Gıda Güvenliği Derneği tarafından düzenlenerek, ülkemizden ve dünyadan gıda sektörünün paydaşlarını ve uzmanlarını bir araya getiren Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi’nin 7.’si İstanbul Grand Cevahir Hotel Kongre Merkezi’nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi’nin 7.’si “Bugün ve Gelecekte Güvenli Gıda” mottosuyla 3 – 4 Kasım tarihlerinde, İstanbul Grand Cevahir Hotel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İki gün süren Kongrede 23 yabancı ve 48 yerli konuşmacı 3 ana oturum ve paralel oturumlarda sunumlarını gerçekleştirdiler.
Gıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde, Uluslararası Gıda Güvenliği Kurumu (IAFP-International Association for Food Protection) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde; meslek odaları, sektör dernekleri, üretici birlikleri, tüketici örgütleri gibi gıda zincirinin her aşamasını temsil eden 36 kurumun varlıkları ve katkıları ile düzenlenen 7. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi’ne 18 farklı ülkeden katılan yabancı konuklar da dahil 400’den fazla kişinin katılımı ile gerçekleşti. Pandemi sürecinin etkileri nedeniyle 2 yıl ertelenen Kongre, pandemi süreci sonrasında alanında gerçekleştirilen ilk yüz yüze kongre niteliğindeydi. Gıda güvenliği ile ilgili küresel sorunların ve mevcut durumun detayları ile ele alındığı kongrede yerli ve yabancı katılımcılar arasında oldukça verimli bir bilgi paylaşım ortamı oluştu.
Akademisyenler ve gıda sektörünün temsilcilerinin yanı sıra, Kongreye gıda güvenliği konusunda yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı nitelikli bir katılım sağladı. Konuşmacılar arasında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA, AB Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Müdürlüğü DG Sante, Avrupa Gıda Bilgi Konseyi EUFIC ve Küresel Gıda Güvenliği İnisiyatifi GFSI gibi kuruluşlar ile çeşitli yerli ve yabancı üniversitelerin ve de firma yetkililerinin bulunduğu Kongre coşkulu bir biçimde tamamlandı.
- Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresinde gıda güvenliği iletişim stratejileri, gıda hileleri ile mücadele yolları, iklim değişikliği ve küf toksinleri, yapay zeka, sensör teknolojileri, endüstri 4.0 ilişkisi, yeni gıda işleme teknolojileri, mikro ve nanoplastikler, güncel sorun alanları gibi pek çok önemli başlık ele alındı.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner 7. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi’nin sonuç bildirgesinin en kısa sürede kapsamlı bir şekilde yayınlanacağını, ayrıca Kongre boyunca konuşmacılarla yapılan röportajların da dernek sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulunulacağını çıkan sonuçların gıda camiasının tüm aktörlerine farklı açılardan ışık tutacağını kaydederek, tüm konuşmacı, katılımcı ve sponsorlara teşekkür ettiğini bildirdi.