Sanayi Odaklı Projeler ile kurumlar öncelikli araştırma konularını Sabancı Üniversitesiile projelendirerek hayata geçirdikleri yepyeni bir üniversite – sanayi işbirliği örneği sunmaya devam ediyor…
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde Ekim 2016’dan bu yana devam eden “Sanayi Odaklı Projeler” (SOP), ikinci yılını birçok yeni proje ve farklı sektörlerdeki sanayi kuruluşlarının işbirliği ile %30 büyüme sağlayarak başarı ile tamamladı.
Program, Sabancı Üniversitesi müfredatındaki “Mezuniyet Projesi” dersi kapsamında, katılımcı kurum ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinin danışmanlığında, 4. sınıf lisans öğrencilerinin projelerinden oluşuyor. Sabancı Üniversitesi ve proje kapsamında işbirliği yapılan kurumlar üzerinde çalıştıkları projeyi birlikte yürütüyor.
2018 yılı Sanayi Odaklı Projeler Programı’na otomotiv tasarımı ve yan sanayi, bilişim, elektronik, plastik, kimya, gıda, kişisel & ev temizlik ve bakım ürünleri, dayanıklı tüketim malları gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kurumlar arasında yer alan Airties, Aksa Motor, Doğuş Bilgi İşlem ve Teknoloji, Evyap, Festo, Ford Otomotiv, Lostar Bilgi Güvenliği, Mutlu Akü, Procter & Gamble, Ravago Petrokimya, Siemens, Unilever, Yongatek katılım sağladı. Toplam 13katılımcı kurumun 24 projesinde çalışan 78 lisans öğrencisi üniversite- sanayi işbirliği ile birlikte tamamladıkları proje çıktılarını paylaştı.
Sabancı Üniversitesi’nin, üniversite-sanayi işbirliğine yeni bir boyut kazandırdığı Sanayi Odaklı Projeler’in çıktıları 15 Mayıs 2018, Salı günü Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SUNUM) 2. kez gerçekleşen Bahar Daveti ile paylaşıldı. Davete çeşitli sektörlerden otuzun üzerinde firmanın yöneticilerinden oluşan seçkin davetliler katıldı.
Davetin açış konuşmalarını Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Sayers veSabancı Üniversitesi Mühendislik, Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Canan Atılgan ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, Sanayi Odaklı Projeler kurucusu Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından proje sahibi firmalara teşekkür plaketi takdim edildi ve ardından tüm konuklar yapılan kokteylde bir araya geldi.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Sayers konuşmasında, “Sabancı Üniversitesi’nin bence sizlere sağlayabileceği en önemli özelliklerden bir tanesi farklı disiplinlerden insanların bir araya gelip birlikte çalışmaya alışık olmaları ve problemlere farklı yönlerden yaklaşabilmeleridir. Üniversitemizin diğer önemli özelliği hiyerarşik olmayan, küçük ölçekli yapısıdır. Bu özellik de yine sizlerle etkileşime daha kolay ve açık olmasını sağlar. Son olarak da söylemek istediğim, biraz övünmek gibi olacak ama, hem hocalarımız hem de öğrencilerimiz çok yetenekli, bakış açıları geniş, olaylara farklı yönlerden yaklaşabilen insanlar. Hocalarımız problemleri farklı yönlerden değerlendirmekte ustalar. Öğrencilerimiz de çok iyi ve başarılılar. Gittikleri her yere her kuruma çok katkıları olduğuna inanıyorum. Geldiğiniz için çok teşekkür ederiz. Sizlerle işbirliği yapmak ve bunu genişletmek bizim hedefimizdir.” dedi.
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Canan Atılgan şunları söyledi: “Sanayi ve üniversiteleri buluşturmak zor iştir. Büyük projelere hemen girmeye sıcak bakmayız, çünkü çalışma stilleri benzer olmayan kurumların ortaklıklar sırasında yaşayacakları sorunları kestirmek zordur. Sanayi Odaklı Projelerimiz bu tür riskleri barındırmamakta, hatta bir çözüm sunmakta. Küçük boyutlu bir proje, birbirimizi tanımak, ortak çalışma kültürü geliştirmek için çok güzel bir fırsat sunuyor. Öğrencilerimizin kurduğu köprüler aracılığı ile sanayi ve üniversiteyi bir araya getirip, “daha neler yapabiliriz, daha büyük neler geliştirebiliriz”i birlikte düşünmek için çok güzel bir başlangıç noktası oluyor.”
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, Sanayi Odaklı Projeler kurucusu Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu ise konuşmasında şöyle dedi: “Aslında burada üç paydaş var; birisi sanayi tarafı, birisi öğrenciler, diğer taraf ise biz öğretim üyeleri. Öğretim üyelerinin bir hedefi iyi öğrenci yetiştirmek. Öğrencilerin sorumluluğu iyi bir mühendis olmak, topluma fayda sağlamak. Bunun da diğer paydaşı sanayiciler ise ihtiyaç duydukları projeleri üniversite ile birlikte gerçekleştiriyor. Tüm bu hedefler için ortaklaşa takımlar halinde çalışıyoruz. Bu nedenle her üç taraf için de kazan-kazan motivasyonunda olduğundan her geçen yıl proje sayısı artıyor.
Proje çıktılarını hazırladıkları posterler ile etkinlik süresince katılımcılara tanıtan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencileri, sanayi kurumlarıyla gerçekleştirdikleri çalışmalar sayesinde profesyonel hayat ile tam anlamıyla tanışmış ve kariyerleri için önemli bir adım atmış olduklarına inandıklarını belirttiler.
Sanayi Odaklı Projeler (SOP) işbirliği modelinde kurumlar karşılıklı olarak birçok avantaja sahip oluyor.
Sabancı Üniversitesi tarafından geliştirilen işbirliği projesi ile sanayi kurumlarının araştırma gündeminde yer alan ancak; insan, zaman, teknik ekipman gibi kaynak kısıtları olan araştırma konularının, üniversite işbirliği ile projelendirilerek hayata geçirilmesine olanak sağlanıyor. Öte yandan projede işbirliği içinde olunan sanayi kuruluşları bürokratik engellerle karşılaşmaksızın, projede çalışan öğrenciler ve danışman öğretim üyesinin koordinasyonunda Sabancı Üniversitesi’nin en ileri teknolojilerle donatılmış laboratuvarlarının sunduğu araştırma imkanlarından özgürce yararlanabiliyor. Ayrıca projelerde çalışandördüncü sınıf öğrencileri de sanayi kurumları için etkin bir insan kaynakları havuzu oluşturarak kurumlara potansiyel çalışma arkadaşlarını tanıma ve yetiştirme şansı da veriyor. Programın en avantajlı yönlerinden biri de, somut sorunlara, somut ve inovatif çözüm önerileri getirilebilmesi, fikrin ürüne dönüşmesidir.
SOP süreci nasıl devam ediyor
SOP programına katılmak isteyen kurum;yılda 2 defa,istediği sayıda, farklı mühendislik alanlarındaki konularda proje önerisinde bulunabilir. Tüm proje önerileri öğretim üyelerinden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilir. Güz döneminde başlayan projeler, Ekim – Mayıs ayları arasında yürütülerek sonuçlanır. Şubat ayında başlayanprojeler ise bir sonraki akademik yılda devam ederek aralık ayında tamamlanır.
Sanayi projelerinde biri kurum tarafından diğeri Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri arasından olmak üzere, en az iki danışman görev alıyor. Öğrenciler, ilk 3 ay projenin tasarım evresi üzerinde çalışırken bir yandan da karmaşık bilim ve mühendislik problemleri, Sürdürülebilir Kalkınma, Ekonomi, çevre sorunları, üretilebilirlik, etik, sağlık, sosyal ve politik sorunlar, Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişim yönetimi, Fikri mülkiyet hakları, Yenilikçilik ve girişimcilik, İş sağlığı ve güvenliğikonularında seminerlere ve grup çalışmalarına katılarak eğitim alıyorlar. Öğrencilerden aldıkları eğitimleri projelerine yansıtmaları bekleniyor.
Sabancı Üniversitesi, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında gerçekleştirdiği Sanayi Odaklı Projelere tüm hızıyla devam ederek, yeni proje başvurularını sop@sabanciuniv.edue-posta adresinden kabul ettiklerini açıkladı.