Fotoğraf: © FAO / İshara Kodikara
FAO Gıda Fiyat Endeksi Ocak’tao yükseldi
2019’da tahıl üretimi içi yapılan erken tahminler olumlu
07 Şubat 2019, Roma – Küresel gıda fiyatları, FAO Gıda Fiyat Endeksi ‘nin önceki aydan yüzde 1.8 artışla, Ocak ayında ortalama 164.8 puan seviyesinde olmasıyla yıla yüksek notla başladı
Birleşmiş Milletler Kurumu bugün süt fiyat kotasyonlarındaki keskin sekme ve palm ile soya yağlarındaki sabit fiyatların yükselişi yönlendirdiğini açıklardı. Gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlardaki aylık değişimlerinin göstergesi olan Gıda Fiyat Endeksi, hala Ocak 2018’deki seviyesinden yüzde 2.2 düşüktü.
FAO Gıda Tahıl Fiyatı Endeksi, Aralık ayından az bir yükselişle, Ocak’ta ortalama 168.1 puan seviyesine ulaştı. Ana hubuta tohumlarının fiyatları güçlü küresel talep ve ihraç arzlarındaki daralma sebebiyle genel olarak sabit kaldı.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi üretici ülkelerde palm yağı öncülüğündeki mevsimsel üretim düşüşüne yanıt olarak önceki aya nazaran yüzde 4.3 lük arttı. Uluslararası soya yağı fiyatları Güney Amerika arzlarına gelen güçlü ithalat talebiyle ayrıca yükseliş gösterdi.
FAO Süt Endeksi yedi aydır düşüşte olan fiyatını tersine çevirerek, Aralık’tan itibaren yüzde 7.2 yükseldi. Önümüzdeki aylarda Okyanus ülkelerinde tahmin edilen mevsimsel daralma ile Avrupa’daki- güçlü iç arz sebebiyle – sınırlı ihracat arzları bunun arkasındaki ana faktörler olarak görülüyor.
FAO Şeker Endeksi, dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi Brezilya’nın para biriminin (Real) ABD Doları karşısında değerlenmesinden etkilenerek yüzde 1.3 artış gösterdi.
FAO Et Fiyatı Endeksi Aralık’tan beri neredeyse değişiklik göstermedi. Ocak değeri Amerika Birleşik Devletleri’nde – hükümetin kapalı olması sebebiyle resmi verilere ulaşılamadığı göz önüne alındığında – et fiyatlarının sabit kaldığı düşünülerek hesaplandı. Diğer yerlerde, büyükbaş et, domuz ve kümes hayvanları için uluslararası fiyat kotasyonları sabit kalırken, küçükbaş et fiyatları Okyanus ülkelerindeki geniş ihraç edilebilen arzlar sebebiyle düşüş gösterdi.
Üretim trendleri artarak devam ediyor
Son verilerle bugün yayınlanan Tahıl Arz ve Talep Özeti’nde FAO, dünya genelindeki 2018 tahıl üretim tahminini 2 611 milyon tona yükselterek mısır, buğday ve pirincin yukarı doğru revizyonunu yansıttı.
Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’nun önceki kayda değer yansımalarına bakıldığında, buğday üretim beklentileri 2019 yılı için olumlu şekilde öngörülmektedir.
Güney Yarımküre’de yakında hasat edilecek olan mısır için beklentiler genellikle Arjantin ve Brezilya’da güçlü iken, Güney Afrika’daki kuru hava koşulları ekim alanlarını olumsuz etkilemiş ve ürün beklentilerini azaltmıştır.
FAO, dünya tahıl kullanımına ilişkin tahminini 2018/19 sezonunda 2 657 milyon tona yükseltmiştir, bu da 2017/18 seviyesinden yüzde 1.7’lik bir artışa işaret etmektedir.
Hayvanların beslenmesi için tahılların kullanımının artması beklenirken, Avustralya’nın kuru havanın otlatma meraları üzerindeki etkisi nedeniyle daha fazla buğday ihtiyacı olması ve Çin, Meksika ve ABD’nin kaba tahıl kullanımını tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarması beklenmektedir.
Kullanım alanları üretimi geçtiği için, dünya tahıl stoklarının rekor seviyedeki açılış seviyelerine göre, 45 milyon ton veya yüzde 5.6 oranında düşeceği öngörülmektedir. Bu durum, dünya tahıl stoklarının kullanım oranının, 2017 / 18’de, neredeyse 30 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 30.8’den yüzde 28.5’e düşmesine neden olacaktır.
FAO’nun son tahminlerine göre, 2018/19 pazar sezonunda tüm tahıllardaki uluslararası ticaret, 2017/18 rekor hacminin altında ve sınıra yakın şekilde 416 milyon tona yaklaşması beklenmektedir.