TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politkalar Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Dr.Nevzat BİRİŞİK ekibiyle birlikte TAGYAD (TARIM Gazetecileri ve Yazarları Derneği) Başkanı İsmail Uğural ve Tarım dostu üyelerini kahvaltılı basın toplantısında ağırladı. TAGEM ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda TAGYAD hedef ve amaçları ile TAGEM faaliyetleri üzerine istişareler gerçekleşti. Dr.Nevzat Birışık TAGEM
faaliyetlerinin yarının 130 yıllık bir tecrübe üzerinden bugünün dinamikleri ile geleceğe yönelik bilimsel bir perspektif için de gerçekleştiğinin altını çizerek Türk tarımını yükseltecek olmanın yarınlara yönelik Ar-Ge çalışmalarından geçtiğini ve çalışmalarına da bu doğrultuda yer verdiğini ifade etti. Ayrıca geniş bir sunumla TAGEM genel müdürlüğü ve bağlı araştırma enstitüleri ile yapılan çalışmaları ve elde edilen çıktıları bir özet şeklinde sundu. TAGEM enstitülerinde bitki, hayvan ve mikooorganizmalarda biyolojik zenginliğin koruma ve yeni ırkların geliştrilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik yapılan Ar-Ge çalışmaları tüm unsurlarıyla aktarıldı.
TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, yurt içinde yaptıkları çalışmaların dışında Ortaasya, Ortadoğu, Afrika vb. bölgelerde yaptıkları çalışmalardan ve geleceğe yönelik etkileyici planlamalarından da kısaca bahsetti.
Sayın Birişik’in önemle vruguladığı diğer bir husus ise araştırma enstitülerinin özel sektörle birlikte Ar-Ge ve İnovasyon çalışmaları yaptığı ve kamu imkanlarının tarım-gıda gibi stratejik bir alanda özel sektöre açık olduğu hususundaydı.
Yapılan sunumdan TAGEM’in Tarım ve Orman Bakanlığının tüm faaliyet alanlarında ilgili tüm bakanlık kurumlarıyla çok güzel bir uyumla çalışmasının yanında TÜBİTAK, YÖK gibi devletin diğer kurumları ve sektörün önde gelen STK ve firmalarıyla çıktı odaklı çok sayıda çalışma yaptığını öğrendik.
Kısaca söylemek gerekirse TAGEM Anadolu insanın emeği ve alın terinin ekmeğe ve ekonomiye dönüşmesindeki en kilit kurumlarımızdan biri denilebilir.
Ar-GE çalışmaları dışında özellikle karantina, toprak analizi, balık stoklarının takibi, iklim değişikliği ve üretcilerin eğitimi hususunda yaptığı çok sayıda faaliyetin ülke tarımımız için hayati unsurlar olduğunu öğrendik