“En Güzel Çay Doğuş Çay” sloganı ile akıllarda yer edinen Doğuş markası, 38 yıldır hizmet verdiği tarım sektöründe; çay, şeker, salça, soğuk çay, limonata ve cips kategorilerinde yüzde 100 yerli sermaye ile büyümeye devam ediyor. Her yıl 70 bin çiftçiyle işbirliği yaparak, yılda 1 milyon 300 bin ton tarım ürünü alımı gerçekleştiren Doğuş Çay, bünyesindeki 11 üretim fabrikasında aldığı tarım ürünlerini işleyerek, Doğuş Şeker, Doğuş Salça ve cips gibi farklı markalar altında Türkiye’nin dört bir yanındaki tüketicilerle buluşturuyor. Şirketin büyük başarısının arkasında ise 4 bin kişilik istihdamıyla sağladığı istikrarlı büyüme ve yüksek kalite standartları bulunuyor.
Türkiye’nin köklü tarım sektöründe 38 yıldır hizmet veren Doğuş Çay, yerli sermayesiyle büyük bir başarı hikâyesine imza atmış nadir şirketlerden biri olarak öne çıkıyor. Her yıl 70 bin çiftçiyle işbirliği yaparak, yılda 1 milyon 300 bin ton tarım ürünü alımı gerçekleştiren şirket, tarladan sofralara kaliteli ürünler sunuyor. Bu tarım ürünleri, 11 üretim fabrikasında işlenerek Doğuş Çay, Doğuş Şeker, Doğuş Salça ve cips gibi farklı ürünler haline dönüştürülerek Türkiye’nin dört bir yanındaki tüketicilerle buluşuyor. Aynı zamanda cips kategorisinde Cipso, Patos ve Çerezos markaları ile faaliyet gösteren Doğuş Çay, tüm markalarını kendi tesislerinde üreterek en önemli önceliğini kalite olarak belirtiyor.
Bünyesinde 4 bin kişilik istihdam sağlayarak büyük bir sosyal sorumluluk üstlenen Doğuş Çay, tarım sektörü dışında 2023 yılında Afyonkarahisar’da 70 milyon dolarlık yatırım yaparak, güneş enerjisi paneli üretimine Karakan Enerji olarak giriş yapıyor. Güneş enerjisi pazarında da yer almaya başlayan şirket, tarımsal sulama aboneliği ile güneş paneli bahçeleri kurmayı hedefliyor.
“TÜRKİYE TARIMINDA YÜZDE 100 SERMAYE İLE BÜYÜYEN NADİR TÜRK ŞİRKETLERİNDEN BİRİYİZ”
Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı, çayın Türkiye ekonomisi, tarımı ve bölge insanının yaşamı açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, Doğuş Çay’ın yüzde 100 yerli sermayeyle büyüyen nadir Türk şirketlerinden biri olduğunu vurguladı. Karakan Batallı, şirketin 1985 yılında dökme çay üretimiyle yatırımlara başladığını belirterek, ‘Doğuş Çay, Rize’deki 5 üretim fabrikası ve Ordu’daki paketleme fabrikasıyla yıllık 50 bin ton çay üretmektedir. Karadeniz’in lezzetini taşıyan bu taze çaylar, yüksek teknolojiyle harmanlanarak Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırılmaktadır. Türkiye, dünyada çay tüketiminde birinci, üretiminde ise beşinci sırada yer alıyor’ dedi.
Çayın, suyun ardından en çok tüketilen içecek olduğunu belirten Karakan Batallı, Türkiye’de üretilen çayın diğer ülkelerde üretilen çaylara göre önemli bir üstünlüğü olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti, ‘Türk çayı tarlada kar altında yetişen tek çay ve bu özelliğiyle lezzet açısından önemli bir avantaja sahip. Doğuş Çay olarak, dünyanın en modern teknolojisiyle donatılmış tesislerde 55 bin çay çiftçimizle, çay sektöründe çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Tüketicilere kaliteli ürünler sunarak işimizi aşkla yapıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde hem iç hem de dış piyasada uluslararası sertifikasyonlarla sürekli gelişim ve ilerleme için çaba harcamaya devam ediyoruz.’
DOĞUŞ ÇAY HAKKINDA:
1985 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Doğuş Çay, ilk yatırımını çay sektöründe gerçekleştirdi. Çay ile başlayan faaliyet alanı, ilerleyen yıllarda şeker ve salça faaliyetleri ile devam etti. Cips sektörüne yönelik alt yapı ve istihdam çalışmalarını hayata geçiren şirket, Patos, Cipso ve Çerezos markalarını portföyünde bulunduruyor. Uzun soluklu ve yoğun bir AR-GE çalışmasının sonucunda soğuk çay ve limonata kategorisine de giriş yapan şirket, 2018 yılında da Türkiye’nin en yüksek kotaya sahip şeker fabrikalarından biri olan Afyon Şeker Fabrikası’nı bünyesine katarak faaliyete geçirdi. Ayrıca Rize’de 2016 yılında TEMA Vakfı işbirliği ile başlattığı ‘Her Dem Toprak İçin’ projesi, Rize’nin doğal zenginliği ve en önemli geçim kaynağı olan çayın en iyi şartlarda yetiştirilmesi, aynı lezzet ve kalitede üretilebilmesi için eğitim ve farkındalık çalışmalarını kapsıyor. Türkiye’nin özel sektörde çay lideri olan Doğuş Çay, 2023 yılında da 70 milyon dolarlık yeni Karakan Enerji Projesi ile güneş enerjisi pazarına giriş yaptı. Afyonkarahisar’da yeni kurulan fabrikasında güneş enerjisi paneli üretiyor.