Türkiye’nin lezzet büyüğü Polonez, gıda sektöründeki sürdürülebilirlik ve kurumsal sorumluluk çalışmalarını dünya çapına taşıyarak Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza attı.
Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi Global Compact, iş dünyasında ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere bir dizi evrensel ilkeler öneren, yenilikçi bir kurumsal sorumluluk yaklaşımı. Vizyonu, “yaşamak istediğimiz dünyaya ulaşmak adına küresel çapta sürdürülebilir şirketler ve paydaşlar hareketi yaratmak’’ olan sözleşmeye taraf olmak tamamen gönüllülük esasına dayanıyor.
İş faaliyetlerinde insan hakları, çalışma koşulları, çevre koruma ve yolsuzlukla mücadele başlıkları altında belirlenen 10 ilkenin bütün dünyada hayata geçirilmesini sağlayarak, şirketleri daha sorumlu davranmaları konusunda teşvik etmek hedefinde olan sözleşme, bu konuya önem veren kurumlar sayesinde BM ve özel sektör arasındaki ilişkileri de düzenliyor.
Bugün, dünyanın en geniş gönüllü platformunu oluşturan binlerce şirket, sendika ve sivil toplum örgütü, sözleşmede yer alan bu evrensel ilkeleri; iş stratejilerinin, operasyonlarının ve kültürlerinin bir parçası haline getireceklerini ilan ederek Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalıyor.
Polonez, 2016 sonu itibarıyla Türkiye’de 250 aktif imzacının olduğu BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin en yeni imzacısı oldu. 30 yılı aşkın bir süredir sağlıklı ve kaliteli beslenme adına büyük bir titizlikle üretim yapan Polonez, aslında kurulduğu günden bu yana uyguladığı ilkelerin yer aldığı BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak sürdürülebilir kalkınmaya verdiği desteği ve önemi de kanıtlamış oldu.
En önemli misyonumuz kalite ve güvenilirlikten ödün vermeden tüketicimizle buluşmaya devam etmek
Polonez Genel Müdürü Andaç Günsoy, gönüllülük esasına dayanan bu sözleşmeyi imzalamış olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Günsoy; “Kalite ve güvenilirlikten ödün vermeden üretim yapmak Polonez’in en önemli misyonudur. Bu misyon doğrultusunda kurulduğumuz günden bu yana İnsan Hakları, Çalışma Standartları, Çevre Koruma ve Yolsuzlukla Mücadele başlıkları altında toplanan 10 temel kriteri prensip olarak benimsemiş bir kurum olmaktan gururluyuz. Bu sözleşmeyi imzalayarak uluslararası arenada bu ilkelere uymaya devam edeceğimiz sözünü verdik. Bu sözü tuttuğumuzu hatta yeni uygulamalarla sürekli olarak geliştireceğimizi, her yıl hazırlayacağımız Communication on Progress (COP) raporuyla kamuoyuyla da paylaşacağız” dedi.
Söz konusu 10 ilke:
İnsan Hakları
İlke 1. İş dünyası, ilan edilmiş insan haklarını desteklemeli ve haklara saygı duymalı.
İlke 2. İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalı.
Çalışma Standartları
İlke 3. İş dünyası, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli.
İlke 4. Zorla ve zorunlu işçi çalıştırma uygulamasına son verilmeli.
İlke 5. Her tülü çocuk işçi çalıştırma uygulamasına son verilmeli.
İlke 6. İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmeli.
Çevre
İlke 7. İş dünyası, çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemeli.
İlke 8. Çevresel sorumluluğu artıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek verilmeli.
İlke 9. Çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli.
Yolsuzluklarla Mücadele
10. İş dünyası, rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla savaşmalı.