Geleneksel Türk lezzetlerinin başında gelen pastırmanın bilinenin aksine son derece sağlıklı bir şarküteri et ürünü olduğunu belirten Polonez Genel Müdürü Andaç Günsoy, protein ve besin değeri son derece yüksek olan pastırmayı sağlıksız hale getirenin uygunsuz üretim koşulları ve yanlış tüketim olduğunu açıkladı. İşte pastırma hakkında bilinmeyenler…
Geleneksel lezzetlerimizin başında gelen pastırma, antrikot, bonfile gibi değerli etlerin tuzlanıp kurutulmasıyla elde edilen bir et ürünü. Etlerinin tuzlanıp kürlenmesiyle, baskı ve çemenleme işlemlerinden geçerek ortaya çıkan fermente ve son derece sağlıklı bir gıda.
Çemen bir nevi eti muhafaza etme yöntemi. Çemen, çemen otu ve sarımsak sebebiyle kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkiliyor ve insülin direncini düşürüyor. Hijyenik şartlarda, geleneksel yöntemlerle üretilen ve doğru tüketilen pastırma çocuklarımıza da güvenle yedirebileceğimiz faydalı bir besin.
Pastırmanın Faydaları
– Pastırma, A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içerir.
– Pastırmanın faydaları arasında en bilineni, az işlem görmüş bir et olduğundan besin değerini kaybetmez ve yüksek protein içeriği ile çok iyi bir enerji kayağıdır.
– Etin üzerindeki çemen, kullanılan çemen tohumu (buy otu) sebebiyle kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkiliyor ve insülin direncini düşürüyor.
– Çemen otu ciddi bir gıda koruyucusu olduğu kadar bakteri ve mantar üremesini de baskılıyor.
– HDL kolesterolü olumlu yönde etkiliyor ve sindirimi destekliyor. Günümüzde çemeni ayrı olarak da kullanmak mümkün.
– Sindirimi destekleyerek mide ve bağırsaktaki gaz problemlerini gidermeye yardımcı oluyor.
– Her ne kadar bilimsel çalışmalarla desteklenmese de çemen (buy otu) tohumunun anne sütünü artırıcı etkisi olduğu da düşünülüyor.
Nasıl tüketmeliyiz?
Pastırmayı çemenli olarak tercih etmek daha sağlıklı. Doktorlar ve beslenme uzmanları pastırmanın mümkünse doğal haliyle tüketilmesi gerektiğini, yağda kızartılmamasını, yemek içinde pişirilmesini tavsiye ediyor. Diğer bir detay da pastırmanın ince dilimler halinde tüketilmesi. Çünkü, et ürünleri inceldikçe lezzetleniyor.
Pastırmadan korkmayın!
Pastırma, prosesi en uzun ve zor olan ürün grubu. Yapım süresi ortalama 25 gün. İzlenebilirlik aşamalarını geçen ürünler bir sonraki basamağa geçiyor. Hedef, daima son ürünün kalitesi. Bu kaliteyi tutturabilmek amacıyla tamamen analitik ve ölçülebilir metotlarla süreçleri takip edenPolonez’in Genel Müdürü Andaç Günsoy, “Geleneksel usullerle üretilen pastırma içine yanlış bir şey karıştırılmaz ise güvenle tüketebileceğimiz bir işlenmiş et ürünüdür. Pastırmayı zararlı hale getiren bilinçsiz üreticilerin sağlıksız üretim şeklidir. Bakteri üretmeye müsait olan et, temiz ve doğru koşullarda bu işlemlerden geçmez ise elbette sağlık için zararlı hale dönüşür. Örneğin, etin tam kurutulmamasından dolayı ortaya çıkabilecek zararlı bakteriler sindirim sisteminizi olumsuz yönde etkiler. Polonez olarak kurulduğumuz günden bu yana %100 et prensibimizden hiç vazgeçmedik. Pastırma üretimimizde %100 dana eti kullanıyoruz. Üretim aşamalarımızda gösterdiğimiz özenle tüketicilerimizin gönül rahatlığıyla tüketebileceği ürünler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Kullandığımız malzemeleri özenle seçiyoruz
“Lezzet sırrımızın en önemli unsuru kullandığımız et. Hammadde satın alımından üretim süreçlerine, ürünlerimizin tüketicilere ulaşımına kadar her süreç çok dikkatli ve sistemli bir şekilde kurgulanarak işletiliyor. Detaylı kontrol ve süreç takip mekanizmalarımız var. Örneğin et satın alırken; sağlıklı hayvan olması, tüm besi özelliklerinin sağlanmış olması, entegre tesislerde veteriner hekim kontrolünde islami usullere göre kesilmesi, sağlık sertifikalarının tam olması, etin soğutulmuş ve dinlendirilmiş olması, 18-24 ay arası yaşta olması birincil şartlarımız. Etin dışında kullandığımız özellikle baharatları büyük bir hassasiyetle seçiyoruz. Pastırma yapımında sarımsak tozu değil, çiğ sarımsak kullanıyoruz. Özellikle Kastamonu Taşköprü sarımsağını tercih ediyoruz.”