TAİDER KUZEY YILDIZI AİLE ŞİRKETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROGRAMI’NDA “ÇALIŞANLAR” KATEGORİSİ 1.LİĞİ VE “KUZEY YILDIZI BÜYÜK ÖDÜLÜ”
Aromsa, bu sene 6.’sı düzenlenen Taider Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Programı’nın
13 Nisan’da gerçekleşen ödül töreninde, hem “Çalışanlar” kategorisinde hem de Kurumsal Yönetim,
İş Modeli, Gelecek Nesiller, Çalışanlar, Çevre ve Toplum olmak üzere 6 kategori ve 228 kriter kapsamında
2 günlük değerlendirme sonucunda en yüksek puanı alarak “Büyük Ödül”e hak kazandı.
Amacı dünyaya sürdürülebilir lezzetler katmak olan Aromsa’nın 2. Kuşak Temsilcisi Melis Yasa Aytaman, ödül töreninde duygu ve düşüncelerini şu şekilde ifade etti:
“Bir şirketin yapıtaşları çalışanlarıdır. Aromsa için ise çalışanları o ailenin birer ferdi olarak değerlendirilir ve onların mutluluğu esastır. Bir şirket ancak çalışanları mutlu ise sürdürülebilir başarıya imza atabilir.
Aromsa’nın insana olan yaklaşımı onu sadece bir çalışan olarak görmek değil, aynı zamanda hayatına dokunacak farklı renkleri onlara – hatta ailelerine – katacak eğitimlerle sosyal aktivitelerle onların yaşamlarını zenginleştirmek ve bir “sosyal şirket” prensibiyle hareket etmektir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sosyal fabrika vizyonu bu noktada yolumuzu aydınlatan fener olmuştur.
Aromsa, şubat ayında 41. yılını doldurmuş ve kurumsallaşmış bir aile şirketi olarak her zaman insan kaynaklarına önem vermiştir. Bunun bir örneği olarak bu yılın başında bağımsız bir kuruluş tarafından yapılan Türkiye’nin en mutlu iş yerleri araştırmasında sektörümüzde en mutlu şirket ödülüne layık görülmemiz, çalışanlarımızın bize verdiği en değerli geri bildirim olarak bizi mutlu etmiş ve gururlandırmıştır.
Öncelikle Aromsa’nın kurucusu babam Murat Yasa’nın sıfırdan girişip maddi, manevi ve entelektüel birikimiyle kurduğu ve “Ar-Ge ve bilgi temelli” bir yaklaşımla bugünlere getirdiği Aromsa’nın ikinci kuşak temsilcisi ve 18 yıllık çalışanı olarak çok mutlu ve gururlu olduğumu paylaşmak isterim. Bu ödülle 6 kilit kategoride değerlendirildik. Değerlendirmenin tüm süreçlerinde ben de bizzat bulunmayı arzu ettim ve değerlendirmeye gelen arkadaşların büyük bir titizlikle her kategoriyi derinlemesine irdelediğine şahit oldum.
Bizler her zaman olduğu gibi ekip çalışması yaptık ve bu ödüle layık görüldük. Türkiye’de üçüncü nesile devir olan aile firmalarının oranı %13 kadar düşük bir orandayken bunun benden sonraki nesile aktarılması için gayretle çalıştığımı söylemekten gurur duyuyorum.
Ülke ekonomimizin lokomotifi olan olan aile şirketlerinin faaliyetlerini geliştirmek, iş sürekliliklerini sağlamak, ülkemiz ekonomisinin sağlıklı ve sürdürülebilir büyümesi için büyük önem taşıyor. Bizler de bunun bilincinde olarak hareket ediyoruz ve etmeliyiz.
Cumhuriyetimizin 100. yılını, Aromsa’nın ise 41. yılını kutladığımız seneye denk gelmesi bu ödülü bizim için daha da eşsiz ve anlamlı kılıyor. Büyük önder Atatürk’ün dediği gibi “Her fabrika bir kaledir” sözünden feyz alarak, Cumhuriyetin sürdürülebilirliği üreten bireylerin ve kurumların sayısının artmasıyla mümkün kılınacaktır. Bunun için de Cumhuriyetin kazanımlarına hepimizin sahip çıkması ve onları geliştirmesi ciddi önemdedir.
Bu ödülü fabrikamızın birer “kalesi” olarak nitelemek istediğim Aromsa ailesinin her bir ferdi adına alıyorum ve bütün çalışanlarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Nice 41 yıllara.
Aynı zamanda bu organizasyonda ve ödül sürecinde emeği geçen herkese, süreçte bizlerle birlikte iki gün emek harcayan değerlendiricilerimize ve Türkiye’de aile şirketlerinin gelişimi için böylesi önemli bir platform yaratma vizyonunu ortaya koyan Taider Yönetimi ve üyelerine de teşekkürlerimi sunuyorum.”
Bu yıl 41. yılını kutlayan Aromsa, Murat Yasa tarafından 1982 yılında İstanbul’da kurulan yüzde yüz yerli sermayeli bir aile şirketi. 1990 yılı itibarıyla faaliyetlerini Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde sürdüren Aromsa; Türkiye’de 7 fabrika ile üretim, kalite kontrol, AR-GE merkezi, satış, pazarlama, satınalma gibi fonksiyonlarla faaliyetlerini sürdürmekte. Almanya’nın Emmerich kentinde iki fabrika ve uygulama laboratuvarları bulunan Aromsa, 70’ten fazla ülkeye ihracat yaparak toplam satışlarının %40’ı ile dış piyasaya hizmet veriyor. Cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık konusu oldukça önem veren Aromsa’da çalışanlarının yarısını, yönetim ekibinin ise yaklaşık %70’ini kadın çalışanlar oluşturuyor.
2022 yılı itibarıyla gıda sektöründe Türkiye’de Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 3. şirket konumunda olan Aromsa; başta gıda aromaları olmak üzere ekstraktlar, sos ve şuruplar, karamelize şeker, karamel renklendirici, meyve tozları, çeşni ve baharat karışımları, emülsiyonlar, enzim modifiye süt ürünleri gibi çeşitli ürünleriyle Türkiye’de sektör lideri konumunda. Fırıncılık, sakız, şekerleme ve çikolata, süt ve süt ürünleri, tuzlu ürünler, içecekler hizmet sunduğumuz kategoriler arasında yer alıyor. Aromsa bu hizmetlerini, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada ihracat yaptığı pek çok ülkedeki lokal tüketicilerin tercihleri ve yasal düzenlemelerine uygun olarak geliştermekte ve sunmakta.
Aromsa, çalışanlarının kişisel ve toplumsal gelişimiyle birlikte ilerleyen bir şirket. Bu gelişimi sağlamak için fabrika içerisinde kütüphaden spor salonuna, şirket içi “Aromsa ile Lezzet Notalarda” klasik müzik konser serilerinin verildiği konferans salonuna kadar her türlü sosyal alan mevcut. Ayrıca, şirket içerisinde her sene sonunda çalışanlar tarafından bağışlanan kitaplarla sürdürülebilir yılbaşı ağacı yapılıyor ve toplanan tüm kitaplar sosyal sorumluluk bilinci ile ihtiyaç sahibi okul kütüphanelerine bağışlanıyor. Özetle Aromsa’da, çalışanlarının sağlığı ve esenliğini sürdürülebilir kılmak öncelikli hedeflerden biri olarak görülüyor.