Gelecek Tarım için Üreten Ellerde
Beykoz Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Serap Nazır ve Sürdürülebilirlikte Kadın Platformu yönetiminden Önceki Dönem Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı, YUciTa Üyesi Ayşe Ayşin Işıkgece’nin teşriferiyle de Platform Başkanı ve Gıdatürk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Aydan Kırışoğlu, platform yönetiminden Biyolog ve gastronomi uzmanı Sabriye Kocabalkan Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Kızılin Köyü’ne misafir oldu. Kızılin Köyü’nün üreten kadınlarını dinleyerek sesi olundu. Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu, Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan ve Nizip Belediye Meclis Üyesi Cindo Bozkaya ve değerli eşi Özlem Bozkaya ile gerçekleşen istişarelerde köyün ihtiyaç ve taleplerine multidisipliner yaklaşımla çözüm önerileri geliştirilirken coğrafi işaretli ürünleri özelinde de markalaşması ve tanınması yönünde fikir birliğine varıldı . Üniversite, özel sektör, yerel idareler, medya ve kamunun da katılımıyla oluşacak yatırımların bölgeye olan gücü üzerinde duruldu.
Önceki Dönem Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşin Işıkgece’den Örnek Hareket
Nizip Kızılin Köyüne ziyarette bulunan Önceki Dönem Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ve Yücita Üyesi Ayşin Işıkgece Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu ve Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan ile bölgeye yönelik değerlendirmelerde bulunurken odağında ülkemiz adına farkındalıklara dikkat çekti..
Türkiye genelinde de kadınlara uzattığı eli ve yön veren yaklaşımıyla sıklıkla duyduğumuz Işıkgece kırsaldaki birçok kadın girişiminin motivasyonudur.
Bölgenin Coğrafi işaretli ürünler özelinde de markalaşmasının Türkiye ekonomisine katkısını değerlendiren Işıkgece Kızılin Köyü kadınlarının ikramları ve sohbetlerine katıldı. Onları tek tek dinlerken duygulu anlar yaşattı. Örnek bir yaklaşım sergileyen Ayşin Işıkgece’ye Sürdürülebilirlikte Kadın Platformu olarak katılımından dolayı ayrıca çok teşekkür ederiz.
Platformun Mesajı :
Gitmesek de kalmasak da o köy bizim köyümüz.
Bizim kadınımızın toprağı ilmek ilmek işlediği, genç nüfusun da haylice olduğu ve dışarda okusa da toprağına sahip çıkmak için döndüğü bir köy burası. Bölgenin köklü Bozkaya Ailesi ve birkaç köklü ailenin imece usülü sevgilerini, birbirlerine bağlılıklarıyla harmanladığı, dayanışması, yardımlaşması, vatan sevgisi bunun yanında üretim, kalkınma ve istihdama odaklı 600 nüfuslu 150 haneli Kızılin Köyü. Binbir çeşit lezzetleriyle fıstık ve zeytinin ötesinde gelişime açık bu kadınlarımızın ürünlerine katma değer yaratmak, bölgenin kalkınması ve buradaki dokuyu Fırat’ı, Zeugma’sı ve manevi değerleriyle, toprağıyla yeşertmek markalaştırmak adına hedefler belirlendi.
Köyde incelemelerde bulunmanın ardından kadınların verimli oldukları potansiyel ürünlerin satışına yönelik stratejiler aktarıldı. Köyün genç nüfusunun da sahip çıktığı bölgede üreten candan Türk kadınlarının birleşen gücü ve sinerjisi tarif edilemezdi.
Gelecek tarım için üreten ellerde…