetli çiftçilerimiz de emeklerinin karşılığını almış ve zincirin tüm halkaları tamamlanmış olacak.’’
Proje kapsamında ilk olarak bu yıl Manisa’da 1500 delice ağacı aşılanmaya başlandı. 2023’te Aydın ve 2024’te Balıkesir illerinde 1500’er olmak üzere toplam 4500 adet delice ağacı aşılanacak.
Yudum Egemden ve Tohum Derneği’nin başlattığı projenin Manisa ayağında Davutlar, Kaleköy, Sarma ve Sarıalan köylerinde aşılama çalışmaları yapıldı. Aşılanan ağaçlar, projeden faydalanacak köylerde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilerin kullanımına verilecek. Böylece ekonomiye kazandırılacak olan zeytin ağaçları sayesinde çiftçilerin desteklenmesi sağlanacak.
Sürdürülebilirliğin esas alındığı projede;
-Çiftçi Ağı kurularak eğitimler verilecek.
-Köylerde kurulacak “Çiftçi Ağı” sayesinde, çiftçiler tüm faaliyetler hakkında bilgilendirilecek, eğitim faaliyetleri ve dönemlik tarımsal bilgiler bu ağ üzerinden duyurulacak.
-Çiftçi ağı ve kooperatifler aracılığıyla yöre çiftçilerine teslim edilen delice ağaçlarının yetiştiriciliği, hastalıkları ve hasadı konularında eğitimler verilecek. Eğitimler, uzmanlar tarafından köylerde yüz yüze gerçekleştirilecek.
Böylelikle çiftçinin kıymetli emekleri sonucu üretilen mahsüllerin tamamı da Yudum tarafından satın alınacak. Sonuç olarak
-Çiftçi motive oldu, daha çok üretmek isteyecek
-Ağaçlar daha verimli olacak
-Sürdürülebilirlik modeli olarak çoklu sosyal açılar ve faydalarıyla ödül almalı
-Ülkemizde insan emeğine ve doğaya duyulan saygı daha güzel anlatılamazdı.
-Verilen mesaj görünenin de ötesindeydi. Çekilen fotoğraflar yorumlardan çok daha fazlasını anlatıyordu. Oradaki insanların toprağa bağlılığı ve üzerine tarihini anlatan kitapları da var.
Civar köylerden çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte çiftçinin beklenen motivasyonu oldukça güçlüydü. Çiftçi mutluydu ve yüzü gülüyordu. Toprağına böylesine sahip çıkan birlik ve beraberliğin de sinerjisini yansıtan tablo ülkemizde özlenen bir örnek. Bravo Yudum Bravo Tohum Derneği ve Bravo Egemin incisi güzel çiftçimiz. Sizdeki azim ve toprak sevgisi bu projenin sebebi varlığıdır.
Organizasyonda cani gönülden emeği geçen 1İletişim Ailesi’ne de ev sahipliğinden dolayı teşekkürlerimizle.
Ülkemizdeki güzellikleri daha da fazla yansıtabilmek dileğiyle.