Küresel tahıl üretiminin 2024 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Fotoğraf: ©FAO/ Vincent Tremeau
5 Temmuz 2024 Roma – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Cuma günü yayımladığı rapora göre, bitkisel yağlar, şeker ve süt ürünlerinde kaydedilen uluslararası fiyat artışlarının, tahıl fiyatlarındaki düşüşü dengelemesiyle dünya gıda emtia fiyatları göstergesi Haziran ayında değişim göstermedi.
Küresel ölçekte ticareti yapılan bir dizi gıda emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında ortalama 120.6 puan ile Mayıs ayı için revize edilen değeriyle aynı seviyede kaldı. Güncel olarak bir yıl önceki değerinden ise yüzde 2.5 daha düşük olan endeks, Mart 2022’deki tüm zamanların zirvesinin ise yüzde 24.8 altında bulunuyor.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 3.0 geriledi. İri taneli tahıllar ile buğday ve pirinç fiyatlarının tümü, büyük ihracatçı ülkelerdeki iyileşen üretim beklentilerinin de etkisiyle düşüş gösterdi.
Buna karşın FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm yağı için küresel ithalat talebinin canlanması ve Amerika’daki biyoyakıt sektörünün soya ve ayçiçeği yağlarına yönelik güçlü talebiyle Mayıs ayına göre yüzde 3.1 arttı.
FAO Şeker Fiyat Endeksi ise, art arda üç aylık düşüşün ardından, büyük ölçüde Brezilya ve Hindistan’daki olumsuz hava koşulları ve muson yağmurlarının üretim üzerindeki muhtemel etkisine ilişkin endişeler nedeniyle, Mayıs ayına göre yüzde 1.9 oranında yükseliş kaydetti.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, güçlü perakende satışlar, Batı Avrupa’da mevsimsel olarak düşen süt teslimatları ve Okyanusya kıtasındaki düşük stoklar nedeniyle yakın vadeli teslimatlar için artan küresel talep sayesinde uluslararası tereyağı fiyatlarının son 24 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla yüzde 1.2 düzeyinde artış kaydetti.
FAO Et Fiyat Endeksi ise, küçükbaş, domuz ve büyükbaş hayvan etlerinin dünya fiyatlarındaki sınırlı artışların uluslararası kümes hayvanı eti fiyatlarındaki arz kaynaklı düşüşü dengelemesi nedeniyle, Haziran ayında neredeyse hiç değişiklik göstermedi.
Daha fazla detaya buradan ulaşabilirsiniz.
Küresel tahıl üretiminin 2024 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor
FAO 2024 yılı küresel tahıl üretimi tahminini de güncelleyerek, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 milyar 854 milyon ton olarak açıkladı.
FAO’nun bugün yayınladığı Tahıl Arz ve Talep Özeti’ne göre Arjantin ve Brezilya’nın yanı sıra Türkiye ile Ukrayna’da da mısır hasadının daha olumlu seyretmesi, Endonezya, Pakistan ve bazı Güney Afrika ülkelerinin hasat tahminlerindeki düşüşü dengeleyecektir. Buğday üretim tahmini de başta Pakistan olmak üzere Asya’dan beklenen daha verimli hasat görünümüne bağlı olarak yükselirken, bunun Rusya Federasyonu’nda sezonun başlarında buğday üretimi yapılan başlıca bölgelerdeki sert hava koşulları nedeniyle öngörülen düşüşü dengelemesi bekleniyor. Bu şartlar altında, küresel pirinç üretiminin de 535.1 milyon ton ile rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.
2024/25’te dünya toplam tahıl kullanımının, pirinç ve iri taneli tahılların öncülüğünde, bir önceki yıla göre yüzde 0.5 artışla 2 milyar 856 milyon tona yükseleceği öngörülüyor.
Ayrıca dünya tahıl stoklarının 2025 yılında yüzde 1.3 oranında artacağı ve 2024/25’te küresel tahıl stokları kullanım oranının neredeyse değişmeyerek yüzde 30.8’de kalacağı tahmin ediliyor.
FAO’nun tahılların uluslararası ticaretine ilişkin tahmini değişmeyerek 481 milyon tonda kalırken, bu rakam 2023/24’e göre yüzde 3’lük bir düşüşe işaret ediyor.
Daha fazla detaya buradan ulaşabilirsiniz.
Çatışmalar ve kuraklık gıda güvensizliğini artırıyor
Bugün yayınlanan en son Mahsul Beklentileri ve Gıda Durumu raporuna göre, çatışmalar özellikle Gazze Şeridi, Yemen ve Sudan’da ciddi boyutlarda akut gıda güvensizliğine neden oluyor ve bu ülke halklarının kıtlık riskiyle karşı karşıya kalmalarına yol açıyor.
FAO’nun Küresel Bilgi ve Erken Uyarı Sistemi (GIEWS) tarafından üç yılda bir yayınlanan rapor, gıda için dış yardıma ihtiyaç duyduğunu belirlediği 45 ülkedeki açlık eğilimlerinin ayrıntılı bir incelemesini sunuyor.
Rapor ayrıca tahıl üretimi ve beklentilerinin bölgesel bir dökümünü de ortaya koyuyor. Düşük Gelirli Gıda Açığı Olan Ülkelerdeki tahıl üretiminin 2024 yılında artması beklense de, bu büyüme 44 ülkeyi kapsayan bu grupta dengesiz bir dağılım gösteriyor.
Yaygın sıcaklık ve kuraklık koşullar nedeniyle 2024 yılında Güney Afrika’daki toplam tahıl üretiminin yıllık neredeyse yüzde 20 oranında düşeceği öngörüsü özellikle endişe vericidir. Normal tüketim seviyelerinin korunduğu varsayıldığında, alt bölge için ithalat gereksinimlerinin son beş yıllık ortalamanın iki katından daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Genellikle net mısır ihracatçısı olan Zambiya’nın ise 2024 yılında yaklaşık bir milyon ton mısır ithal edeceği tahmin ediliyor. Rapora göre, küresel mısır tedarikçilerinin bol olması beklense de, bu arzın çoğunlukla sarı mısır için olacağı ve Güney Afrika’nın temel gıda maddelerinden olan beyaz mısırın küresel arzının kısıtlı olacağı tahmin ediliyor.