Sağlık bir beslenme düzeninde enerji ihtiyacının büyük bir kısmı karbonhidratlardan karşılanır. Ergenler ise karbonhidrat ihtiyaçlarını çoğunlukla basit şekerlerle karşılıyor. Ancak basit şekerler kandaki şeker düzeyinin hızla yükselmesine yol açıyor ve obeziteye neden olabiliyor. Beslenme uzmanlarıysa karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için -karmaşık yapıda karbonhidratlar açısından zengin olan- yulaf, nohut, mercimek, tam buğday gibi posalı gıdaların tüketilmesini öneriyor.
Çoğu zaman bir yerlere yetişme telaşı içinde olan ergenlerin en sık atladığı öğün ise kahvaltı. Yakın zamanda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ergenlik döneminde kahvaltı öğününün atlanmasının obezite riskini artırdığını gösteriyor. Araştırmalara göre kahvaltı yapmak gençleri metabolizmayla ilgili sorunlardan korumanın yanı sıra dikkat, odaklanma gibi bilişsel becerilerini de artırıyor.