Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz başkanlığındaki gıda sektörü temsilcileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir araya geldi. Sektörün gündemindeki konuların masaya yatırıldığı görüşmede gıda sektörünün çok önemli, yaygın ve vazgeçilemeyecek bir sektör olduğunu vurgulayan Çelik, açıklamalarıyla gıdalarla ilgili bilgi kirliliği yaratan isimleri eleştirdi, konuya ilişkin hazırlıkları olduğunu söyledi. Çelik, görüşmede, genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteğinin ardından 100 bin liraya kadar sıfır faizli kredi desteği sağlanacağının müjdesini de verdi.
TGDF Başkanı Şemsi Kopuz ve federasyonu oluşturan dernek başkan ve yöneticilerinden oluşan bir heyet, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret etti.
Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan TGDF Başkanı Kopuz, TGDF olarak 26 üye dernekleri ile Türk gıda ve içecek sektörünün en büyük sivil toplum örgütü, aynı zamanda Avrupa Gıda ve İçecek Sanayicileri Konfederasyonu’nun da üyesi olduklarını söyledi.
Kopuz, “STK’lar genelde sorunları iletmek üzere ziyaretinize gelirler. Biz Bakanlığımıza nasıl yardımcı oluruz, sektörümüzden beklentileriniz nedir diye sormaya geldik. Dış ticarette yüzde 200 fazla veren bir sektörüz. Beraberce sektör olarak hükümetimizin 2023 hedeflerini yakalarız” dedi.
Kopuz, Bakan Çelik’i Mayıs ayında Avrupa Gıda ve İçecek Sanayicileri Konfederasyonu Başkanı’nın da katılımıyla yapılacak toplantıya onur konuğu olarak davet etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik de, gıda ve içecek sektörünün önemli, yaygın ve vazgeçilemeyecek bir sektör olduğunu söyledi, “Sorunsuz bir şekilde katkı sunmaya gelindiği için de ayrıca memnuniyetimi ifade ediyorum” dedi. Çelik, sözlerini, esprili bir şekilde, “Tüketici açısından raf fiyatları nasıl gidiyor diye pazarlık yapacağız, birlikte değerlendireceğiz” diye bitirdi.
Görüşmenin basına kapalı bölümünde söz alan TGDF Başkan Vekili ve Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, gıda ve içecek sektörünün Türkiye’nin en büyük sektörü olmak yolunda hızla ilerlediğinin altını çizdi. Akyüz, “TGDF, sektörün yüzde 95’ini temsil etmektedir. Şu anda AB’de gıda ve içecek sektörü GSYH’nın yüzde 13’ünü oluşturan en büyük sektör. İnanıyoruz ki 5 sene içerisinde Türkiye’nin en büyük sektörü de biz olacağız. Şu anda ambalajlı gıda olarak bizim GSYH’ya 371 milyar TL’lik katkımız var. Sektörde takriben 42 bin işletme var. Bunların yüzde 98’i KOBİ, yüzde 2’si büyük işletmeler. Sektörde toplam 486 bin kişi çalışıyor” bilgisini verdi.
Gıda sektörünün 2001 senesinden beri ihracatını düzenli olarak artırdığını ve ithalatının iki misli ihracat yaptığını vurgulayan Akyüz, “2 milyar dolardan başladık, 15 milyar dolara kadar çıkmıştık. Ama bu sene ilk defa ihracatımız 12 milyar dolara geriledi. Güneydoğu’daki siyasi dengeler, Irak ve Rusya’daki gelişmeler bizi etkiledi. İthalatımız ise 5,7 milyar dolar. İhracatımızı artırmak için elimizden geleni yapacağız ama siyasi alanda desteğe ihtiyacımız var. İki katı ihracat yaptığımız AB ile olan ilişkimizde gümrük birliği dolayısıyla gümrüksüz olarak bize mal geliyor” ifadelerini kullandı.
“Halkın direkt tükettiği ürünlerle oynamayın’ diyoruz”
Görüşmede sektör temsilcilerini dinleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, son dönemde et fiyatları ve buna bağlı olarak et ithalatı tartışmalarına ilişkin olarak şunları söyledi:
“Bu konuda gerçekçi bir yol izlemek lazım. 35-40 ton et ithal etme yetkimiz var ama getirmemek için direniyoruz. Et fiyatları konusunda kıyma ve kuşbaşı halkın direkt olarak tükettiği ürünler. Pirzolayı, bonfileyi hangi fiyattan vereceksen ver de, bunlarla oynamayın diyoruz.
Bakın 2015’te 400 bin baş hayvan gelmiş. Bu çözüm değil. Çalışmalarımız hayvan varlığını artırmaya dönük. Şu anda hayvan varlığımızla et ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Gerekirse hayvan varlığımızı artırmak için ‘kesinlikle 1 metrekare tarım arazisini vermiyoruz’ diyeceğiz.”
Çelik’in sözleri üzerine TGDF Başkanı Şemsi Kopuz da, “KDV indirimi olursa fiyatları 5-6 lira aşağıya çekecektir. Piyasayı regüle etmek açısından fayda sağlar” değerlendirmesini yaptı.
“Obeziteden sektör sorumlu tutuluyor”
Görüşmede obezite ve diyabetteki artışa bağlı olarak gıdalar üzerinden yapılan tartışmaları hatırlatan TGDF Başkanı Kopuz, diyabetin, obezitenin artışından da sektörün sorumlu tutulduğunu, oysa toplum olarak hareketsiz bir yaşam tarzına doğru bir kayış olduğunu söyledi.
Okul kantinleri genelgesi
TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, görüşmede Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nda yürürlüğe konulacak okul kantinleri genelgesini gündeme getirdi. Menlik, “Genelge uygulandığında gıda güvenliği açısından büyük bir risk ortaya çıkacak. Siz kantinlerde ambalajlı, örneğin meyve suyunu yasaklıyorsunuz, ama sıkma portakal suyu diye güvenliği şüpheli ürünlerin yolunu açıyorsunuz. Biz bunları tüm yönleriyle anlattık ama maalesef genelge bu şekilde yayınlandı” dedi.
Bakan Çelik’ten genç çiftçiye yeni müjde
TGDF Heyeti ile görüşmesinde tarım ve gıda üretiminin artırılmasına yönelik desteklere de değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, genç çiftçiye hibe desteği kapsamında yeni bir müjde de verdi. Yapılan düzenleme ile 18-40 yaş arası gençlere 30 bin lira hibe desteği verileceğini hatırlatan Çelik, “Ziraat Bankası ile bir araya geldik. Dedik ki, ‘30 bin lira hibeyi kendi öz sermayesi olarak kabul edelim, bunun üzerine Ziraat Bankası’ndan 90-100 bin lira da sıfır faizli kredi verelim.’ İnşallah bunu yapacağız. ‘Hadi gelin köyümüze geri dönelim’ diyoruz. Başka çaremiz yok. Çünkü hepimiz köyü terk ettik, üretimi terk ettik. Yolları açmadan, cazibeyi oluşturmadan insanları köye götürmek mümkün mü? Altyapıyı oluşturmamız lazım. İnşallah 130 bin lira ile sürü sahibi olacaklar” müjdesini verdi.
Çelik görüşmede son olarak, “Diyaloğa açık bir çalışma anlayışımız var. İhracatta, rekabet ortamında var olma savaşı veren firmalarımızın başarıları çok önemli. Sorunların çözülmesi demek, 12 milyar değil de, 22 milyar sektör ihracatının olması demektir. Her zaman yanınızdayız” diye konuştu.