Etkinlik kapsamında “İYİ GIDA” nın konuşulduğu panelde konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Beraat Özçelik; İyi gıdayı mümkün olduğunca doğal, sağlıklı ve besin değerini koruyan gıda olarak tanımlayarak; İyi bir yaşam ancak sürdürülebilir ve yaşanılası bir dünyada sağlıklı ve uzun bir ömür sürdürebilmek olarak tanımlanır. İyi bir yaşam sürdürebilmek de iyi gıda tüketmekten geçer dedi.
Tüm dünyada halen besin dağılımının dengesizliğine dikkat çeken Prof. Dr. Beraat Özçelik, bir yandan her dokuz kişiden biri açlıktan ölürken, bir yandan da fazla kilolu ve obez insanların bulunduğu dünyamızda, en önemli konulardan birisinin de aslında “Gizli Açlık” olduğunu vurguladı. Zira fazla kilolu insanlarda dahi A, D vitamini, çinko vb. gibi minerallerin eksik kaldığını, bunun da “Gizli Açlık” olarak ifade edildiğini belirtti.
Prof. Dr. Beraat Özçelik beslenme dengesizliğinin kişilerin bireysel tercihleri veya beslenme alışkanlıklarının ötesinde, beslenme sistemleri ile ilgili olduğunu ve UNICEF, FAO ve WHO nun 2017 yılında daha iyi besin sağlayan beslenme sistemlerinin teşvik edilmesi için çağrı yaptığını belirtti.
Beslenme sistemlerinde, değer zincirinin tüm aktörlerinin önemli olduğunu vurgulayarak, besinlerin veya besin değerlerinin azalmasını sağlayan tüm unsur veya basamakları gözden geçirerek düzeltmek ve atıkları azaltmak zorunluluğundan bahsetti.
Ayrıca besin değer zincirindeki tarımsal üretim, üretici, tedarikçi, lojistik, depolama ve tüketicilerin besinlerin iyi gıdaya ulaşması yolunda görevleri olduğunu, ayrıca kamunun kanun yapıcılık ve denetlemeden, üniversitenin araştırma ve geliştirmeden ve medyanın da doğru bilgiyi tüketiciye ulaştırmadan sorumlu olduğunu belirtti, tüm kurumlar arasında işbirliğinin gerekli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Beraat Özçelik konuşmasını sonlandırırken, gıda ve tarım alanlarında sanayi devriminin etkilerinden ve robotik tarımın gelecek on yılda 20 milyar dolarlık bir Pazar oluşturacağından, ayrıca biyoteknoloji ve gen tedavisi, nanoteknoloji, akıllı malzemeler gibi yıkıcı inovasyonların gelecekteki “ İyi Gıda” tanımını şekillendireceğine vurgu yaptı.