PsikoloGurme Nil Madi
Küçüklüğümden beri yaz deyince aklıma güneş, deniz, sıcak hava ve dondurma gelir. Yaz mevsimini bence daha da keyifli kılan şeylerden biri dondurma… Acaba neden?
Yapılan araştırmalara göre, “ferahlatan, canlandıran yiyecek veya içecek nedir?” sorusuna gelen cevaplarda sudan sonra ikinci sırada dondurma geliyor. Bu sıcak havalarda da çevremizde su şişesi taşıyanların yanı sıra külahta veya kaplarda dondurma tüketenleri görmemizin nedeni bu. Peki, neden bu kadar seviyoruz? Appetite dergisinde yayınlanmış bir araştırmaya göre; dondurma, fizyolojik ihtiyaçlarımızdan biri olan susuzluğu gidermesi, ağızda serinletici etki yaratması ve ferahlatıcı etkisinden dolayı bizlere haz ve keyif veren, rengi ve tadı güzel bir yiyecek olarak geliyor.
Kadınlar mı daha çok dondurma tüketiyor, erkekler mi?
Genel olarak yemek yemek, duygular ve ruh halleriyle ilişkilidir. Comfort food denilen bir kavram duydunuz mu? Bu kavramı; çoğunlukla üzgün veya olumsuz duygular yaşadığımızda, yemek istediğimiz veya yemeyi tercih ettiğimiz, çocukluğumuz ile bağlantılı (cips, kurabiye, anneannemizin yaptığı mantı, börek, özel günlerde ailecek yediğimiz yiyecekler gibi), bize keyif veren, rahatlatan yiyecekler olarak tanımlayabiliriz. Amerika’da yapılan bir araştırmada, patates kızartmasından sonra en çok tercih edilen keyif veren yiyecek (comfort food) dondurma. Kadınlarda ise ilk sırada. Keyif veren yiyecekleri kadınlar kendilerini yalnız, depresif ve suçlu hissettiğinde tercih ederken, erkekler bu yiyecekleri ödül olarak görmekteler. Aklımıza üzgün, terkedilmiş, depresif hisseden kadınların çikolata veya dondurma yediği reklamlar geliyor, değil mi? Biz, kadınlar üzgün olduğumuzda bazen çareyi dondurmada, şekerli yiyeceklerde özellikle de çikolatada bulabiliyoruz…
Gelelim dondurma tercihlerimize… En sevdiğiniz dondurma çeşidi sizin kişiliğiniz hakkında nasıl ipuçları veriyor?
En sevdiğiniz dondurma hangisi? Çikolatalı mı? Çilekli mi? Vanilyalı mı? Dondurma seçimleri ile kişilik arasındaki ilişkiye yönelik pek akademik araştırma bulunmamakla birlikte, Koku ve Tat Tedavi ve Araştırmaları Vakfı’nın kurucusu Nörolog Dr. Alan Hirsch’ün çalışmaları bu konuda ilham veriyor.
Hirsch, çikolatalı dondurmayı tercih edenlerin, çapkın, hayat dolu, alımlı kişiler olma eğiliminde olduklarını belirtiyor. Parça çikolatalı dondurma sevenleri ise cömert, yetkin, girişken, iş bitirici özellikler ile ilişkilendiriyor. Favori dondurmam çilekli dondurma diyenlerin genellikle içedönük, hoşgörülü ve özverili olduklarını, böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi berry grubu meyve aromalı dondurmaları sevenlerin ise mantıklı ve düşünceli oldukları öne sürüyor. Mantık yerine daha çok sezgileriyle hareket etmeyi tercih edenler ise vanilyalı dondurma sevenler. Bu kişilerin renkli, dürtüsel, risk almaya yatkın kişiler olduğunu, duygularını ifade eden ve yakın ilişkilerde başarılı olduklarını da ekliyor. Gelecek yerine daha çok ana odaklanan, tutku ile mevcut durumu, anı yaşamayı tercih eden, capcanlı kişilerin favorisi ise kahveli dondurma. Bununla birlikte, Hirsch en sevdiğimiz dondurmanın çocukluk dönemimizde belirlendiğini ve yaşamımız boyunca da aynı, tutarlı kalmaya eğilimli olduğunu da söylüyor.
Bir düşünün, çocukluk döneminizde en çok hangi çeşit dondurma seviyordunuz, en çok hangisini tüketiyordunuz? Hala aynı mı? Çevrenizde çikolatalı, çilekli, vanilyalı veya kahveli dondurma sevdiğini söyleyenler kimler? Bu mevsimde neredeyse tüm öğle ve akşam yemekleri birkaç top dondurma ile sona eriyor, haydi biraz gözlem vakti…