Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticilerinden Banvit BRF, doğal kaynakların önemine ve tasarrufa dikkat çekiyor. Dünya nüfusunun %40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor. Türkiye’nin de su konusunda sınırlı kaynaklara sahip olduğunu kaydeden Banvit BRF, sürdürülebilirlik çalışmaları ile üretim tesislerinde kullanarak arıttığı suyun ortalama 2 bin tonunu içme suyu kalitesinde yeniden kullanıma kazandırıyor ve su israfının önüne geçiyor. Firma ayrıca yıllık olarak tesislerinde kullandığı suyun tamamını da arıtıyor ve çevreye daha duyarlı hale getiriyor.
Banvit BRF’in, doğadaki ayak izini azaltmak üzere; eğitimden tasarruf tedbirlerine, enerjiden geri dönüşümlü ambalajlara, hayvan refahından atık yönetimine kadar uzanan farklı alanlarda uygulamaları da bulunuyor. Şirket, özellikle su ayak izini azaltmak için uzun yıllardır çalışıyor. Bu kapsamda 2008 yılından bu yana piliç eti üretiminde kg başına %11 su tasarrufu sağlamayı başararak sektörün öncü firmalarından biri olarak konumlanıyor. Öte yandan yaptığı yatırımların bir karşılığı olarak Banvit BRF, tesislerinde kullandığı suyun tamamını arıtıyor ve çevreye daha duyarlı hale getiriyor.
Banvit BRF, Bandırma’daki ana üretim kampüsündeki katı ve sıvı arıtma tesislerini 2001 yılında devreye alarak üretim sürecinde kullanılan suyun tamamını arıtarak çevreye daha duyarlı getirmeyi başardı. 2013 yılında ise ikinci önemli çevre yatırımını “Atık Su Geri Kazanım Tesisi” ile gerçekleştirdi. Bu yatırım sayesinde arıtılan suyun, ortalama %34’ü içme suyu kalitesinde geri kazanılıyor. Böylece içme suyu olarak tüketilebilecek bu %34’lük dönüşüm oranıyla yaklaşık 5.000 hanenin bulunduğu ortalama 20 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık kullanım ve içme suyunu geri kazanmış oluyor.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz, “Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9,8 milyara yükselmesi bekleniyor. Artan dünya nüfusunun gıda ve su ihtiyacını karşılayabilmek için dünyamız bu kaynaklara sahip mi? Ne yapılması gerekiyor? Yanıtı; tasarruf ve israfın azaltılması yönünde akılcı, düşük maliyetli ve hızlı aksiyon alınabilecek önlemler almak. Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticilerinden biri olarak üretim süreçlerimizi sürdürülebilirlik perspektifinde optimize ediyoruz. Bu sayede bugün ortalama 20.000 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeyde su tasarrufu yapabiliyoruz. 2021 yılında tüm tesislerimizdeki su kullanımımızı, bir önceki yıla oranla %3 azaltmayı hedefliyoruz. 2025 yılına kadar da bu oranı %13’e ulaştırmayı planlıyoruz. Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasımız olan yaşanabilir bir dünya için bugün olduğu gibi bundan sonra da Banvit BRF olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” dedi.