Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) her yıl düzenlediği geleneksel iftar davetinde sektör profesyonellerini bir araya getirdi. ASD Başkanı Zeki Sarıbekir ev sahipliğinde gerçekleşen iftar davetinde, sektörün 2017 performansı ve 2018 hedefleri değerlendirildi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı davette Prof. Dr. Acar Baltaş da ambalaj şirketlerinde kurumsallaşmanın önemine ilişkin bir konuşma yaparak soruları yanıtladı.
Ambalaj sektörünün önde gelen isimleri, 24 Mayıs akşamı Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin düzenlediği geleneksel iftar davetinde buluştu. Wyndham Grand Levent Hotel’de gerçekleşen ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı davette Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir derneğin ambalaj sektörünün gelişmesi için yaptığı çalışmaları özetlerken, sektörün 2017 performansını ve hedeflerini de açıkladı. Davette, Prof. Dr. Acar Baltaş “Ambalaj Şirketlerinde Kurumsallaşma” başlıklı bir konuşma yaparak davetlilerin sorularını yanıtladı. Derneğe son bir yılda üyeliğe kabul edilen firmalara da plaket verildi.
Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmasına Başvurular İçin Son Hafta!
Davette konuşan ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, şunları söyledi: “Bu yıl, 8.si düzenlenecek olan ve 2 yılda bir düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışma’mızın başvuruları için son bir haftaya girdik. Dernek olarak, Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmamızı oluştururken, marka sahiplerine, tasarımcılara ve ambalaj üreticilerine uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazandırmayı amaçlamıştık. Son 8 yılda bunu başardığımızı söyleyebilirim. Türkiye Ambalaj Sanayimizin küresel piyasalarda edilgen konumdan, yönlendirici konuma geçmesi için bu yarışmalara devam edeceğiz. Yarışmamız sayesinde firmalarımızın katılabildiği, WorldStar ve AsiaStar uluslararası ambalaj yarışmaları ile, katma değere odaklanan sektörümüz, uluslararası platformda bilinirlik sağlamaktadır. Ambalaj üreticileri & tedarikçileri, ambalaj tasarımcıları ve ürünlerini piyasaya süren marka sahiplerini Son 2 yılda piyasaya çıkan yeni ürünleriyle başvuruları 1 Haziran 2018 Cuma gününe kadar bekliyoruz.”
Ambalaj Tasarımı Ulusal Yarışması için Geri Sayım Başladı!
ASD’nin öğrencilere yönelik düzenlediği Ulusal Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışması ile ilgili bilgi de veren Sarıbekir, “Düzenlediğimiz Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması ile ülkemizde tasarım eğitimi alan öğrencilerimizin ambalaj tasarımı alanına da yönelmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Son başvuru tarihi 27 Haziran 2018 olan yarışmamızda ilk üç dereceyi hak eden öğrencilerimize çeşitli ödüllerin yanı sıra; ‘ASD & TÜYAP Öğrenim Bursu’ adı altında yılda 12 ay karşılıksız burs sağlayarak öğrenim hayatları boyunca onlara destek olmaya devam ediyoruz. Yarışmanın ödül töreni Avrasya Ambalaj 2018 İstanbul Fuarı açılış gecesi gerçekleştirilecek törenle verilecektir. Yarışma, üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Mimarlık fakültelerinin Grafik ve Grafik Tasarım, Endüstri Ürünleri Tasarımı veya Endüstriyel Tasarım Bölümleri ve bu bölümlere eşdeğer lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitim gören tüm öğrencilerin katılımına açıktır.” dedi.
Konuşmasında ambalaj sektörünün 2017 yılı performansını da değerlendiren Sarıbekir, “Türkiye ambalaj sektörü istikrarlı büyümesini geçtiğimiz yıl da sürdürdü. 2017 yılında ihracatımızı bir önceki yıla göre miktar ve değer olarak yüzde 8 artırmayı başardık. Ambalaj ihracatımız miktar olarak 2 milyon 125 bin ton, değer olarak 4 milyar 145 milyon dolar oldu. İthalatımız ise 2016 yılına göre miktar olarak yüzde 3 artarak 1 milyon 765 bin ton, değer olarak ise yüzde 5 artarak 3 milyar 358 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. Ancak buna rağmen sektör, 787 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Bu hepimizin başarısı… Avrasya’nın ambalaj merkezi olma hedefiyle yolumuza devam ederken Türkiye ambalaj sektörünün en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak yürüttüğümüz çalışmalarla, hem dış ticaret fazlasıyla cari açığa olumlu etki yapıyor hem de rekabet gücümüzü artırarak uluslararası pazarlardan aldığımız payı büyütüyoruz.” dedi.
Konuşmasına devam eden Sarıberkir şunları söyledi, ”2018 yılında Ambalaj Sektörü olarak, en az 23 milyar dolar pazar büyüklüğü ve 4,5- 5 milyar dolar ihracat geliri hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. 350 milyar dolarlık bir ekonomik hareketi ambalajlarla sağlayacağımıza inanıyoruz. Sektör olarak rekabet gücümüz ve potansiyelimiz yüksek. Türkiye ambalaj sektörünün ürünleri dünyada 180 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye ambalaj sanayisi, Avrasya’nın ambalaj merkezi olma yolunda kararlı adımlarla yürüyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlayacağımız 2023’te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü, 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz.
Sektörümüzde Otomasyon ve Endüstri 4.0 Daha Çok Önem Kazanacak
Türkiye ambalaj sektörünün tüm değişikliklere cevap verebilecek gelişmiş bir teknolojiye ve altyapıya sahip olduğunun altını çizen Sarıbekir, “Ambalaj Sektörümüz bu günlere teknolojik gelişmeleri takip ederek geldi. Şimdi de Otomasyon ve Endüstri 4.0’ın sektörümüzde daha çok önem kazanacağına inanıyoruz. Teknolojiyi daha çok takip etmek zorundayız. Avrupa’nın ambalaj ihtiyacının sadece yüzde 10’unu karşılıyoruz. Bu oranı mutlaka artırmamız lazım. Geleceğe ve yeniliklere adapte olacağız. İşlerimizi sürdüreceğiz. Ambalaj Sektörü olarak kendimizi yenileyerek geliştireceğiz.” dedi.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Hakkında:
Türkiye’deki önemli ambalaj sanayicilerini bünyesinde bir araya getiren ASD, 1992 yılında 39 ambalaj üreticisi tarafından kuruldu. 200’ün üzerinde üyesi bulunan ASD’nin amacı; Türkiye ambalaj sanayinin gelişmesine katkıda bulunmak, sektöre kimlik kazandırmak, ulusal ve uluslararası platformlarda sektörün temsil edilmesini sağlamak, üyeleri arasında birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamak, güçlendirmek ve daimi kılmaktır.