Yudum Egemden ve Tohum Derneği iş birliğinde başlatılan Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’nin ikinci yılında Kuşadası Kirazlı Köyü’nde çiftçilerle buluşuldu. Buluşmada, aşılanan binlerce delice zeytin ağacı, çiftçilere sahiplendirildi. Proje İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteğinin yanı sıra İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik konularda katkısıyla yürütülüyor.
Yudum Egemden ve Tohum Derneği’nin, delice olarak bilinen yabani zeytin ağaçlarını, ekonomiye ve çiftçilerin kullanımına kazandırmak için başlattığı Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi, bu yıl Aydın’da devam ediyor. Proje kapsamında Aydın Kuşadası Kirazlı Köyü’nde aşılanan ağaçlar, Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh’in ev sahipliğinde Aydın Kuşadası Kirazlı Köyü’nde çiftçilere sahiplendirildi.
Geçen sene Manisa’da başlatılan Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi, İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteği ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik konulardaki katkısı ile yürütülüyor. İlk olarak Manisa’da başlanan projeye bu sene Aydın Kuşadası Kirazlı Köyü’nde yapılan aşılamalar ile devam edildi. Proje kapsamında binlerce delice zeytin ağacı aşılanarak çiftçilerin kullanımına sunuldu. Yudum Egemden ve Tohum Derneği, projeyi önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin zeytin yetiştirilen farklı bölgelerinde de sürdürecek.
Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor. Türkiye’deki halihazırda mevcut delice türü ağaçların aşılanarak ekonomiye kazandırılmasının, çiftçimize ve ülkemize en az 60 milyon dolar katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.
Yudum Egemden ve Tohum Derneği’nin başlattığı projenin ilk yılında Manisa; Davutlar, Kaleköy, Sarma ve Sarıalan köylerinde ikinci yılında da Kuşadası Kirazlı Köyü’nde aşılama çalışmaları yapıldı. Aşılanan ağaçlar, projeden faydalanan köylerde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilerin kullanımına verildi. Proje ile ekonomiye kazandırılan zeytin ağaçları sayesinde çiftçilerin de desteklenmesi sağlanıyor.
Çiftçi ağı kuruldu, eğitimler veriliyor
Tohum Derneği tarafından proje kapsamında köylerde “çiftçi ağı” kuruldu; bu ağ sayesinde, çiftçiler tüm faaliyetler hakkında bilgilendirilirken, dönemlik tarımsal bilgiler de bu ağ üzerinden çiftçilerle paylaşılıyor.
Çiftçi ağı ve kooperatifler aracılığıyla yöre çiftçilerine teslim edilen delice ağaçlarının yetiştiriciliği, hastalıkları ve hasadı konularında eğitimler verildi. Eğitimler, uzmanlar tarafından köylerde yüz yüze gerçekleştirildi.
Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, her zaman doğayı, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Savola Gıda Türkiye ile başlattığımız Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi sektörde bir ilk olmuştu. Bu projemiz üçüncü yılına ulaştı ve yakında yerli tohum ile ilgili çalışmalarımız meyvelerini verecek. Bunun yanı sıra, geçen yıl Savola Gıda Türkiye’nin desteği ile Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’ni başlattık. Binlerce zeytin ağacını ekonomiye kazandıracağımız projede bu sene Aydın Kuşadası’nda yüzlerce çiftçimize destek sağlıyoruz. İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlükleri ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü aracılığıyla bu projenin sürdürülebilirliğini sağlamaktan dolayı mutluyuz. Proje kapsamında çiftçilerimize eğitimler de veriyoruz. Ülkemizin ekonomisine ve çiftçilere katkı sağlayacak projelerimizde sektör lideri Savola Gıda Türkiye’nin yanımızda olması bizim için çok değerli.”
“Savola Gıda Türkiye olarak amacımız yerli üretimin artırılmasına katkıda bulunmak.”
Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, çiftçilerle buluşmada yaptığı konuşmada “Savola Gıda Türkiye olarak zeytinyağı üretiminde yarım asırlık bilgi ve tecrübeye sahibiz. Yudum markamız sektöre her konuda öncülük ediyor. Bu vizyonla yerli üretimimizin artırılmasına ve çiftçilerimizin desteklenmesine yönelik başlattığımız projeleri hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu proje de üretici, çiftçi, kamu, sivil toplum kuruluşları olarak iş birliği içinde çalıştığımızda somut faydalar ve sonuçlara imza atabileceğimizin net bir göstergesi. Sektörün en sevilen markası olarak yerli üretimimize ve çiftçilerimize katkı sağlayacak, Türk zeytinyağı kalitesini dünyaya tanıtacak projelere imza atmaya devam edeceğiz.” dedi.
Tohum Derneği Hakkında:
Tohum Eğitim Kültür ve Doğa Derneği, doğal kaynak yönetiminde karasal ekosistemin korunması, gelişmesi ve sürdürülebilir kullanımında proje ve programlar geliştirerek ve uygulayarak ulusal ekonomi ve istihdama katkı sağlamayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur.
Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi için; bilim, teknoloji ve deneyimlerin ışığında ve ilgili tüm taraflarla iş birliği içinde insani, toplumsal ve kültürel değerlere saygı göstererek, çevresel konulara ve sorunlara odaklı programlar ve özellikle de proje ve eğitimler hazırlayarak katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Savola Gıda Türkiye Hakkında:
Türkiye sıvı yağ sektörünün lideri Yudum Gıda, üretimine ilk olarak 1975 yılında İstanbul Haliç fabrikasında başladı. 1984 yılında fabrikanın Ayvalık’a taşınmasıyla birlikte yeni yatırımlarla zeytinyağının yanı sıra yemeklik ayçiçek ve mısır yağında da üretim hacmini artırdı. 2017 yılında şirket unvanı Savola Gıda Türkiye olarak değişti. Şirket, 2017 yılında Egemden markasının lansmanını gerçekleştirerek zeytinyağı pazarında uzman ve güçlü duruşunu pekiştirdi. Sıvı yağ pazarında yıllardır Yudum, Egemden ve Sırma markaları ile Türkiye’nin en çok tercih edilen sıvı yağlarını üreten Savola Gıda’nın 23.000 m2 açık alan üzerine kurulu Ayvalık’taki fabrikasının yıllık üretim kapasitesi, mısır yağı ve ayçiçek yağı için 150.000 ton, zeytinyağı için 20.000 tondur. Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam eden Savola Gıda, yüksek teknolojisiyle Nisan 2018’de yeni margarin üretim tesisini faaliyete alarak Sava ve Vala markalarıyla endüstriyel ve pastacılık yağları pazarına girdi. Şirket, yerli üretimi artırmak ve çiftçilere destek olmak hedefiyle Tohum Derneği iş birliği ile 2021’de Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ni, 2022’de yabani zeytin ağaçlarını, ekonomiye ve çiftçilerin kullanımına kazandırmak için Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’ni başlattı. Savola Gıda Türkiye, 2023 yılı Ocak ayında BRCGS A+ sertifikasını alarak üstün kalitesini bir kez daha kanıtladı. Savola Gıda Türkiye, Yudum Egemden Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı ile 2023 yılında dünyanın en prestijli zeytinyağı yarışmalarında yedi ödül kazandı.
. Proje kapsamında Aydın Kuşadası Kirazlı Köyü’nde aşılanan ağaçlar, Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya ve Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh’in ev sahipliğinde Aydın Kuşadası Kirazlı Köyü’nde çiftçilere sahiplendirildi.
Geçen sene Manisa’da başlatılan Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi, İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteği ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik konulardaki katkısı ile yürütülüyor. İlk olarak Manisa’da başlanan projeye bu sene Aydın Kuşadası Kirazlı Köyü’nde yapılan aşılamalar ile devam edildi. Proje kapsamında binlerce delice zeytin ağacı aşılanarak çiftçilerin kullanımına sunuldu. Yudum Egemden ve Tohum Derneği, projeyi önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin zeytin yetiştirilen farklı bölgelerinde de sürdürecek.
Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor. Türkiye’deki halihazırda mevcut delice türü ağaçların aşılanarak ekonomiye kazandırılmasının, çiftçimize ve ülkemize en az 60 milyon dolar katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.
Yudum Egemden ve Tohum Derneği’nin başlattığı projenin ilk yılında Manisa; Davutlar, Kaleköy, Sarma ve Sarıalan köylerinde ikinci yılında da Kuşadası Kirazlı Köyü’nde aşılama çalışmaları yapıldı. Aşılanan ağaçlar, projeden faydalanan köylerde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilerin kullanımına verildi. Proje ile ekonomiye kazandırılan zeytin ağaçları sayesinde çiftçilerin de desteklenmesi sağlanıyor.
Çiftçi ağı kuruldu, eğitimler veriliyor
Tohum Derneği tarafından proje kapsamında köylerde “çiftçi ağı” kuruldu; bu ağ sayesinde, çiftçiler tüm faaliyetler hakkında bilgilendirilirken, dönemlik tarımsal bilgiler de bu ağ üzerinden çiftçilerle paylaşılıyor.
Çiftçi ağı ve kooperatifler aracılığıyla yöre çiftçilerine teslim edilen delice ağaçlarının yetiştiriciliği, hastalıkları ve hasadı konularında eğitimler verildi. Eğitimler, uzmanlar tarafından köylerde yüz yüze gerçekleştirildi.
Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, her zaman doğayı, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Savola Gıda Türkiye ile başlattığımız Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi sektörde bir ilk olmuştu. Bu projemiz üçüncü yılına ulaştı ve yakında yerli tohum ile ilgili çalışmalarımız meyvelerini verecek. Bunun yanı sıra, geçen yıl Savola Gıda Türkiye’nin desteği ile Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’ni başlattık. Binlerce zeytin ağacını ekonomiye kazandıracağımız projede bu sene Aydın Kuşadası’nda yüzlerce çiftçimize destek sağlıyoruz. İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlükleri ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü aracılığıyla bu projenin sürdürülebilirliğini sağlamaktan dolayı mutluyuz. Proje kapsamında çiftçilerimize eğitimler de veriyoruz. Ülkemizin ekonomisine ve çiftçilere katkı sağlayacak projelerimizde sektör lideri Savola Gıda Türkiye’nin yanımızda olması bizim için çok değerli.”
“Savola Gıda Türkiye olarak amacımız yerli üretimin artırılmasına katkıda bulunmak.”
Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, çiftçilerle buluşmada yaptığı konuşmada “Savola Gıda Türkiye olarak zeytinyağı üretiminde yarım asırlık bilgi ve tecrübeye sahibiz. Yudum markamız sektöre her konuda öncülük ediyor. Bu vizyonla yerli üretimimizin artırılmasına ve çiftçilerimizin desteklenmesine yönelik başlattığımız projeleri hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu proje de üretici, çiftçi, kamu, sivil toplum kuruluşları olarak iş birliği içinde çalıştığımızda somut faydalar ve sonuçlara imza atabileceğimizin net bir göstergesi. Sektörün en sevilen markası olarak yerli üretimimize ve çiftçilerimize katkı sağlayacak, Türk zeytinyağı kalitesini dünyaya tanıtacak projelere imza atmaya devam edeceğiz.” dedi.
Tohum Derneği Hakkında:
Tohum Eğitim Kültür ve Doğa Derneği, doğal kaynak yönetiminde karasal ekosistemin korunması, gelişmesi ve sürdürülebilir kullanımında proje ve programlar geliştirerek ve uygulayarak ulusal ekonomi ve istihdama katkı sağlamayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur.
Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi için; bilim, teknoloji ve deneyimlerin ışığında ve ilgili tüm taraflarla iş birliği içinde insani, toplumsal ve kültürel değerlere saygı göstererek, çevresel konulara ve sorunlara odaklı programlar ve özellikle de proje ve eğitimler hazırlayarak katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Savola Gıda Türkiye Hakkında:
Türkiye sıvı yağ sektörünün lideri Yudum Gıda, üretimine ilk olarak 1975 yılında İstanbul Haliç fabrikasında başladı. 1984 yılında fabrikanın Ayvalık’a taşınmasıyla birlikte yeni yatırımlarla zeytinyağının yanı sıra yemeklik ayçiçek ve mısır yağında da üretim hacmini artırdı. 2017 yılında şirket unvanı Savola Gıda Türkiye olarak değişti. Şirket, 2017 yılında Egemden markasının lansmanını gerçekleştirerek zeytinyağı pazarında uzman ve güçlü duruşunu pekiştirdi. Sıvı yağ pazarında yıllardır Yudum, Egemden ve Sırma markaları ile Türkiye’nin en çok tercih edilen sıvı yağlarını üreten Savola Gıda’nın 23.000 m2 açık alan üzerine kurulu Ayvalık’taki fabrikasının yıllık üretim kapasitesi, mısır yağı ve ayçiçek yağı için 150.000 ton, zeytinyağı için 20.000 tondur. Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam eden Savola Gıda, yüksek teknolojisiyle Nisan 2018’de yeni margarin üretim tesisini faaliyete alarak Sava ve Vala markalarıyla endüstriyel ve pastacılık yağları pazarına girdi. Şirket, yerli üretimi artırmak ve çiftçilere destek olmak hedefiyle Tohum Derneği iş birliği ile 2021’de Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ni, 2022’de yabani zeytin ağaçlarını, ekonomiye ve çiftçilerin kullanımına kazandırmak için Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi’ni başlattı. Savola Gıda Türkiye, 2023 yılı Ocak ayında BRCGS A+ sertifikasını alarak üstün kalitesini bir kez daha kanıtladı. Savola Gıda Türkiye, Yudum Egemden Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı ile 2023 yılında dünyanın en prestijli zeytinyağı yarışmalarında yedi ödül kazandı.