KalDer’in 31 yıldan bu yana EFQM – European Foundation for Quality Management (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) Modeli’ni uygulayan kuruluşlara verdiği Türkiye Mükemmellik Ödülleri’nin 32.’si 22 Kasım 2023’te sahiplerini buldu. Üstün performanslı kuruluşları ödüllendiren EFQM Modeline göre bu yıl Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü 650 puanı geçerek almaya hak kazanan Aromsa, 2019 yılında aldığı Türkiye Mükemmelik Ödülü’nün üzerine çıkarak Büyük Ödüle hak kazanmış oldu. Kalder Mükemmelik Büyük Ödülü son olarak 7 yıl önce verilmişti ve bu sene Aromsa bunu almaya hak kazanmış oldu.
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılında ‘Su Gibi’ temasıyla bu yıl 32.’si düzenlenen Kalite Kongresi 21-22 Kasım tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Bilim, akademi, medya ve iş dünyasının çok değerli isimlerinin konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte 2 gün boyunca Aromsa standında, Aromsa Genel Müdürü Murat Yasa’nın kaleme aldığı “Kırmızı Tuğlalar” isimli öz yaşam öyküsü kongre katılımcıları ile buluştu. Kongrenin ikinci günü sonunda geleneksel olarak 31 yıldır düzenlenen “Türkiye Mükemmellik Ödül Töreni” gerçekleştirildi.
2019’da Mükemmelik Ödülü’nden 2023’te Büyük Ödüle Uzanan Yolculuk
Organizasyonda EFQM Modeli’ni uygulayan kuruluşların hak kazandığı Türkiye Mükemmellik Ödülleri sahiplerini buldu. EFQM Modeli, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (European Foundation for Quality Management) tarafından sanayi ve akademisyenlerden oluşan bir grup ile geliştirilerek 1991 yılında tüm dünyaya duyurulmuş olan, kuruluşların sürdürülebilir değer yaratma yolculuğunun neresinde olduğunu ölçerek başarı elde etmesine yardımcı olan bir yönetim modeli.
Üstün performanslı kuruluşları ödüllendiren EFQM Modeline göre bu yıl Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü 650 puanı geçerek almaya hak kazanan Aromsa, 2019 yılında aldığı Türkiye Mükemmelik Ödülü’nün üzerine çıkarak Büyük Ödüle hak kazanmış oldu.
Kalder Mükemmelik Büyük Ödülü son olarak 7 yıl önce verilmişti ve bu sene Aromsa bunu almaya hak kazanmış oldu.
Büyüme stratejimiz; Ar-Ge temelli organik büyüme
Uzun vadeli ve Ar-Ge odaklı bir stratejiyle büyümenin önemine dikkat çeken Aromsa Genel Müdürü Murat Yasa; “Kısa yoldan hızlı büyümenin daha zor olanı ar-ge ye dayanan organik yolla büyümek, ki bu yöntem uzun vadede çok daha iyi sonuçlar veriyor. İşte Aromsa olarak seçtiğimiz bu zor yolda, çalışanlarımızı ve müşterilerimizi mutlu etmek, çevre ve topluma faydalı olmak, güçlü işbirlikleri geliştirmek, şirketin karlılığını ve varlığını koruyarak sürdürülebilir üretim yapmak, kaliteli ürün ve hizmet sunmaya çok önem vermeniz gerekiyor. Sorumluluklarımızın bilincinde, bunu daha da ileriye götürüp, Aromsa’nın daha uzun yıllar ülke ekonomisine ve bulunduğu ekosisteme katkı sağlamasını ve hizmet vermesini hedefliyoruz.” dedi.
Yasa, Aromsa’nın Türkiye Mükemmelik Ödülü yolculuğunu ise şu sözlerle özetledi: “Ar-Ge’ye dayalı organik büyümenin bilincinde olarak, 2012 yılında ilk kez tanıştığımız EFQM Mükemmellik Modeli’nin yol göstericiliğinde ve Kalder’in koçluğunda 2015 yılında MAP 19 (Mükemmel Aromsa Projesi 2019) projemizi başlattık. 2019 yılında almış olduğumuz Türkiye Mükemmelik Ödülü sonrası toplam kalite yolculuğumuza SAR’22 (Sürdürülebilir Aromsa 2022) projesi ile devam ettik ve 2023 yılında yine bu sahnede başarılarımızı taçlandırmayı ve ödül almanın sevinci ile bu mutluluğu sizlerle birlikte yaşamayı hedefledik. Bugün bu aldığımız ödülün vizyonumuza giden yolda büyük bir adım olacağına ve yolculuğumuzda yol arkadaşlarım Aromsa Ailem ile birlikte hiç durmadan devam edeceğimize eminim. Aromsa için, içinde yaşadığımız an geçmiştir, biz hep daha ileriye bakarız.”
Murat Yasa: “Aromsa’yı bir senfoni orkestrasına benzetirim”
Murat Yasa sözlerine son verirken teşekkür notlarını şu sözlerle dile getirdi: “Bu ödülü; bugüne kadar 41 yıllık hikayemizde birlikte büyüdüğümüz yol arkadaşlarımla hali hazırda Aromsa’da çalışan ve benim aslanlar dediğim ben hariç 388 arkadaşım ve SAR’22 (Sürdürülebilir Aromsa 2022) projemizi başarı ile yöneten arkadaşlarım, bana kendimi bildiğimden beri örnek olmuş olan babam merhum Suat Yasa, Aromsa’yı ilk kurduğum yıllarda başarılı olacağıma inandığını bana hissettirip her daim beni destekleyen merhume annem Remzet Yasa, benim bitmek bilmeyen seyahat ve evde de devam eden çalışmalarıma dayanan eşim Çiğdem ve kızlarım Melis ve Ayşe, bana varlıkları ile enerji veren torunlarım Maya ve Ceyda ile, bana mesleği öğreten merhum Edy Debottom ve değerli dostum Charles Simmen adına alıyorum. Başarıda büyük payları vardır. Ben Aromsa’yı bir senfoni orkestrasına benzetirim, bu tür topluluklarda şef ne kadar iyi olsa da, orkestrada aksayan bir tek çalgıcının varlığı dahi sonda iyi bir eserin çıkmasına olanak vermez. Kısacası Aromsa ahenkli bir bütündür.”
Bu yıl 41. yılını kutlayan, Türkiye’de sektör lideri olan ve 80’den fazla ülkeye ihracat yaparak yenilikçi lezzetler tasarlayan Aromsa, Türkiye ve Almanya’da bulunan toplam 9 fabrikasıyla %100 Türk sermayeli kurumsallaşmış bir aile şirketi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 2023 yılı itibariyle gıda sektöründe arasında Türkiye’de Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 2. şirket konumunda olan Aromsa, aromalar dışında soslar ve şuruplar, ekstraktlar, karamelize şeker, karamel renklendirici, meyve tozları, enzim modifiye süt ürünleri ve baharat karışımları üreterek, Ar-Ge merkezinde sürekli inovasyon prensibiyle yenilikçi ürünler tasarlamaya devam ediyor. 2019 yılında da EFQM Türkiye Mükemmellik Ödülü alan Aromsa, aynı zamanda Almanya-Emmerich’deki tesislerinde hem üretim faaliyetlerini hem de araştırma-geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Amacı dünyaya sürdürülebilir lezzetler katmak olan Aromsa, sosyal sorumluluk ve ekosisteme verdiği değerle 2022 yılında ikinci sürdürülebilirlik raporunu yayınladı.
Aromsa 2023 yılında gıda Aromaları sektöründe Türkiye’nin En Mutlu İş Yeri Ödülü, TAİDER Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Büyük Ödülü, İKMİB Lezzet Kimyasalları Alanında İhracatın Yıldızları 3.lük Ödülü ve son olarak Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü ile böylece 2023 yılında aldığı ödül sayısına 4’e çıkarmış oldu.