Birleşmiş Milletlere bağlı FAO (DTÖ-Dünya Tarım Örgütü) öncülüğünde her yıl 7 Haziran’da kutlanan Dünya Gıda Güvenliği Gününün amacı, dünya genelinde gıda güvenliği konusunda bir farkındalık oluşturmak suretiyle tüketicilerin sağlığına yönelik riskleri azaltmak ve gıda sektöründe gıda güvenliği uygulamalarının yaygınlaşarak yerleşmesini sağlamaktır. Dünya Gıda Güvenliği Günü, hem gıda sektörü, hem de tüketiciler ile birlikte daha bilinçli ve sağlıklı bir toplum oluşturmak için çok önemli bir fırsattır.
FAO bu yılki Dünya Gıda Güvenliği Günü için “Gıda standartları hayat kurtarıyor” temasını seçmiştir. Bu tema, gıda güvenliği için küresel kabul görmüş standartların önemine vurgu yapmakta ve gıda üretimi, tüketimi ve ticaretinde güvenli ve kaliteli gıdaya erişimin sağlanmasına yönelik önlemlerin alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Gıda standartları, tüketicilerin sağlığı ve güvenliği için önleyici bir koruma mekanizmasıdır, ve bu yılın temasıile birlikte, gıda standartlarının önemine dikkat çekilerek, güvenli gıdaların tüketilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Gıda standartları, gıda üretimi, işleme, taşıma ve satışı sırasında gıda güvenliği kurallarının uygulanması ve böylelikle tüketicilerin sağlığının korunması için belirlenen ve bilimsel temellere dayanan yasal kurallardır. Gıda standartlarını oluşturan kurallar ve limit değerlerin arkasında toksikologların, gıda kimyacılarının, gıda mikrobiyologlarının, gıda mühendislerinin, veteriner hekimlerin, ziraat mühendislerinin ve tıp doktorları gibi çok geniş bir meslek grubunun uluslararası kabul görmüş bilimsel çalışmaları yeralmaktadır. Bu standartlar sayesinde üreticiler hammaddelerini satın alırken, ürüne işlerken, etiketlerken, depolarken, dağıtırken ve satarken nelere dikkat edeceklerini bilirler ve ürünlerini tüketici sağlığına zarar vermeyecek şekilde tüketiciye ulaştırırlar. FAO’nun Codex Alimentarius standartlarının rehberliğinde gıda standartları dış gıda ticaretinde de çok önemli bir rol oynar. Gıda üreticileri ve ihracatçıları, ancak belirlenen standartlara uygun üretim yapıyorlarsa, gıda ihracatı yapabilirler ve bu sayede ülkeler arasındaki gıda ticareti kolaylaşır.
Yine bu standartlar sayesinde resmi kurumlar neyi, nasıl neye göre denetleyeceklerini bilirler ve kontrollerini yaparlar. Ve böylelikle esas amaç olan tüketicilerin güvenli gıdalara erişimi sağlanmış olur.
Gıda standartları aslında gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi, insan sağlığına zararlı maddelerin belirlenmesi ve kontrolü ile gıda kalitesinin ve besin değerinin korunması ve tüketicilerin gıda etiketi bilgilerine güvenmesini sağlamak için bir ortak lisan görevi görmektedir. Bu lisanı tarladan çatala çok daha akıcı bir şekilde konuşabileceğimiz sağlıklı günlerde tekrar görüşmek üzere…
Tarladan çatala gıda tedarik zinciri, gıda güvenliği konusunda çeşitli önlemler alarak, gıda üretimi, işlenmesi, depolanması, dağıtımı ve tüketimi aşamalarında riskleri azaltmaya çalışır. Tüketiciler de gıda güvenliği konusunda bilinçli olarak, gıda ürünlerini doğru şekilde saklayarak, doğru bir şekilde hazırlayarak güvenli gıdayı tüketirler.