Bitkisel Gıdalar Araştırma Merkezi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı, ülkemizin en köklü tarımsal araştırma kuruşlarından birisi olan Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösterecek olup, toplam 4650 m2 kapalı alana sahip ve gelişmiş teknoloji ile donatılmış 14 laboratuvardan oluşmaktadır. Toplam yatırım maliyeti 20 Milyon Lira olan bu merkezde 85 araştırmacı çalışma potansiyeline sahip olup ülkemiz gıda sektörünün büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunacaktır.
Açılışı yapılan bu merkez sayesinde un ve unlu mamullerde dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olan ülkemizin pozisyonu, kaliteli ve yeni ürünlerle daha da güçlenecektir. Bunun yanısıra, bitkisel zenginliğimizden doğan geleneksel ürünlerimiz ve yerel tatlarımız korunacak, geliştirilecek ve dünyaya tanıtılacaktır.
2016-2020 yılları arası dikkate alındığında un ve unlu mamuller ticaretinden ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 1 milyar dolar net dış ticaret geliri elde edilmiştir. Ülkemizde faaliyet gösteren gıda işletmelerinin %56’sı unlu mamuller sektöründe faaliyet göstermekte ve yaklaşık piyasa değeri 15 Milyar Dolara yaklaşmaktadır. Bu merkez; ülkemizde faaliyet gösteren başta un, makarna, bulgur ve bisküvi olmak üzere diğer yem, irmik, pirinç vb ürünler üreten toplam 1737 adet fabrikaya analiz hizmeti sunacaktır.
Bitkisel Gıdalar Araştırma Merkezi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı enstitülere ve 931 özel tohumculuk şirketine hizmet ıslah sürecinde yapacağı kalite analizleriyle hizmet verecektir. Bu hizmetler neticesinde ülkemiz bitki ıslah programları daha değerli çeşitler üreteceği gibi un ve unlu mamuller sanayicimizde daha kaliteli ürünler üretebilecektir.
Merkez, büyük bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan ülkemiz florasından yani bitkilerinden insanlarımıza yeni gıdalar üretilmesi içinde inovasyon çalışmaları yapacaktır. Bunların yanında baklagiller, yağlı tohumlar, tıbbi aromatik vb. bir çok bitkileri kullanarak bitkisel protein eldesi, glütensiz ürünler, özel beslenme ürünleri ve zaman içinde fonksiyonel gıdalar ile tıbbi amaçlı gıdalar çalışılacaktır. Bu amaçla örneğin çölyak hastalarımıza ekmekler, bebekler için devam mamaları, yaşlılara özel beslenme ürünleri ve bitkilerden yağlar üretilecektir..