Türkiye fındık sektörünün köklü ve lider firmalarından Batı Karadeniz Bölgesi ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde büyük tesislere sahip olan Durak Fındık A.Ş Doğu Karadeniz Bölgesi’nde makinalı tarıma geçilmesi için makinalı tarım projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.Konuyla ilgili olarak Gıda Türk ‘e özel açıklama yapan Durak Fındık A.Ş yönetim kurulu üyesi Kadir Durak şu açıklamaları yaptı:
Durak Fındık olarak Fındık sektöründe verimliliğin kalitenin artması, çocuk işçiliğinin önlenmesi için her yıl proje üretiyoruz.Bu yıl özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde fındıkta verimin ve kalitenin artması ve fındıkta maliyetlerin düşürülmesi için üreticimizi güçlü kılacak olanmakinalı tarım projesine hayata geçirmek istiyoruz.Makinalı tarımla ilgili güzel bir proje hazırladık. Hedefimiz, hazırladığımız projeyle Doğu Karadeniz’de makineli tarımı teşvik etmektir. Şu anda Ordu Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne konu aktarılmış, görüşmeler devam ediyor. Bu proje fındık üreticisinin maliyetlerini azaltacak, daha kaliteli ürün yetiştirmeye ve fındık üretiminin sürdürülebilirliğine yardımcı olacak. Fındıktaki maliyetleri düşürecektir.
Projenin içeriğinde ise Durak Fındık olarak Ordu Tarım İl Müdürlüğü ve Ordu Valiliği ile başlatacağı bu proje kapsamındaSakarya’da bulunan tamamen yerli bir firmanın geliştirdiği makinelerden 10 adet fındık toplama makinesini hibe ederek üreticilere dağıtımını sağlamayı hedefliyoruz.
Türkiye, dünya fındık üretiminin % 75’ini gerçekleştiriyor. Buraya kadar sorun yok. Asıl sorun buradan sonra başlıyor. Türkiye’den en fazla fındığı bu aralar İtalya alıyor. Yaklaşık 100 bin ton iç fındık. Türkiye’de yeni yeni bazı bölgelerde tek tük kullanılan makinalı tarım, % 9’luk fındık üretimiyle İtalya’da 40 yıldır kullanıyor.
Bu tür projelerle fındık çağ atlayacaktır. Türk fındık üreticilerinin de artık tamamen modern tarıma geçmesi ve profesyonelleşmesi gerekiyor.
PROJE DEVLET POLİTİKASI HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Fındıkta her aşamada uygun arazilerde makineli tarıma geçilmesinin düşük maliyet açısından büyük avantaj sağladığına dikkat çeken Durak Fındık A.Ş yönetim kurulu üyesi Kadir Durak “Toprağın işlenmesinden toplamaya kadar makineli tarıma geçilmesi için proje kapsamında çalışmalar yapacağız. Fındık gibi 3 milyar dolara yakın döviz kazandırıp, bölge ekonomisine ve istihdamına büyük kazanım sağlayan bir üründe her bakımdan yararlı politikalar uygulamalıyız.” dedi.
Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmalı maliyetleri düşürmeliyiz.Makinalı tarıma Doğu Karadeniz bölgesinde geçilmesinin devlet politikası olması verimi ve kaliteyi artırma sürecini hızlı kılacaktır. Durak Fındık A.Ş olarak makinalı tarım projesi için gerekli adımları atmaya başladık.Verim ve kaliteyi,maliyetlerin düşürülmesini ve makinalı tarım projesini fındıkla ilgili tüm paydaşlar önemsemeli ve hayata geçirilmesi için ortak çaba harcanmalıdır.
Fındık Sektörü Büyük Bir Değişim İçinde
Durak Fındık A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Kadir Durak Fındık sektörünün büyük bir değişim içerisinde olduğunu kendini yenileyen gelişmelere ayak uyduran teknolojisini yenileyen geleceğe yatırım yapan firmaların ayakta kalacağını,üretime ve kaliteye önem veren maliyetini düşüren üreticinin de çok kazanacağını söyledi. Durak, Türkiye’nin fındık ihraç ettiği ülkelerde yaşanan ekonomik krizin ülkemiz fındık ihracatının düşmesinde etkili olduğunu tüketicinin satın alma noktasında stoksuz ve günü birlik çalışmasına yol açtığını, geçen yıldan devirli bir sezon olduğundan iki sezonun birarada yaşandığını belirtti.Eski ve yeni birarada, şimdi fındık sezonu gelecek yılın ne olacağına göre şekillenecektir. Fındıkta rekolteyi görmeden yorum yapmak yanlış olur.2023 ihracat hedefi için ülke olarak verimliliği ve kaliteyi önemseyerek, maliyetleri düşürerek 1 milyon ton kabuklu fındık üreten bir ülke olmalı ve fındıkta Türkiye olarak üstünlüklerimizi korumalıyız