Kaliteli insan gücü ve yaratıcılığın bir arada olduğu Aromsa aynı zamanda aldığı ödüllerle de istikrarı devam eden kuruluşlardan. Bu örnek yaklaşım modelinin günümüz piyasasındaki aldığı aksiyonlar beraberinde 2022 yılı değerlendirmesini aynı zamanda 2023 yılı öngörülerini de almak üzere Aromsa Genel Müdürü Murat Yasa’dan değerli görüşlerini aldığımız röportajımızı sunarız.
Aromsa olarak 2022 yılınız nasıl geçti? Yıl bazında genel değerlendirme yapacak olursanız neler söylersiniz? Yenilikleriniz neler oldu?
Geçen yılı bitirirken “umarım 2022 yılı 2021‘i aratmaz” demiştim, ama umudum boşa çıktı, 2022 yılı 2021’i birçok
yönden arattı. Pandemi sonrası piyasaların birkaç aylık canlanmasını takip edecek bir resesyon ve bu resesyon tehlikesine bir de iklim şartlarının olumsuzluğu ve 20 Şubat 2022’de başlayan Rusya Ukrayna savaşının sebep olduğu piyasalara hammadde arzının azalması sonucu gelen fiyat artışları eklenince yıla epey sıkıntılı başladık.
Tüm bu olumsuzlukların üstesinden gelmek amacı ile iş ortaklarımızın üretimlerinin aksamasına neden olmamak için hammadde stoklarımızı büyük oranda arttırdık ve tedarikçilerimiz ile uzun vadeli anlaşmalar yaptık.
Başlamış olduğumuz kapasite arttırma ve yeni ürün yatırımlarımızı hızla ve zamanında tamamladık.
Ar-Ge ve uygulama laboratuvarlarımız aralıksız çalıştılar. Büyük proaktif projelere imza attılar. Yurt dışı satışlarımızdaki artış çift haneli rakamlara ulaştı. Yukarıdaki olumsuzlukların ekonomiye tek faydası, dünyada
sürdürülebilirlik açısından “globalleşme” kavramının sorgulanmaya başlaması oldu. Sürdürülebilirlik kavramı kaynaklarımızın, evrenimizin, işlerimizin sürdürülebilirliği anlamında gündemimizi işgal etmeye devam edecek. Biz de Aromsa olarak bu yıl 2. Sürdürülebilirlik raporumuzu yayınlayarak çevre, Ar-Ge ve inovasyon, kurumsal yönetim, dijitalleşme toplumsal gelişim gibi alanlardaki performansımızı ortaya koyuyoruz. Odaklandığımız 3 ana alan olan insan, yaratıcılık ve sürdürülebilirlik çerçevesinde – kalite her daim ana odağımızda kalmak koşuluyla – çalışmalarımıza devam ederken, sektörümüzü geliştirecek gönüllü projelerimizi de aksatmadan devam ettiriyoruz. Tedarikçi Güçlendirme Programımızın 11.’si 21 Aralık’ta gerçekleşti. Kurduğumuz pestisit analiz laboratuvarımızın 2023 yılında akredite olmuş olarak yoluna devam etmesini hedefliyoruz.
2023 yılı için hedefleriniz ve öngörüleriniz nelerdir?
Ülkemizde 2023 yılının 2022’ye göre çok daha zor geçeceğini düşünüyorum. Ve en büyük korkum 1978-1981 arası
yaşadığımız döviz krizinin benzerinin tekrardan yaşanması. 2022’nin son aylarında, yıla başlarken öngördüğümüz resesyonun ilk belirtilerini hissetmeye başladık. Bu durumun yılın sonlarına doğru daha da fazla hissedileceği kanaatindeyim. Diğer taraftan ne zaman yapılacağı daha kesin olarak belirlenmemiş seçimler sonrası da iktidara kim gelirse gelsin bir enkaz devir alacağı kesin. Tüm bu olumsuzlukların ışığında yeni yıla çok tedbirli girmemiz gerekiyor.
Bu yılda da gerek Gebze gerek Almanya fabrikalarımızda kapasite arttırım ve yeni ürün yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Güçlü bilançomuz, risk yönetim politikalarımız, kaliteli çalışan gücümüz sayesinde ekonomik konjonktürden kaynaklanan olumsuzluklar karşısında şirket olarak dirençli olduğumuz düşüncesindeyim. Bu operasyondaki en büyük kozumuz da Aromsa çalışanlarının yapacakları yaratıcı çalışmalar, ürünlerimizin kalitesi ve verdiğimiz hizmet olacaktır. Kısmamamız gereken tek masrafın, gelecek nesillerin eğitim ve öğretimini kapsayacak olan masraflar olması gerektiği düşüncesindeyim. Zira hep söylediğim gibi, Türkiye‘de insan kalitesinin çok iyi olduğu düşüncesindeyim ve yaşadığımız tüm zorluklara karşın ülkenin iyi yönetildiği takdirde geleceğine olan güvenim sonsuz. Bizim en kıymetli varlığımız ülkemizde ve çalıştığımız dış ülkelerde tüm paydaşlarımız nezdindeki itibarımız ve yönetim anlayışımızın merkezinde olan çalışanlarımız. Bunun da en büyük göstergesi son yıllarda çalıştığımız alanda örnek şirket olarak aldığımız ödüller.