Hafif ve sağlıklı sofralardan eksik etmediğimiz kabak, kuşkonmaz, enginar ve taze fasulye gibi mevsim sebzeleri, soğuk ve berrak sularda yetişen Norveç somonu ile birlikte bambaşka bir lezzete bürünüyor. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından haftada iki kez tüketilmesi önerilen yağlı balıklarla sebzeleri buluşturan Norveç Somonlu özel tarifler hazırladı.
Yazın gelmesiyle birlikte sebzeler sofralarımızda daha geniş bir yer tutmaya başladı. Enginar, kabak, kuşkonmaz, enginar, taze fasulye, bezelye gibi pek çok mevsim sebzesi ile ana yemekten salataya uzanan pek çok lezzet hazırlamak mümkün. Mevsim sebzelerinin çok yakıştığı tatlardan biri de, Norveç’in soğuk ve berrak sularında yetişen, yağlı, pembe renkte ve parlak derili Norveç Somonu!
Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu tarafından haftada en az iki öğünde yağlı balık tüketilmesini öneriyor. Yüksek besin değerine sahip yağlı balıklardan Norveç somonu, lezzetinin yanı sıra zengin protein, mineral, omega 3 kaynağı olmasıyla da kaliteli bir öğün oluşturuyor.
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, İtalya’daki makarnadan Japonya’daki sashimiye kadar dünya genelinde her gün 14 milyon öğünde tüketilen Norveç somonu ile bu kez birbirinden leziz mevsim sebzelerinin kullanıldığı özel tarifler hazırladı.
İşte hazırlaması pratik, görüntüleri ve tatları enfes mevsim sebzeli, Norveç somonlu spesiyal tarifler:
Yeşil Kuşkonmaz ve Ekşili Soğanlı Norveç Somonu Kontrfile
Norveç somonunu kuşkonmaz ve ekşili soğan ile buluşturarak yaza leziz ve sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Hazırlama Süresi: 20 – 40 dakika
Malzemeler
800 g Norveç somon kontrfile
2 demet kuşkonmaz
16 adet soğan
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı balzamik sirke
Zeytinyağı
Tuz
Hazırlanışı
Fırını önceden 200 derecede ısıtın.
Kuşkonmazın sert kısmını kesin ve orta ateşte zeytinyağı ile soteleyin. Yumuşadıklarında tuz ekleyip ateşten alın. Kuşkonmazlardan iki tanesini garnitür olarak dilimleyin.
Soğanları soyup ikiye bölün. Bir tavaya alıp yumuşayacakları ancak bütünlüklerini kaybetmeyecekleri kadar zeytinyağında pişirin.
Şekeri ve balzamik sirkeyi ekleyin, kapağını kapatıp beş dakika pişirin.
Norveç somon kontrfile parçalarına tuz serpin ve 3-4 dakika fırınlayın.
Norveç somonunu kuşkonmaz ve ekşili soğanlar ile servis edin.
Bahar Sebzeli Sote ve Somonlu Bulgur
Enfes sebzelerin Norveç somonu ile buluştuğu tarif, hafif, besleyici ve açık hava akşam yemekleri için ideal! Artık her mevsimde bulunmasına rağmen bu lezzeti yalnızca mevsim sebzeleri ile hazırlamak isterseniz malzeme listenizden pırasayı çıkarabilirsiniz. Bir diğer seçenek de iç bakla yerine enginar kullanmak… Hazırlama Süresi: 20 dakika
Malzemeler
600 g taze Norveç somonu
250 g bulgur
250 g iç bezelye
250 g iç bakla
4 küçük kabak
1 dal pırasa
Natürel sızma zeytinyağı
Tuz ve biber
Hazırlanışı
Bir tavada 300 ml su ısıtın, tuz ekleyin ve bulguru içine atıp kapağını kapatın.
Bir kızartma tavasında pırasayı natürel sızma zeytinyağıyla çevirip ardından bezelye, kabak ve baklaları ekleyin. Sebzeler hafif diri kalana kadar pişirin.
Başka bir tavada somon parçalarının her yüzünü birer dakika pişirin.
Bulgura natürel sızma zeytinyağı ekleyin. Taneleri bir çatal yardımıyla ayrıştırın ve tavadaki sebzelere ekleyin.
Somonla karıştırıp servis edin.
Kabak Kaplamalı Fırında Somon Fileto
Yaratıcılığınızı konuşturarak lezzetli bir başlangıç yemeği hazırlamak için yalnızca kabağa ve Norveç somonuna ihtiyacınız var! Hazırlama Süresi: 20 dakika
Malzemeler
4 adet Norveç somon fileto (Derisiz ve kılçıksız)
4 adet küçük kabak
4 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı
10 adet çeri domates
1 adet limon
Tuz ve biber
Hazırlanışı
Filetoları temizleyin, kılçıkları çıkarın, tuz, biber ve limon kabuğu rendesi serpin.
Kabakları yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra yuvarlak dilimler hazırlayın.
Kabakları filetonun üzerine dizin. Biraz tuz serpip zeytinyağı gezdirdikten sonra 180 derece fırında 12 dakika pişirin.
Tuz, biber serpip zeytinyağı eklediğiniz domates dilimleri ile servis edin.
Taze Fasulye, Patates ve Siyah Zeytinli Norveç Somonu Salatası
Leziz, rengarenk ve şifa deposu bu doyurucu salatayı ana öğün olarak da tüketebilirsiniz. Hazırlama Süresi: 20 dakika
Malzemeler
600 g taze Norveç somonu
300 g taze fasulye
50 g siyah zeytin
4 adet patates
Frenk soğanı
Natürel sızma zeytinyağı
Tuz ve biber
Susam
Hazırlanışı
Taze fasulyeyi ve soyulmuş patatesleri tuzlu suda haşlayın.
Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın
Frenk soğanını ince ince kıyın.
Somonu büyük dikdörtgen parçalar halinde kesip susamla kaplayın ve tavada yaklaşık beş dakika kızartın.
Taze fasulyeyi, küp küp doğranmış patatesleri, siyah zeytini ve Frenk soğanını bir kasede harmanlayıp natürel sızma zeytinyağı gezdirin.
Somon parçalarını en üste dizerek servis edin.
Norveç Somonlu, Renkli Sebzeli Makarna Salatası
Norveç somonu ve rengarenk sebzeler ile iştahları kabartan bir makarna salatası hazırlamak mümkün! Hazırlama Süresi: 20 dakika
Malzemeler
400 g Norveç somonu
400 g burgu makarna
15 çeri domates
10 siyah zeytin
50 g dolmalık çam fıstığı
5 adet defne yaprağı
1 dal roka veya fesleğen
3 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı
Tuz ve biber
Hazırlanışı
Somonun derisini ayıklayıp tuz, biber ve zeytinyağı ile çeşnileyin.
Yapışmaz bir tavada her iki tarafını da üçer dakika pişirin. Ateşten aldıktan sonra soğumaya bırakın.
Makarnayı tuzlu suda haşlayın ve hafif diriyken süzün. Soğuk sudan geçirerek pişmesini durdurun ve bir kaba alın.
İkiye bölünmüş zeytinleri, tavada hafif kavrulmuş dolmalık çam fıstıklarını, kıyılmış fesleğen veya rokayı, yağı, tuzu ve biberi makarnanın üzerine alın. Ardından somonu ekleyip defne yapraklarıyla servis edin.
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Hakkında:
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, Norveç deniz ürünleri endüstrisi için ortak bir değer olan “Seafood From Norway” ticari markasının yönetimini ve kullanımını denetlemektedir. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, Norveç deniz ürünleri endüstrisi tarafından finanse edilmekte ve temsil edilmektedir. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, sektörle birlikte, Norveç’ten deniz ürünlerinin talebini ve tüketimini artırmayı hedeflemektedir.