Afyonkarahisar Festivali Cumhuriyetimizin 100.yılında ayyıldızlı temalarla lokumu, baklavası ve aşuresiyle tüm Türkiye’nin kalbindeydi.
29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında geçen Afyonkarahisar Festivali Afyonkarahisar Motor Spor Merkezleri’ndeki alanda gerçekleşti.
Uluslararası arenada gastronomi kültürümüze değer katan batı ve doğu arasındaki kültürel mozaikte değerli şeflerin panellerindeki konular dikkat çekti. Alanda A’dan Z’ye yöresel ve coğrafi işaretli ürünler tarihiyle
geçmişten günümüze gelenekleriyle muhafaza edilmişti.
Ayrıca sadece Afyon değil Hatay, Rize ve diğer illerimizin de yöresel tatları beraberinde coğrafi işaretli ürünlerimize de ev sahipliği yapan bir konumda yer aldı.
Afyon geleneksel gastronomi kültüründe sucuk, kaymak, lokum ve haşhaş taşının kullanımı eşliğinde haşhaşın özellikle unlu mamullerde bolca kullanıldığını gördük. Yemek müzesinde eski dönem kıyma makinesi, eski dönem mangalı, etli yemekleri ve Afyon kahvaltısını çeşitleriyle tepsisinde gördük. Ayrıca geçmişten günümüze devam eden geleneğiyle 40 kazanda pişen 40 çeşit aşurenin de sergilendiğini gördük.
Esasen Afyon aslında çok daha fazlasıydı. Valiliği ve belediyesinin önemle üzerinde durup çalıştığı ve yapılan icraatların anlatıldığı festival için 3 gün az bir süreydi belki de.
Kültür turizminin böylesine bütünleştiği illerimizin birbirini misafir ettiği nice festivallerimiz olsun.