TOMRA Food, farklı teknolojilerle çok sayıda ürünü ayıklamada performansı kanıtlanmış bir geçmişe sahip. Bu uygulamaların yıldızlarından TOMRA’nın benzersiz Biyometrik İmza Tanımlama (BSI) teknolojisine sahip TOMRA 5C makinesi, yüksek kaliteli tatlı mısır tohumlarının üretiminde önde gelen, Şili’deki Uwafen Seeds tarafından da kullanılıyor. BSI+, insan gözüyle ayırt edilmesi çok zor olan ve renkli kameralar veya lazer teknolojisi kullanan sınıflandırma sistemleri için çok karmaşık sayılan tatlı mısır ve dane mısırın kimyasal bileşimindeki farklılıkları tespit ediyor.
Şili merkezli Uwafen Seeds, mantar, renk farklılıkları ve dane mısırı gibi istenmeyen mısır türlerinden arındırılmış yüksek kaliteli mısır tohumlarının çoğaltılmasında liderliği ile ön plana çıkıyor. Dünyanın önde gelen mısır üreticilerine elle tozlaşmadan, temel tohum ve artışlar da dahil olmak üzere geniş açık alan üretimi; genetik saflık denemeleri; hastalık izleme ve çiçeklenme denemelerine kadar çok çeşitli gereksinimleri karşılamak üzere çözümler sunuyor. Bu hizmetlerin tümü, genetik materyalin gizliliğini korumak için sıkı protokoller altında gerçekleştiriliyor. Uwafen Seeds Tohum İşleme Müdürü Alejandro Puentes, konuyla ilgili olarak; “Müşterilerimizin tohum çoğaltma amacıyla sağladığı mısır tohumu ile ilgili tüm bilgilerin gizliliğini sağlamak işimizin temel ilkesi. Bu dürüst ve güvenilir yaklaşım, Uwafen Seeds’in müşterilerimizle sağlam ve uzun soluklu iş birlikleri kurmasını sağladı” diyor.
Bünyesinde Deney İstasyonu ve Fidanlığı bulunan şirket, tohumları kalibre etmek, işlemek ve paketlemek için gerekli teknolojiler ile donatılmış bir işleme tesisine de sahip. Bu sayede, müşterilerinin en önemli pazarları Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Fransa, İspanya ve Türkiye olmak üzere Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Okyanusya gibi istenilen pazarlara doğrudan tohum ihraç etmeleri mümkün oluyor.
Her müşterinin, farklı tatlı mısır çeşitleri dahil belirli kalite standartları olsa da tatlı mısır ve dane mısır türleri arasındaki farklılığın tespiti, yüksek üretim standartlarını sağlamak için büyük önem taşıyor.
Alejandro Puentes şöyle açıklıyor: “Bizim için tatlı mısır tohumundaki yabancı taneleri ayıklama yeteneği çok önemliydi. Bunlar, yalnızca mısırı değil, aynı zamanda 80 başka ürünü de etkileyen, substratta yaygın bulunan ipliksi bir mantar olan fusariumlu tahıllar veya dane mısırlar olabilir. Daha önce iyi bir makine olan Nimbus 640 modelini kullanıyorduk ancak bu görev için tam yeterli değildi. Bu nedenle, gerekli kaliteye ulaşamayan partilerin, çok yüksek bir maliyetle, süreç tamamlanma tarihleri belirsiz olarak ve yeniden işlemeye tabi tutularak manuel temizlenmesi gerekiyordu. 2023 Mart ayından bu yana TOMRA 5C makinesini kullanıyoruz. Makine kurulduğu anda verimlilikte bir artış gözlemledik. Şimdi, yalnızca yüksek kalitede işlenmiş mısır tohumu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bunu daha kısa sürede yapıyoruz. Bu da müşterilerimize teslimat sürelerini iyileştirmemizi sağlıyor. Ayrıca, BSI+ teknolojisinin yüksek hassasiyeti sayesinde üretim maliyetlerini yaklaşık %60 oranında düşürmeyi başardık.”
Uwafen Seeds: uzun soluklu, stratejik bir iş birliği
TOMRA Food ve Uwafen Seeds arasındaki iş birliği, Şili şirketinin tohum sınıflandırma için ilk Nimbus 640’ı aldığı 2015 yılına dayanıyor. Zamanla artan gereksinimler ve üretim maliyetleri nedeniyle Uwafen Seeds, hizmetlerinin kalitesini bir adım öteye taşıyabilecek yeni bir teknolojiye ihtiyaç duymaya başladı.
TOMRA İşlenmiş Gıda Şili Satış Müdürü Carlos González, konuyla ilgili olarak; “Tatlı mısır tohumları ister taze, ister paketlenmiş veya dondurulmuş olsun, insan tüketimine yönelikken dane mısırı, hayvan tüketimi veya tohumluk içindir. Tohum çoğaltma aşamasındaki herhangi bir kontaminasyon, nihai ürünü büyük ölçüde etkiler. Mısır fidelerinin ekilme ve tozlaşma sürecinde, dane mısır gibi diğer istenmeyen tohumlarla hatayla çaprazlamalar meydana gelebilir. Bu kirletici maddenin varlığı, tüm ürün partilerinin kaybı anlamına gelebileceğinden önemli bir sorundur. Tohum ayıklama işlemindeki birincil zorluk, ikisinin fiziksel benzerliği nedeniyle, mekanik ve manuel ayıklama yöntemlerinin yeterli olmamasıdır. İşte burada TOMRA 5C ve şirket içinde geliştirilen BSI+ teknolojisi devreye giriyor” diye belirtti.
TOMRA 5C: yüksek verimli BSI+ teknolojisi
TOMRA 5C ayıklama makinesi, yüksek çözünürlüklü lazer ve BSI teknolojisi kombinasyonunun eşsiz verimliliği sayesinde çeşitli uygulamalar için mükemmel şekilde uygun bir donanım oluyor. Bu kombinasyon sayesinde, nesneler yalnızca renk ve şekil açısından değil, aynı zamanda biyolojik özellikleri açısından da analiz edilebilirken spektrum görüntüleri, benzersiz biyometrik özellikleri tanımlıyor.
Bu doğrultuda TOMRA, iki tohumun ayıklanması için en uygun teknolojiyi göstermek üzere Santiago de Chile’deki tesislerinde bir demonstrasyon gerçekleştirdi.
Demo sonrasında görüşlerini belirten Alejandro Puentes; “Dane mısırın diğer ekipmanlarla tamamen ortadan kaldırılamadığı parti numuneleri gönderdik. Sonucun mükemmel ve beklediğimden daha iyi olduğunu söylemeliyim. Yine de şaşırmadık çünkü TOMRA’nın yeteneklerini zaten biliyorduk” dedi.
Satış Departmanına destek veren Uygulama Mühendisi Fernanda Rubilar ise şöyle açıkladı: “Bu testler, iki tohumun fiziksel benzerliği nedeniyle karmaşıktı ancak dane mısır, tatlı mısırdan daha yüksek nişasta içeriğine sahip. Bu da farklı bir ışık yansıması oluşturuyor ve BSI+ teknolojisine sahip kameranın görebildiği tam da bu fark. Başka hiçbir teknoloji (NIR, RGB kamera veya lazer) iki tohum arasındaki farkı göremez. Dolayısıyla bu donanım oldukça etkileyici. Bazı tatlı mısır türlerinde, sürecin ilk geçişinde %85, ikinci geçişte ise %98’e varan verim elde edebiliyoruz.”
Alejandro Puentes; “TOMRA 5C ile müşterilerimize en yüksek standartta tohum seçme avantajı sağlıyoruz. Piyasadaki en iyi ekipman olduğunu söylemeliyiz. Daha önce gerekli olan manuel ayıklamaya kıyasla çok düşük maliyetle yüksek verimlilik sağlıyor. Hala eskisi gibi aynı pazarlarda faaliyet gösteriyoruz ancak şimdi TOMRA sayesinde müşterilerimiz daha memnun. Üstelik iş gücü ve maliyetlerimizde de önemli ölçüde tasarruf sağladık” diyor.
Tohum segmenti: büyük potansiyele sahip niş bir pazar
Şili’deki TOMRA Food ekibi hem bu pazarda hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde bu tür çözümlere artan ilgiye yönelik olarak halihazırda farklı ürünlerle denemeler yapıyor. Son aylarda buğday, arpa, yulaf, bakla, havuç, kabak, karpuz, karnabahar, marul, biber ve çiçekler gibi tahıl ve tohumlarla başarılı denemeler tamamlandı. Bu uygulamalarda demolar, renk ve şekildeki en ince kusurları tespit etmek için ürünü her iki taraftan denetleyen çift kameralı son derece etkili bir lazer makinesi olan TOMRA 3C kullanılarak gerçekleştiriliyor.