Kocaaliler Beldesi’nde S.S. Melli İncir Çekirdeği Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne gerekli ekipmanların resmi teslimini kutlamak için önemli bir tören düzenlendi. Kocaaliler Beldesi’nde bulunan kooperatif, kendilerini yerel tarımsal üretimi artırmaya ve bölgedeki kadın girişimcileri güçlendirmeye adamış 13 özverili kadın üyeden ulaşmaktadır. Kooperatife 96 tepsili bir kurutma fırını, iki meyve dilimleme makinesi, bir vakumlu azotlu paketleme makinesi, bir ceviz ve fındık kırma makinesi, iki elektronik terazi, üç ürün işleme istasyonu, iki set kablosuz budama makası, iki kablosuz budama testere ve iki teleskopik uzatma direğinden oluşan ekipman desteği sağlandı.
4 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen ve 27 kişinin katıldığı etkinliğe proje faydalanıcısı kadınların yansıra Tarım ve Orman Bakanlığı Yayım ve Eğitim Dairesi Başkanı Şaban Özakın, Kocaaliler Belde Belediye Başkanı İlyas Delen, Tarımsal Veri ve Koordinasyon Şube Müdür Yardımcısı Muzaffer Tokgöz, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ercan Çelik, Bucak İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Samur ve FTPP İrtibat Sorumlusu Burak Güresinli katıldı.
Kritik ekipmanların teslimi, 2022 yılında FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) kapsamında başlatılan “Kimseyi Geride Bırakma: Türkiye ve Orta Asya’da Kırsalda Yaşayan Kadınların Katılımının Arttırılması ve Güçlendirilmesi” projesinde önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Proje kapsamında, meyve ve sebze kurutma alanında girişimcilere yönelik eğitimler 2023 yılı sonunda başarıyla tamamlandı ve akabinde projede ekipman dağıtım aşamasına geçildi.
2024 yılı sonuna kadar devam edecek olan proje, kırsal kesimdeki kadınların girişimciliğe katılımını artırmayı ve sosyo-ekonomik durumlarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Tacikistan, Türkiye ve Özbekistan’ı kapsayan proje, Türkiye’deki üç pilot il olan Burdur, Kahramanmaraş ve Ordu’ya odaklanıyor. Teslimatı yapılan son teknoloji ekipman, kooperatifin üretim kapasitesini ve verimliliğini önemli ölçüde artırarak, üyelerin daha kaliteli ürünler üretmelerini ve pazar erişimlerini genişletmesini sağlayacak. Tüm üyelerin yeni makineleri kullanmada yeterlilik kazanmasını sağlamak için eğitim verilecek.
“Kimseyi Geride Bırakma: Türkiye ve Orta Asya’da Kırsalda Yaşayan Kadınların Katılımının Arttırılması ve Güçlendirilmesi” temalı üç yıllık proje, Türkiye, Tacikistan ve Özbekistan’da kapsayıcı tarım ve ormancılık politikaları ve programlarını destekleyerek kırsal kadınların sosyoekonomik statülerini iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında
FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.
2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı.
2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP’nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.