Balparmak, bu yıl “Gıda Sistemleri Dönüşümü: Sağlıklı Gezegen, Sağlıklı İnsan” temasıyla düzenlenen 8. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin sponsoru oldu.
Sürdürülebilirlik Akademisi ve TÜGİS tarafından her yıl düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin 8’incisi bu yıl 18-19 Ekim tarihlerinde “Gıda Sistemleri Dönüşümü: Sağlıklı Gezegen, Sağlıklı İnsan” temasıyla gerçekleştirildi. TUGİS, T.C Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO destekleriyle düzenlenen Zirvenin gümüş sponsorluğunu üstlenen Balparmak’ın Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı “Sürdürülebilir Gıda için Yenilikçi Tarım ve Güvenli Gıda” başlıklı oturumda bir konuşma yaptı.
Türkiye’nin bir arıcılık ülkesi olmasına karşın sürdürülebilir arıcılık konusunda atılması gereken önemli adımlar olduğuna dikkat çeken Dr. Damarlı, bilinçli üreticilik ve üretimin desteklenmesi, kaynakların korunup çevresel bilincin oluşturularak üretimin sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Aksi halde önemli boyutlarda arı kayıplarının olacağının ve doğal balın yanı sıra diğer arı ürünlerinde üretimin düşmesinin kaçınılmaz hale geleceğinin altını çizdi.
Tüketiciler tükettiği ürünlerin nerede, nasıl üretildiğini bilmek istiyor
Konuşmasında Türkiye’nin Gıda Sektöründeki İlk Şeffaflık ve İzlenebilirlik Tüketici Araştırması Sonuçları’na da değinen Dr. Damarlı, “Toplumun yüzde 89’u ürünlerin nerede, nasıl, ne şekilde üretildiğini ve bileşenlerinin ne olduğunu bilmek istiyor” dedi. Balparmak’ın bal ve arı ürünlerinin izlenebilirliği konusunda yaptığı çalışmalara da değinen Dr. Damarlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketici açısından fiyatla birlikte şeffaflık oldukça önemli ve bu açıdan QR kod uygulamalarının yaygınlaştırılması ürüne olan güveni arttıracak. Güvenilir gıdaya ulaşma konusunda sektör olarak birlikte hareket ederek tüketici bilinçlendirme kampanyalarının tarafsız bir kurum çatısı altında düzenlenmesi gerektiği görüşündeyiz. Burada devletimize de önemli bir görev düşüyor. Balparmak olarak devletimize, toplumumuza ve tüketicilerimize olan sorumluluğumuz kapsamında şeffaf bir kalite anlayışına sahibiz. Son ürüne ait bilgilendirmeleri dünyada gıda sektöründe günümüzde de bir ilk olan prispot uygulaması ile ambalaja taşıyoruz. Tüketici bu teknolojiyi kullanarak balı satın almadan önce hangi çiçeklerden geldiğini, polen içeriğini telefonundan görebiliyor.”
Balparmak hakkında:
Tüketicisine sunduğu kalite standardı ile farklılaşan Balparmak, bu anlamda sektörün öncülüğünü üstleniyor. Gıda güvenliği konusunda uluslararası standartlara göre çalışan Balparmak, FSSC 22000 (Food Safety System Certification) ve BRCGS (British Retail Consortium Global Standarts) gibi uluslararası gıda güvenliği sistemleri sertifikalarına da sahip. Türkiye’nin bal ve diğer arı ürünleri alanındaki ilk, gıda alanında 8’inci Ar-Ge Merkezi’ne sahip olan Balparmak; TÜRKAK tarafından akredite olan Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı sayesinde, tüketicilerine sunduğu ürünlerini en az 100 parametrede analiz ediyor.