Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 16 Ekim’de 41. yıldönümü kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu yılki konusu “Attığımız adımlar, geleceğimizdir – Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam”” olarak belirlendi.
Dünya Gıda Günü 2021 çerçevesinde bu yıl Gıda ve Tarım Örgütü (FAO): Kimseyi geride bırakmadan, daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam için daha verimli, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir tarım- gıda sistemlerine dönüşümün desteklenmesi gerektiği konusunda farkındalığı artırmak için çalışmalarda bulunuyor. Tarım-gıda sistemlerinin herkesin yeterince uygun fiyatlı, besleyici ve güvenli gıdaya erişimini sağlamak için sektörler arasında eylem çağrısında bulunuyor.
Dünya Gıda Günü kapsamında bir açıklama yapan BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan; “Tüm dünyada sürekli artan nüfusun gıda ihtiyacının sağlanması, pandemi koşullarının getirdiği sorunlar, iklim değişikliğinin tarıma yüklediği negatif etkiler içerisinde, toplumlar tarımın ve gıdaya ulaşmanın önemini daha iyi anladı. Yeni dünya düzeninde bizleri bekleyen bu zorluklar sürdürülebilir üretimin ehemmiyetini ve gerekliliğini karşımıza daha da hızla çıkardı. Dünya standartlarında üretim yapan sektörümüz; üretimde çevresel etkiyi nasıl en aza indiririz amacıyla sürekli çalışıyor ve sürdürülebilirlik yaklaşımını her geçen gün geliştiriyor. Türkiye kanatlı eti sektörünün amaçları ile BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun amaçları ile bire bir aynı.” dedi.
BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan, “Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ve Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) “Tarımsal Görünüm 2020” raporu kapsamında 2020 yılında dünyada 325 milyon ton et üretildiği açıklandı. Raporda toplam üretimin %40,6’sı olan 132 milyon ton kanatlı eti ise dünyada en çok tüketilen et türü olarak karşımıza çıkıyor. OECD ve FAO’nun projeksiyon çalışmaları kapsamında özellikle tavuk eti önümüzdeki yıllarda da birinci sırayı koruyacak görünüyor. Kanatlı etinin kırmızı etten hızlı artış göstermesinin nedenleri; tavuk eti üretimini çevre dostu olması, en etkin yem dönüşümüne sahip olması ve en ekonomik hayvansal protein kaynağının başında gelmesi. Gerek Dünya gerekse ülkemiz kanatlı eti sektörü, yakın gelecekte nüfus artışı ile oluşacak tavuk ve hindi eti talebini karşılayacak potansiyele sahip.” açıklamasını yaptı.
Naci Kaplan kanatlı eti sektörünün Türkiye’de tarıma önemli bir katkı sağladığını belirterek görüşlerine şunları ekledi; “Kanatlı eti sektörü geleceğe sağlam adımlar ile hazırlanıyor. Son 50 yıldır dünyada tavuk eti sektörü daha sağlıklı bir gezegen sağlamak için kendini çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim uygulamalarına adıyor. Türkiye de son 30 yılda.teknolojik alt yapısına yatırım yaparak dünya standartlarına ulaştı ve çevreye en duyarlı şekilde üretimini sürdürüyor. Tavuk eti sektörü, önümüzdeki yıllarda da dünyayı bulduğundan daha iyi durumda bırakmak için sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaları geliştirmeye ve ilerletmeye devam edecek.”